raposo pisze:Teoretycznie powinno się zawrzeć transakcję zgodną z interwałem, który się wybrało. Zawsze gdzieś ten sygnał będzie sprzeczny i wynikną z tego opóźnienia w zawarciu transakcji - taki urok średnich kroczących...
Miałem przyjemność używać tych konfiguracji. Niestety Teoria Chaosu BYŁA doskonałym narzędziem do robienia kasy na FX ale to już przeszłość:)). Ponieważ trochę wysiedziałem na tym to mogę coś dopowiedzieć:)
1)Aligator jak zresztą cała teoria chaosu sprawdza się na rynku stabilnym z jednomyślnymi oczekiwaniami co do danych fundamentalnych. Wg. mnie zamiast aligatora lepiej jest używać wstęg Bollingera. Aligator się myli częściej od wstęg.
2) AO i AC potrafią dawać tak często fałszywe sygnały, że aż szkoda na nie patrzeć, gdyby nie jedna ciekawa rzecz. Obserwując wskaźniki AO i AC można nimi korygować i wyłaniać to, który NAJBLIŻEJ odzwierciedla sytuację na rynku i ją trochę wyprzedza. Czasami ma się wrażenie dużej wartości prognostycznej, ale jednak jest ono podatne na wiele czynników.
3)Fraktale - Są dobre do wyznaczania poziomów wsparcia i oporu, robienia set upów, czym większy interwał tym skuteczniejszy fraktal
Niestety rynku dzisiaj są ukształtowane przez Teorię Chaosu, ale problem jest taki, ze rzekome założenia Williamsa nie mają dużego powodzenia przy rzeczywistej Teorii Chaosu i powiedziałbym więcej, że jest to dobra taktyka do spokojnego rynku, gdzie " ruch skrzydeł motyla" nie zmieni jego nastrojów
Jednak jeśli ktoś trejduje na kilku monitorach to ustawienie całego indykatora Williamsa może dobrze posłużyć jako ewentualny system korygujący/potwierdzający sygnały z innych oscylatorów itp
Więc jeżeli na jednym monitorze wg. ustawień ( cokolwiek ktoś tam ma) wychodzi mu SYGNAŁ, wówczas może rzucić okiem na rozbieżności między AO i AC popatrzeć gdzie leży kurs od szczęk i jakie są szanse przecięcia etc i dopiero wtedy ma się najlepsze zastosowanie tego indykatora:))
W praktyce Williamsa można używać do doprecyzowywania momentu wejścia na rynek i zamykania pozycji, bowiem AO i AC potrafią doskonale wskazywać zmiany rynkowe...
Teoria Chaosu Billa Williamsa TAK - ale nie jako główny indykator:)