Fan, dla rozluźnienia, konkurs?
Obawy, że konkurs wygra ktoś jedną transakcją lub "radosny szaleniec" albo scalperos-los-desperados są słuszne, ale nie trzeba wymyślać żadnych specjalnych reguł by to wykluczyć.
Wystarczy zaprosić do jury naszego starego przyjaciela, jakim jest CZAS, a ten wybierze zwycięzcę.
Jeden czy dwa miesiące to zdecydowanie za krótko jak na porządny konkurs. Szybkie konkursy robią brokerzy by się promować a nie po to by wyłaniać najlepszego. Tutaj ma szansę powstać prawdziwy konkurs, bo organizowany przez samych traderów i to jest fajny pomysł.
Moim zdaniem, trzeba by około 8 miesięcy, minimum 4. Mniej więcej tyle trwają długie fale zysków lub strat dla w miarę przyzwoitych systemów.
Dobry trader jest wytrwały i cierpliwy. Nawet rok byłby słusznym terminem.
Wystarczy zaprosić do jury naszego starego przyjaciela, jakim jest CZAS, a ten wybierze zwycięzcę.
Jeden czy dwa miesiące to zdecydowanie za krótko jak na porządny konkurs. Szybkie konkursy robią brokerzy by się promować a nie po to by wyłaniać najlepszego. Tutaj ma szansę powstać prawdziwy konkurs, bo organizowany przez samych traderów i to jest fajny pomysł.
Moim zdaniem, trzeba by około 8 miesięcy, minimum 4. Mniej więcej tyle trwają długie fale zysków lub strat dla w miarę przyzwoitych systemów.
Dobry trader jest wytrwały i cierpliwy. Nawet rok byłby słusznym terminem.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
nufnuf mądre słowa.
Tylko jedno ale. Ciężko pogodzić normalną grę z konkursem.
Jeśli to jest konkurs gdzie główną wygraną jest jakaś spora kasa to ok.
A tak to umrze śmiercią naturalną.
Ale można spróbować jak ten wypali.
Ale stawki wejściowe musiałyby być jakieś normalne.
Tak z 1k. Żeby motywacja była.
Tylko jedno ale. Ciężko pogodzić normalną grę z konkursem.
Jeśli to jest konkurs gdzie główną wygraną jest jakaś spora kasa to ok.
A tak to umrze śmiercią naturalną.
Ale można spróbować jak ten wypali.
Ale stawki wejściowe musiałyby być jakieś normalne.
Tak z 1k. Żeby motywacja była.

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Miesiac jest dobrym terminem. Mysle ze w kolejnej mozna wydluzyc czas jesli potwierdza sie obawy odnosnie jednego miesiaca.
Wydaje mi sie ze nawet gdyby ktos mial 'zloty strzal' to pozostali beda tak naciskac iz nie wystarczy ta jedna pozycja do wygrania.
Wydaje mi sie ze nawet gdyby ktos mial 'zloty strzal' to pozostali beda tak naciskac iz nie wystarczy ta jedna pozycja do wygrania.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Konkurs długoterminowy ma sens przy większej liczbie uczestników, a przy 20-30 osobach to po miesiącu zostanie z 5, po 2 miesiącach może 2-3 osoby w ogóle na plus, po trzech nie wiem czy ktoś zostanie na plus, no chyba że się mylę. Ale miesięczny sprint też może być ciekawy. 2 miesięcy bym nie przekraczała.
Dźwignia jak najbardziej dowolna, te 10 transakcji minimum powinno być, mimo, że można obejść, bo najmniejszą pozycją 9 transakcji i stracić spread,
Ja ewentualnie zrobiłabym minimalny obrót np 10 lotów, i 10 transakcji, żeby otrzymać nagrodę jeśli jakieś będą. Ale sama nie wiem czy to fer.
Dźwignia jak najbardziej dowolna, te 10 transakcji minimum powinno być, mimo, że można obejść, bo najmniejszą pozycją 9 transakcji i stracić spread,
Ja ewentualnie zrobiłabym minimalny obrót np 10 lotów, i 10 transakcji, żeby otrzymać nagrodę jeśli jakieś będą. Ale sama nie wiem czy to fer.
Jaki jest cel tego konkursu? Wyzerowanie depozytu przy wykorzystaniu lewara 1:500 dla zarządzania 1000$? Na początku będzie powoli a później zacznie się walenie na maksa na oślep. Ci, którzy mają podpiąć się ze swoimi kontami rzeczywistymi będą mieli otwartą drogę do pozbycia się pieniędzy. Poza tym jak operować w konkursie, kiedy trzeba zarabiać pieniądze mając ustalony miesięczny poziom ryzyka i zysku na tym koncie biorąc pod uwagę tak krótki czas inwestycji? Zarządzanie dwoma odrębnymi kontami byłoby również bez sensu i praktycznie niewykonalne. Jeśli to miałaby być nauka, to też nic nie wniesie pożytecznego.
Celem jest fun! I nie pisać, ze lepszym fun jest umycie felg w aucie, bo na ten argument kilka postów wcześniej odpowiedziałam.Q4 pisze:Jaki jest cel tego konkursu? Wyzerowanie depozytu przy wykorzystaniu lewara 1:500 dla zarządzania 1000$? Na początku będzie powoli a później zacznie się walenie na maksa na oślep. Ci, którzy mają podpiąć się ze swoimi kontami rzeczywistymi będą mieli otwartą drogę do pozbycia się pieniędzy. Poza tym jak operować w konkursie, kiedy trzeba zarabiać pieniądze mając ustalony miesięczny poziom ryzyka i zysku na tym koncie biorąc pod uwagę tak krótki czas inwestycji? Zarządzanie dwoma odrębnymi kontami byłoby również bez sensu i praktycznie niewykonalne. Jeśli to miałaby być nauka, to też nic nie wniesie pożytecznego.
No racja taka nagroda stwarza chęci do kombinowania, i dlatego dający taką nagrodę powinien się zastanowić, i pmyśleć, że wygra ktoś na mikrolotach kilkoma rachunkami i wówczas co za sens takiemu dawać w zarządzanie 1000 usd. Nie wspomnę, że zarządzanie to kryminał. Może lepiej jakby tej nagrody nie było, a ewentualny darczyńca zastanowi się jeszcze i skontaktuje się z jednym z wygranych na priv. Oficjalnie jestem, aby takiej nagrody nie było. A to, że ktoś sobie wyzeruje konto czy nie i w jaki sposób, to tylko i wyłącznie sprawa właściciela konta. A zarządzanie 2 kontami? Jak ktoś nie może, to po prostu nie gra. Ja mam 4 konta i wszystkie grają, no problem. A w ogóle to warto sobie zrobić nawet ten miesiąc przerwy dla fanu.