chciałbym zaprezentować Wam i może dzięki wspólnej pracy jeszcze rozwinąć lub/i ulepszyć Teorię Chaosu (i mojej dawno zapomnianej koncepcji modyfikacyjnej

Link do opisu po ang:
http://forum.alpari.co.uk/thread54.html
Dla leniwców i osób nie znających angielskiego w skrócie ją opiszę

Na Teorię Chaosu składają się wszystkie wskaźniki, które są w MetaTraderze 4 w dziale Bill Williams. (+ Balance Line)
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem okna mt4 całego zapełnionego wskaźnikami tak, że nie widać świec, więc ograniczę się do 4 wskaźników:
Alligator, Fractals, Awesome Oscilator (AO), Accelerator Oscilator (AC).
Gator pokazuje rozbieżność między MA składającymi się na Alligatora więc można to ocenić "na oko" patrząc na samego Alliego, a Market Facilication Index nawet nie rozumiem

Balance Line na razie pomijam.
Wrzucamy na wykres w/w wskaźniki, z tym że osobiście zmieniłem sobie parametry Alligatora, bo z moich obserwacji tak lepiej się spisuje, na następujące:
Jaws: 3 , 0 Royal Blue
Teeth: 10 , 5 Red
Lips: 5 , 3 Lime
Smoothed, Medium Price HL/2
Uwaga! U mnie linie zmieniły przez to kolejność i w trendzie wzrostowym jest od góry: niebieska, zielona, czerwona - czyli trochę inaczej niż w podanym linku - teoretycznie to nic nie zmienia ale tak się przyzwyczaiłem.
O co tu tak właściwie chodzi?
[ Założeniem jest granie z trendem i wyciśnięcie z niego ile się da. Jest sporo sygnałów otwarcia pozycji. ]
Ważne !
Najlepiej szukać rynku na którym panuje już konsolidacja!
Podczas konsolidacji linie się nawzajem ciągle przecinają, jest mały rozjazd między nimi a Gator przybiera małe wartości - Alligator śpi. Im dłużej śpi tym silniejszego przebudzenia można się spodziewać

Gramy wyłącznie zgodnie z nim.
Pojawiają się fraktale - jak się tworzą odpowiem jak ktoś będzie zainteresowany

Jeśli:
1) fraktal jest nad linią zieloną (w linku czerwona) to ustawiamy zlecenie oczekujące 1p nad fraktalem
2) fraktal jest pod linią zieloną (w linku czerwona) to ustawiamy zlecenie oczekujące 1p pod fraktalem.
*fraktal, czyli oczywiście świeca nad którą pojawiła się strzałka a nie sama strzałka.
Otwieranie pozycji wg. AC i AO identycznie jak w linku który podałem na początku - jest to ładnie pokazane na rysunkach, więc nie powinno być problemu. Ja pokażę tylko jak teoria wygląda w praktyce.
GBP/USD, interwał H4, ruch od 25.08.08.
Na takim ruchu mamy obecnie:
a) wg fraktali i alligatora:
+ 670p
+ 600p
+ 550p
+ 500p
+ 50p
b) wg AC & AO
+ 580p
+ 300p
+ 290p
(możliwe, że parę udało mi się pominąć)
*- spread
* wartości zaokrąglone/przybliżone
* przykład ten ma tylko przybliżyć jak wygląda otwieranie pozycji i potencjał Teorii.
Ważne też jest money managment.
Ja zalecałbym otwieranie pozycji przykładowo:
I pozycja = 1.0 lot
II pozycja = 0.5 lota
III pozycja 0.25 lota
IV pozycja = 0.2/0.1 lota
V i dalej pozycja = 0.1 lota
W przypadku gwałtownego zwrotu nie oddamy zbyt wiele zysku tymbardziej, ze prawdopodobnie ostatnia pozycja będzie stratna.
Polityka SL i realizacji zysków:
Jaką stosuje Bill Williams można przeczytać w linku wyżej. Jaką można jeszcze stosować?
SL na linii czerwonej (zielona w linku) wydaje się być dość odległy (ok. 150-250 pipsów od punktu wejścia). Lepiej wypada stop wskaźnikowy Volatility Trailing Stop (z H4 schodzimy do H1), który jest dopasowywany do zmienności danego rynku w oparciu o ATR. Wtedy przy silnym trendzie jest to zazwyczaj 150 pipsów.
Masz lepszy pomysł? Zbadaj go i podziel się nim!

Plusy metody:
- wyciskamy z trendu ile się da
- nie opuszczamy trendu przedwcześnie
Minusy:
- dość odległy SL (choć nie wiem czy jest on aż tak duży zważając, ze interwał na którym to prezentuję to H4 a perspektywa inwestycyjna to minimum tydzien (bywa, żę miesiąc)
- dużo pozycji może być kłopotliwe (trzeba we wszystkich na bieżąco przestawiać SL.
- wymagany duży kapitał lub granie na koncie mini by móc lepiej zarządzać kapitałem
- trzeba uważać na konsolidacjach (chociaż zawsze trzeba

Jak widać Teoria Chaosu ma w sobie elementy klasycznej AT i Price Action, więc nie jest taka obca.
Zaraz pojawią się komentarze, że w trendzie to nie problem zgarnąć tyle pipsów itd. ale napewno nie wszyscy wyciskają tyle z jednego dłuższego ruchu. Z każdej metody można wziąć coś dla siebie.
"Pewnie na konsolidacjach się rozkłada jak pijana nastolatka"
Różnie to bywa. Czasem bardzo dobrze chroni przed otwarciem jakiejkolwiek pozycji a zdarza się, że jakąś każe. Ale nikt tego lepiej nie sprawdzi niż Ty sam (pamiętając o założeniach Teorii). Masz wszystkie potrzebne narzędzia

Kiedyś testowałem manualnie tą metodę i byłem zadowolony z wyników w pipsach. Ale problemem jest to, że trzeba siedzieć przy komputerze i monitorować sytuacje + pozostaje czynnik ludzkiej psychiki ("ee teraz napewno zawróci i nie warto wchodzic" itp) więc by obiektywnie ocenić tą metodę... ukłon w stronę naszych programistów

Pozdrawiam i licze na konstruktywne opinie na ten temat, a nie chwalenie się jakie to kto ma EA i jak na trendach to ono nie wypada...