Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
Kielki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kielki »

"What separates the winners from the losers, is the winners have learned how to lose"

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: crocopip »

Cyb pisze:Masz jakiś bezpośredni link do triala ?
jak Ci się uda podpiąć i przetestujesz to daj znaka jak chodzi

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Bezpośredni link : http://www.multicharts.com/downloads/multicharts6.exe

Zaraz przetestuję. Ale widze że do Fx polecają coś takiego jak MCFX... Później obadam różnice..

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

W związku z wieloma pytaniami i prośbami o pomoc w obsłudze platformy Dukascopy JForex, zdecydowaliśmy się przygotować polskojęzyczną instrukcję obsługi, gdzie zawarte są informacje ogólne na jej temat, różne wskazówki i opisy ciekawych (oraz podstawowych) funkcji. Mamy nadzieję, że wielu osobom (szczególnie początkującym lub nieznającym języka angielskiego) to pomoże. Wszystkie uwagi lub sugestie prosiłbym zgłaszać na PW by zbędnie nie przedłużać tego wątku.

Instrukcja dostępna tu:
http://www.forexclub.pl/download/34/

Nie wykluczamy w przyszłości rozbudowania tego Tutoriala i w razie potrzeb stworzenia odpowiedników dla pozostałych platform Dukascopy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

Akhh pisze:
Cyb pisze:
Akhh pisze: Bo jeśli otworzymy longa to wiadomo, że kupimy za cenę ask, a zamykając z ręki za bid.
Jakim cudem masz tu 2x spread? Bo to normalne że otwierasz L po Ask, ale po otwarciu cały czas masz rozliczenie po Bid... Gdzie tu 2x spread ? Skoro tą różnicę pomiędzy ask i bid rozliczono już na starcie transakcji ?
Na Duka jest inaczej. Zawsze zamykasz po rynku,

Czyli jeśli masz cenę BID - ASK otwierasz L czyli kupujesz pierwszą ofertę z ASK a jeśli wolumen jest mniejszy to kupujesz dotąd dopóki nie wypełnisz swojego zlecenia.

To działa tak jak giełda. Tam też jak kupisz po cenie rynkowej to kupisz zlecenie oczekujące po prawej stronie.

Załóżmy: kupno 10 sprzedaż 11. Kupujesz za 11zł.

Później rośnie jest kupno 12zł sprzedaż 13zł. Sprzedajesz. I sprzedajesz za 12zł. Czyli spread wynosił 1 i Ty go dwa razy "zapłaciłeś" Dokładnie tak samo działa ECN. I to jest ok - tylko niestety nie działa w drugą stronę (a przynajmniej często nie działa)

Bo analogiczna sytuacja.

10zł kupno 11zł sprzedaż. Ustawiasz się z buy limitem po 10zł - cena nie może spaść niżej niż te 10zł zanim Twoje zlecenie nie zostanie wypełnione (a o to chodzi, że na Dukasie często dzieje się inaczej - i dopiero zlecenie jest wypełnione kiedy będzie kupno 9zł sprzedaż 10zł - czyli defacto płacimy spread) Czyli na giełdzie otwiera nam się pozycja po 10zł. Później jest sytuacja 12kupno 13sprzedaż. My ustawiamy się ze sprzedażą po 13zł i sprzedajemy. Tym sposobem nie płacimy spreadu w ogóle.

I tak samo powinno być na Dukascopy - a niestety bardzo często nie jest. I jest to bardzo wiele moich obserwacji - na wykresach ticowych - przy moim buy limicie - cena potrafi zejść np o 0,5 - 1 pips niżej niż mój limit (a zlecenie jest w arkuszu - podobno) i nie otwiera się - dopiero po przejściu o spread otworzy się.
Akhh, oskarzasz brokera bezpodstawnie. Swoja przygode z Dukascopy powinienes zaczac od przeczytania FAQ-u, bo najwyrazniej nie wiesz jak dzialaja rozne rodzaje zlecen.

Postaram sie to pokrotce wyjasnic:

1) Zlecenia LIMIT - sa realizowane przez liquidity providerow (LP). Tak wiec jesli stoisz z limitem kupna, to transakcje zostanie zawarta gdy ktorys z LP zaoferuje kurs ASK rowny Twojemu limitowi.

To jest wyraznie powiedziane na stronach brokera:
...A buy limit order can only be executed at the limit price or lower and triggered by ask side...
2) Zlecenia BID/OFFER - sam stajesz sie LP i Twoje zlecenie pojawia sie w karnecie. Czyli jesli stoisz po stronie kupna, to nie musisz czekac az jakis LP zaofereuje ASK na poziomie Twojego limitu, ale wystarczy, ze znajdzie sie chetny na sprzedaz po kursie ktory oferujesz po stronie kupna.

Odpowiedni cytat z FAQ:
...As all Bids/Offers are placed directly in the market, they can be taken by other liquidity consumers, thus allowing a trader to avoid a spread cost...
Tak dzialaja te zlecenia i jest to wyraznie napisane, a Ty masz pretensje, ze zlecenia LIMIT nie sa zleceniami BID/OFFER.

Jezeli juz Dukasowi mozna cos zarzucic, to chodzi o pominiecie w tych opisach pewnej dosc istotnej kwestii, ktora odkrylem eksperymentalnie. Kiedys sie z ciekawosci bawilem w ustawianie ustawianie zlecen LIMIT oraz BID/OFFER, zeby sprawdzic jak to dziala w realu. I okazuje sie, ze zlecenia na kilka/kilkanascie lotow faktycznie pojawiaja sie w karnecie, natomiast male zlecenia (ulamki lota) w rzeczywistosci sa traktowane jak zlecenia typu LIMIT. Jako, ze nie bawie sie w skalpowanie nie sprawdzilem gdzie przebiega granica miedzy "prawdziwymi", a "udawanymi" zleceniami BID/OFFER. Podejrzewam, ze chodzi o 1 lot.

Mam nadzieje, ze to wyjasnia dzialanie roznych rodzajow zlecen i teraz juz bedzie wiadomo czego od nich oczekiwac.

P.S. Do moich celow na codzien wole uzywac zlecen z limitem, bo maja one pewna mila ceche - jesli kurs przeskoczy limit, to zlecenie realizowane jest po kursie lepszym niz byl okreslony w limicie. Zwykle, jesli pojawia sie taka "premia" to jest ona na poziomie 0.5 pipsa, choc u mnie rekord to byly 4 pipsy. W przypadku zlecen BID/OFFER sa one realizowane zawsze po kursie okreslonym w limicie.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

To do czego odnosi się forex było w temacie
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 924#225924
forex pisze:Jezeli juz Dukasowi mozna cos zarzucic,
Jest tego wg mnie więcej...
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

Mazimaster pisze:2. Testując demo i otwierając dwie lub więcej jednakowych pozycji (chodzi mi że każda jest np. short) wszystkie mi się zsumowały i brak było wglądu do każdej z osobna - czy tak już jest w dukascopy, czy może można każdą pozycję kontrolować z osobna, a ja mam namieszane coś z ustawieniami?
Możesz zamknąć po prostu tylko część z zsumowanej ilości "naotwieranych pozycji".

Witam
Mam pytanie czy to sumowanie otwieranych dwóch lub więcej pozycji na jednej parze zachodzi na każdej z platform dukasa, czyli JForex, Java Platform i Web Platform? Jeśli tak, to pozostaje mi czekać aż uruchomią MT4, bo mój system gry wymaga otwierania kilku pozycji na dwóch lub trzech parach w różnym czasie i kontrolowanie ich.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Eh lenistwo pierwsza klasa.

U Dukasa na platformie są dwie zakładki odnośnie otwartych pozycji. Jedna to position summary i tu jak nazwa wskazuje jest podsumowanie otwartych pozycji. Czyli jak mamy 2 x short po 1 lot to w podsumowaniu widac 1 x 2 lot. O tyle wygodne że możemy zamknąć to jednym kliknięciem ( ps: można też przekształcić to w 1 pozycję o wartości 2 lot.... ). Ale zaraz obok znajduje się zakładka positions gdzie widnieją wszystkie zlecenia tak jak je składaliśmy...
Jeszcze jedna informacja - u dukasa jest limit otwartych pozycji i wynosi on 100. Jeżeli chcemy otwierać kolejne to musimy albo zamknąć jakieś albo ewentualnie połączyć jednakowe w całość ( tak jak pisałem powyżej - 100 pozycji po 0,01 lot można przekształcić na 1 pozycję o wartości 1 lot. Ceną po przekształceniu będzie średnia cena z tych 100 pozycji... )

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

Dzięki Cyb

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

Cześć
Raposo - czy jest - poza iphonem jakaś forma dostępu do ducasa poprzez smartphona? Specjalnie iphona nie będę kupował, świetny telefon, ale dla żony.
Mam w tej chwili do dyspozycji Samsungi - Omnię i Omnię II - oba z WinMob 6.1 i 6.5 oraz Javą.
Próbowałem się łączyć z demo przez platformę Javy i platformę Web - nie otwiera mi się.
Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś fona z androidem, próbował ktoś z Was używać na takim sprzęcie Ducasa?

pozdrawiam
J.
The irresistible force met the immovable object

ODPOWIEDZ