Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

To mi się podoba, miałem się wypowiedzieć nawet wczoraj że Twoja analiza pasuje do mojego scenariusza. Z zajętej wczoraj pozycji 5950 mam już 150 pipów( 100 zabezpieczone) teraz lekka cofka ale myślę że polecimy dzisiaj jeszcze z 50+
A Ty jak widzę na razie nie wszedłeś w shorta. Gdzie wchodzisz?

Hm jak widzę zaczynasz grać na większą kasę :) Bardzo dobrze i powodzenia.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

marmon pisze:To mi się podoba, miałem się wypowiedzieć nawet wczoraj że Twoja analiza pasuje do mojego scenariusza. Z zajętej wczoraj pozycji 5950 mam już 150 pipów( 100 zabezpieczone) teraz lekka cofka ale myślę że polecimy dzisiaj jeszcze z 50+
A Ty jak widzę na razie nie wszedłeś w shorta. Gdzie wchodzisz?

Hm jak widzę zaczynasz grać na większą kasę Bardzo dobrze i powodzenia.
Hejka!
Ja zagrałem S wczoraj ok 08:30 - zgarnąłem swoje 48 pipsów i zakończyłem dzień handlu :) - gram na razie tylko DT.

EDIT: zaraz zaktualizuje statement :)

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Witam serdecznie

Dawno nic nie pisałem ale czas na jakieś podsumowanie.
Zanim jednak je rozpoczną przypomnę moje słowa sprzed tygodnia:
(..) analiza najnowszego raportu COT pomimo upływu czasu nabiera coraz wiekszej mocy i wciaż powtarzam, ze miesiać sierpień zakonczymy poważnym spadkiem (420 pips). Aktualna rożnica polega tylko na wyznaczeniu nowych poziomów spadku. Otóż w danej chwili poziom 1.5520 stał się wsparciem i do niego będzie dążyła cena.
No i śmiechem, żartem w tydzień kabel zrobił te 420 pips ze sporym hakiem :).

Szczerze przyznam, że jestem nieco zaskoczony dynamiką spadku ponieważ poziom o którym wspominałem w poniedziałek 9 sierpnia osiągnęliśmy w zastraszająco szybkim tempie i obawiam się, że możemy być świadkami kontynuacji tej tendencji również i w tym tygodniu. Aczkolwiek z ostateczną opinią wolałbym się wstrzymać do następnego raportu COT, który powinien pojawić się lada dzień.

Z technicznego punktu widzenia mamy przed sobą ważny poziom 1.5500-1.5520 po przełamaniu którego moglibyśmy lecieć aż do 1.4900-1.4950. Z tym że tak jak wspomniałem wcześniej lepiej poczekać na raport w celu potwierdzenia tendencji ogólnej.

A teraz czas na podsumowanie ost 3 tygodni...

Podsumowanie tygodnia (26-30 lipca):

poniedziałek: 39.2 pipsów
wtorek: -16.5 pipsów
środa: -30.8 pipsów
czwartek: -16 pipsów
piątek: 6.5 pipsów

SUMA: -17.6 pipsów

Podsumowanie tygodnia (2-6 sierpnia):

poniedziałek: 0 pipsów
wtorek: -17.7 pipsów
środa: -43.6 pipsów
czwartek: 49.1pipsów
piątek: 35.9 pipsów

SUMA: 23.7 pipsów

Podsumowanie tygodnia (9-13 sierpnia):

poniedziałek: 50.4 pipsów
wtorek: -38 pipsów
środa: -48 pipsów
czwartek: -11.5 pipsów
piątek: 42.9 pipsów

SUMA: -4.2 pipsów

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

W ramach próby kolejnego wskrzeszania dziennika podaję wczorajsze wyniki :D

13-paź-2010:
+144.8 pipsy
+2.13%

Pomyślałem też ze będę podawał aktualne trendy na poszczególnych walutach zgodnie z którymi gram - być może to komuś pomoże, bo naprawdę warto grać z trendem.

Trend:
GBPUSD - Uptrend
USDCAD - Downtrend
USDCHF - Downtrend
EURUSD - Uptrend

wojtek2009
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek2009 »

Swiete slowa gra z trendem tylko czemu tak malo ludzi stosuje sie do tego.Nie ma nic prostszego jak podlaczyc sie pod trend i kosic pipsy.Czy to takie trudne? :lol:

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

wojtek2009 pisze:Swiete slowa gra z trendem tylko czemu tak malo ludzi stosuje sie do tego.Nie ma nic prostszego jak podlaczyc sie pod trend i kosic pipsy.Czy to takie trudne?
MaxRipper pisze: - nigdy nie zawieram transakcji przeciwko trendowi
Te słowa napisałem dnia 28-09-2009 (ponad rok temu)... Kiedy zaczynałem naukę spekulacji.
Naczytałem się mądrych książek i powtarzałem slogany jak głupek nie wiedząc co tak naprawdę znaczy trend i jak go poprawnie wyznaczać.

Potrzebowałem aż ok roku aby zrozumieć czym jest trend i kiedy się kończy. Przy okazji zrozumiałem też mnóstwo innych rzeczy o których również wtedy pisałem ale, których w gruncie rzeczy - wtedy nie rozumiałem (za to -wydawało mi się że je rozumiem).

Tak naprawdę jedyne czego potrzebuje każdy człowiek, który chcę żyć ze spekulacji to wytrwałości, bowiem - wytwałość to inna nazwa WIARY. Wraz z wiarą w sukces zdobywamy doświadczenie potrzebne do tego, aby ten sukces osiągnać. Niczego wielkiego nie dokonamy nie mając doświadczenia.

Podstawową cechą ludzką jest szybka utrata wiary - nie bałbym się stwierdzić ze tylko 5% ludzi osiąga sukces, ponieważ TRWALE wierzą w to co robią. To jedyna droga.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

14-paź-2010: (czwartek)
+28.8 pipsów
+0.67%

Trend:
GBPUSD - Uptrend
USDCAD - Downtrend
USDCHF - Downtrend
EURUSD - Uptrend

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

MaxRipper pisze:
Pomyślałem też ze będę podawał aktualne trendy na poszczególnych walutach zgodnie z którymi gram - być może to komuś pomoże, bo naprawdę warto grać z trendem.

Trend:
GBPUSD - Uptrend
USDCAD - Downtrend
USDCHF - Downtrend
EURUSD - Uptrend

Miło wiedzieć że moje analizy trendu mają potwierdzenie w Twoich. Od niedawna baczniej przyglądam się wykresom z grubszych TF - głownie dziennym, liniom trendu, kanałom, średnim 200 SMA lub EMA - choć tych ostatnich do końca nie czaję jak je interpretować i na jakim TF najlepiej się sprawdzają . Mógłbyś rozwinąć wątek nt. Twoich technik ustalania trendu ?

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Dziś piątek i kończę wcześniej :).

15-paź-2010: (piątek)
+149.9 pipsów
+1.98%

Trend:
GBPUSD - Uptrend
USDCAD - Downtrend
USDCHF - Downtrend
EURUSD - Uptrend

bigben pisze:Mógłbyś rozwinąć wątek nt. Twoich technik ustalania trendu?
Napiszę potem jakiś artykuł na ten temat.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Poniedziałek rozpoczął się nieciekawie (3 SLe) pod rząd a zakończył wspaniale :)

18-paź-2010: (poniedziałek)
+147.2 pipsów
+3.39%

Trend:
GBPUSD - Uptrend
USDCAD - Downtrend
USDCHF - Downtrend
EURUSD - Uptrend

ODPOWIEDZ