Teoria Chaosu Billa Williamsa

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Timon
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Timon »

FXfighter pisze:W języku polskim niestety nie znajdziesz, żadna z trzech książek Billa Williamsa nie została przetłumaczona na polski.
:( pozostaje mi nauczyć się lepiej ang. lub mieć nadzieję że jakiś magiczny translator się pojawi :wink:

Pychu
Gaduła
Gaduła

Re: Teoria Chaosu Billa Williamsa

Nieprzeczytany post autor: Pychu »

Hej,

Zaczalem stosowac te strategie niedawno. Ogolnie wydaje sie byc dobra - jedna rzecz tylko:

Jak radzicie sobie z sytuacja, kiedy indyki na H4 pokazuja sygnal kupna, a na D1 kaza sprzedawac?

Pzdr,
Kuba

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Teoretycznie powinno się zawrzeć transakcję zgodną z interwałem, który się wybrało. Zawsze gdzieś ten sygnał będzie sprzeczny i wynikną z tego opóźnienia w zawarciu transakcji - taki urok średnich kroczących...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

trend(i)Y
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trend(i)Y »

raposo pisze:Teoretycznie powinno się zawrzeć transakcję zgodną z interwałem, który się wybrało. Zawsze gdzieś ten sygnał będzie sprzeczny i wynikną z tego opóźnienia w zawarciu transakcji - taki urok średnich kroczących...
Miałem przyjemność używać tych konfiguracji. Niestety Teoria Chaosu BYŁA doskonałym narzędziem do robienia kasy na FX ale to już przeszłość:)). Ponieważ trochę wysiedziałem na tym to mogę coś dopowiedzieć:)

1)Aligator jak zresztą cała teoria chaosu sprawdza się na rynku stabilnym z jednomyślnymi oczekiwaniami co do danych fundamentalnych. Wg. mnie zamiast aligatora lepiej jest używać wstęg Bollingera. Aligator się myli częściej od wstęg.
2) AO i AC potrafią dawać tak często fałszywe sygnały, że aż szkoda na nie patrzeć, gdyby nie jedna ciekawa rzecz. Obserwując wskaźniki AO i AC można nimi korygować i wyłaniać to, który NAJBLIŻEJ odzwierciedla sytuację na rynku i ją trochę wyprzedza. Czasami ma się wrażenie dużej wartości prognostycznej, ale jednak jest ono podatne na wiele czynników.
3)Fraktale - Są dobre do wyznaczania poziomów wsparcia i oporu, robienia set upów, czym większy interwał tym skuteczniejszy fraktal :)

Niestety rynku dzisiaj są ukształtowane przez Teorię Chaosu, ale problem jest taki, ze rzekome założenia Williamsa nie mają dużego powodzenia przy rzeczywistej Teorii Chaosu i powiedziałbym więcej, że jest to dobra taktyka do spokojnego rynku, gdzie " ruch skrzydeł motyla" nie zmieni jego nastrojów :))

Jednak jeśli ktoś trejduje na kilku monitorach to ustawienie całego indykatora Williamsa może dobrze posłużyć jako ewentualny system korygujący/potwierdzający sygnały z innych oscylatorów itp

Więc jeżeli na jednym monitorze wg. ustawień ( cokolwiek ktoś tam ma) wychodzi mu SYGNAŁ, wówczas może rzucić okiem na rozbieżności między AO i AC popatrzeć gdzie leży kurs od szczęk i jakie są szanse przecięcia etc i dopiero wtedy ma się najlepsze zastosowanie tego indykatora:))

W praktyce Williamsa można używać do doprecyzowywania momentu wejścia na rynek i zamykania pozycji, bowiem AO i AC potrafią doskonale wskazywać zmiany rynkowe...

Teoria Chaosu Billa Williamsa TAK - ale nie jako główny indykator:)

TomekWoz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: TomekWoz »

Odkrył ktoś, może dobrą metodę na filtrowanie sygnałów w trendzie bocznym? W trendzie wzrostowym lub spadkowym sprawdza się to całkiem nieźle i zaczałem z tego korzystać inspirowany trochę tekstami stąd http://investio.pl/blog/wskazniki-billa ... alligator/ (tam jest ich kilka) oraz wątkiem z forex factory http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=26044 jednak nie potrafię znaleźć dobrej metody na ten filtr, ma ktoś jakiś pomysł?

ODPOWIEDZ