VEGAS

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Użyszasz systemu VEGAS

Tak
28
16%
Nie
146
84%

Liczba głosów: 174

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Dzięki wielkie :):) Teraz to można lepiej zrozumieć :) Jak to się mówi : JEden obraz zastępuje tysiac słów :)
"Choise, the problem is choise"

Arturro
Gaduła
Gaduła

Może mi ktoś to po polskiemu wytłumaczyć ? O co chodzi z tymi nawiasami?

Create a weekly chart [bar or candle] of a currency pair. On this chart overlay a 21 EMA [(H + L)/2], and a 5 SMA [(H + L)/2]. Note that the 21 period is an exponential moving average and the 5 period is a simple moving average.

Now, look at the difference between the two. As a market rises over time on the weekly chart, the 5 will rise faster relative to the 21. As the market goes down, the 5 will lose faster relative to the 21. The difference, in pips between the two, measures relative momentum of the market in real time. Each week, as long as the number of pips keeps rising [SMA 5 – EMA 21] from the previous week, the market continues in a bull run. Once a bull run loses pips [SMA 5 – EMA 21] from the previous week, it signals a medium-term top in the market. Conversely, once a bear run loses pips [EMA 21 – SMA 5] from the previous week, it signals a medium-term bottom in the market.

I jeszcze jedno... Cena w dół - świeczka czerwona, cena w górę - świeczka niebieska ... a świeczka zielona??

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

Zrób jakiś screen, albo wyjaśnij o jakie nawiasy chodzi.
Jeżeli chodzi o Twój cytat to w nawiasach jest podany sposób wyliczenia średnich, w tym wypadku median price..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bedzie dobrze, luz......
=================

Arturro
Gaduła
Gaduła

O te nawiasy: Now, look at the difference between the two. As a market rises over time on the weekly chart, the 5 will rise faster relative to the 21. As the market goes down, the 5 will lose faster relative to the 21. The difference, in pips between the two, measures relative momentum of the market in real time. Each week, as long as the number of pips keeps rising [SMA 5 – EMA 21] from the previous week, the market continues in a bull run. Once a bull run loses pips [SMA 5 – EMA 21] from the previous week, it signals a medium-term top in the market. Conversely, once a bear run loses pips [EMA 21 – SMA 5] from the previous week, it signals a medium-term bottom in the market.

Niezabardzo czaję o co chodzi. Ponieważ raz jest SMA5-EMA 21 a drugi raz odwrotnie :?: Nie bardzo wiem na czym dokładnie polega liczenie tego.

Z innej beczki.

Czy poza tym jest jakaś zasada co do "po ilu świeczkach wchodzimy"? Bo zdarzały się momenty, że w sygnale (8SMA zmienia kolor na żółty) pojawia się świeca w górę i zaraz za nią świeca w dół... Co powinno robić się w tym momencie? Czekać na kolejną? Mozę trzeba poczekać na dwie w tym samym kierunku? Naprawdę znowu zaczynam się gubić...

A kolejna sprawa jeśli chodzi o zielone świeczki. Dlaczego sie pojawiaja i dlaczego pojawił się trzeci kolor i co te świeczki oznaczają?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
answer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: answer »

@fxlamer miło Cie widzieć... co u Ciebie slychać, jakim systemem teraz grasz?

edit:
Czy mógłby ktoś wrzucić skórki [tmp] i wszystkie indyki systemu Vegas dla H4 oraz H1? Wrzuciłem wszystko ze strony 1 i efekt mam następujacy: wygląda na to, ze u mnie wykres jest znacznie wybrakowany :)

Obrazek
rynek jest jak dziwka, ale to Ty dajesz d...

Arturro
Gaduła
Gaduła

answer

To co zamieściłeś to kanał przeznaczony dla Vegas 1H. Zmień sobie po prostu TF na 1H i wchodź zgodnie z tym co napisał fxlamer w pierwszym poście.

A jeżeli szukasz już gotowych szablonów 4H, to na forum została zamieszczona paczka walut przez headd, która posiada już wszystkie wskaźniki. Wystarcz wrzuć do odpowiedniego katalogu, zapisać szablon i gotowe:) (siódma zakładka tego tematu)

Dodano po 11 minutach:

Czy ktoś z was kieruje się weekly direction? I czy pomaga to w zawieraniu transakcji?? Pytam osób z większym doświadczeniem w tym systemie.

Awatar użytkownika
answer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: answer »

ale ja sobie wziolem ten dla H1 i zmieniłem tylko Risk Mode z 1 na 4... czy tak może być?
rynek jest jak dziwka, ale to Ty dajesz d...

Arturro
Gaduła
Gaduła

Czy może mi ktoś odpowiedzieć na wyżej zadane pytania??a

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

Arturro pisze:Czy może mi ktoś odpowiedzieć na wyżej zadane pytania??a
Mówisz i masz:

Kiedy rynek na wykresie tygodniowym pnie się w górę, piątka (SMA5) będzie rosła szybciej niż EMA 21. Analogicznie, w przypadku ruchu w dół, 5 będzie spadała szybciej niż 21.
Różnica pomiędzy nimi wyrażona w pipsach oznacza względne momentum rynku w czasie rzeczywistym.
Tak długo, jak różnica pomiędzy obecnym tygodniem a poprzednim rośnie [SMA 5 – EMA 21] na rynku przeważają byki.
Kiedy różnica ta zaczyna maleć [SMA 5 – EMA 21] dostajemy sygnał, że rynek dotarł do średnioterminowego szczytu.
I odwrotnie – kiedy na rynku niedźwiedzia widzimy, że różnica w pipsach między średnimi zmniejsza się w porównaniu w poprzednim tygodniem, oznacza to, że znajdujemy się w średnioterminowym dołku.

W ten sposób otrzymujemy [z tylko jednotygodniowym poślizgiem] pozytywny model prawdopodobieństwa, w którą stronę [long lub short] będziemy otwierać nowe pozycje w danym okresie czasu.

Dodano po 2 minutach:
answer pisze:@fxlamer miło Cie widzieć... co u Ciebie slychać, jakim systemem teraz grasz?
Witaj,
Naked Trading :mrgreen:
Bedzie dobrze, luz......
=================

Arturro
Gaduła
Gaduła

Czyli gdy rynek pnie się w górę( według tych wyliczeń) to otwieramy jedynie pozycje długie i vice versa?

A co jeśli chodzi o te świeczki o których dokłądniej pisałem w poście powyżej, to jak to interpretować?

ODPOWIEDZ