woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
38
15%
Nie
152
59%
Zamierzam
69
27%

Liczba głosów: 259

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

Samo przebicie jest ok. CCI może przebić Zero-Line, ale nie dalej niż do kolejnej linii 100 (w tym wypadku -100). To wejście jest ok.

Niestety w Twoim screenie sidewinder nie jest zielony / żółty - jest czerwony, CCI nie spada bezpośrednio z linii 100, tylko robi jeszcze zawijasa, etc.

Dlatego jako całość nie jest to ZLR.

jun_dymek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jun_dymek »

Chrisdot pisze: Niestety w Twoim screenie sidewinder nie jest zielony / żółty - jest czerwony, CCI nie spada bezpośrednio z linii 100, tylko robi jeszcze zawijasa, etc.

Dlatego jako całość nie jest to ZLR.
Sidewinder jest zielony. Czyli żeby było "książkowe" zlr to cci musi, że tak powiem runąć z góry na dół i odbić? Łagodne zejście po łuku wyklucza tą formację?

Peterr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Peterr »

Chrisdot pisze: Niestety w Twoim screenie sidewinder nie jest zielony / żółty - jest czerwony, CCI nie spada bezpośrednio z linii 100, tylko robi jeszcze zawijasa, etc.
Chodziło chyba o LSMA. O ile mi wiadomo jest to również jeden z niuansów na ZLR. Zalecany raczej dla poczatkujacych.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

exodus24 pisze:Jak ponizej 15 lub pow. 20 to nie wchodzimy
Wchodzimy !!!!
cugan pisze:* Wazna zasada: Wymóg 15-20 różnica między poprzednim barami zejścia i wyjścia CCI. W poniższym przykładzie na rysunku,Rożnica CCI-bar między obecnym a poprzednim jest +35 CCI było -8, to daje różnice 43 pkt w punktach barowych CCI.
* Jeśli wszystkie wcześniejsze warunki zostaną spełnione jest uzasadnione kontynuowanie handlowania z użyciem formacji ZLR
"Zawsze należy poczekać, jak wraca CCI z powrotem z Zero-Line (ZL) ... tak naprawdę nie nie nastąpiło odrzucenie Zero-Line a jedynie skrzyżowanie CCI z ZL

Zrezygnuj z handlu z użyciem formacji ZLR gdy:
* gdy różnica barowa wyniesie ponad 120 punktów -"szkoda gonić wykres lepiej poczekać i wejść ponownie"
Jeśli nie ma różnicy barowej to:
cugan pisze:warunkiem wystarczającym do ZLR-Long byłoby zejście CCI poniżej +100 Line i powrót do kontynuacji tendencji trendowej
Podsumowanie skuteczności systemu z jednego dnia i z dwóch miesięcy

PS. Gdybym był przed kompem jak był spory trejd w dniu 06.08.10 to wynik byłby jeszcze lepszy.Niestety obowiązki domowe i inne na to nie pozwoliły. Jak widać ni wiele się nasiedziałem nad kompem.Przyjąłem zasadę ,że raczej unikam sytuacji pozostawiania dużej ilości zleceń, bez kontroli osobistej .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Jestem pełen podziwu dla kultu woodu :)
chętnie zostaną wyznawcą tej religii

Poproszę Was o analizę ZLR czy są prawidłowe, nie ma to jak wspólna nauka

Update:
Nie chciałbym narażać się na gniew samego woodu ale mam problem natury moralnej :)
Analizując same ZLR dla M5 wychodzi mi maks po 20-30 pipsów, które można zgarnąć z rynku czasami wychodzi się nawet na zero.
Natomiast dla M15 ta sama formacja jest dużo bardziej profitowa :)

Pamiętam, że woodie sprawuje się najlepiej na M5 a nawet na M3 ale tak jak napisałem powyżej to problem natury moralnej ;)

Cugan należy się gigantyczna pochwała za całokształt.

kolejny update:

Poproszę o analizę czy to jest prawidłowe wejście (skupmy się tylko na samej formacji)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 09:55 przez TeXs, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Analizując same ZLR dla M5 wychodzi mi maks po 20-30 pipsów,
No właśnie cenna uwaga takie są tendencje trendowe na M5 ,ale są one dość silne i stabilne i należny to wykorzystywać.
Mnożąc zlecenia (rozumnie do poziomu posiadanego depo,wg wszelkich zasad przeczytanych w dostępnej literaturze).ponieważ skuteczność w tych tendencjach jest niemal 100%.
Profit jaki osiągnąłem w dniu 06.08.10 oparty jest w większości o tą zasadę.Wiem że wymaga to trochę odwagi, ale nikt nikomu nie każe walić po ileś tam -set kilo..Charakterystyka DayTrend jest taka że zwykle mamy 1x trejd ok.100-150 pippsów a pozostały czas to MixTrend .Jak ktoś ma czas to korzysta z tego dobrodziejstwa a jak ,ktoś nie ma to musi radzić sobie inaczej.Jak nauczysz się korzystać z tendencji trendowych to wejście w główny Day-tejd ,będzie dla Ciebie "banalnie" proste..Jedna rada jeśli czegoś nie rozumiesz na woodie zamknij wszystko,przewietrz się i tyle,ale nigdy nie doświadczaj,bo to sytuacja w wyniku której możesz stracić znaczną kasę. Obcując z woodie z czasem wszystkiego się nauczysz -zapewniam Cię.
Reasumując polecam grać na jeden przeważający kierunek tendencji trendowej dnia ( the direction of Day established Trend) ,a nie szastać prawa lewa daje to czas na wyjście z pozycji i przygotowanie się do wejścia w pozycję.

Jeśli chodzi o interwał to nie używam wyższego niż M5 a, nawet podglądam M1,czy potwierdza spełnienie tego czego oczekuję na M5.Wyższe interwały są bardzo wygładzone i nie pokazują istotnych informacji które są niezbędne do podjęcia decyzji inwestycyjnej takie jak:
* zacięcia TCCI
* ślizgi po ostatnim barze
* zacięcia CCI świadczące o zatrzymaniu ceny
* informacje na CZI i SI są szybciej odzwierciedlone na M5.
Tu chodzi o szybkość decyzji inwestycyjnej..Po wykonaniu zlecenia z woodiem na mocnym sygnale masz wszystko na plusie już od 3-5 min.Zachęcam więc do stosowania woodie bo przecież w tym wszystkim chodzi o profit a nie o to czy jakaś analiza się sprawdzi czy nie .Akceptujesz AT cudze lub własne, masz to na uwadze wykorzystujesz to w woodiem ,ale po pewnym czasie jak opanujesz woodie stwierdzisz, że do niczego to AT nie jest Ci potrzebne.
Robisz to co każe Ci woodie i nic więcej - po prostu wymiatasz kapuchę.

Pamiętaj,że Ciebie interesuje profit ---- "sałata " , a nie dokąd wykres dojdzie. :idea:
Dlatego robisz to co widzisz ,a nie to co ktoś proroczy.
Patrzysz tylko na woodie co on pokazuje, a nie słuchasz info z zewnątrz.
Wg zasady:
cugan pisze:Siadając do komputera przyjmujesz t podane poniżej zasady
1) Nie wiesz i nie bierzesz pod uwagę żadnych informacji z zewnątrz
2) Nie interesuje Cię co jest na innych TF-ach.
3) Nie obchodzi Cię jaki trend obecnie obowiązuje. po prostu masz to w d....
4) Nie interesuje Cię co dzieje się na wykresie.czy są spadki czy wzrosty
Uruchamiasz platformę i odpalasz dany index i patrzysz na wykres na interwale TF = M5 i co widzisz
na wykresie - wg tego grasz.:!: :!:
Musisz zrozumieć że:

..........................woodie to kombajn do zarabiania kasy.....................

na każdym rynku :!: :!:

Owocnej przygody z woodie's życzę. :516:

Zestawienia skuteczności miesięcznej systemu
Poniżej zestawienie porównawcze skuteczności systemu z okresu m-ca użytkowania woodie.( I m-c i II m-c) Wyraźnie widać jak wzrasta.To świadczy, ze moje obycie z system jest coraz lepsze. :60 % więcej otwartych zleceń przy wzroście z profitu na plus o ok 10% Jednym słowem te 60% to zlecenia 100% zamknięte na plus.
Ocena zyskowności miesięcznej systemu
Jeśli chodzi o zyskowność na depo to spadło ono o 49% .Jakoś nie załapałem się w mocne trajdy o wysokim proficie, lub jest to wynik nadmiernej ostrożności i zmniejszonej pazerności. 8)
Czas pracy systemu w dniach w stosunku do wszystkich dni miesiąca
I m-c ...........87% dni/m-c
II m-c........... 77% dni/m-c
Nie mylić z godzinami.Jeśli system pracował choć 5 min na otwartym zleceniu to ma zaliczony dzień.
Reasumując
Trejdowałem mniej o 10% czasu w II -m-cu..Wykonałem o 60% więcej zleceń o wyższej skuteczności o 10%, przy zmniejszonym proficie o 49%.Zwiększona ilość czasu mogłaby zmniejszyć wielkość spadku zyskowności ze średniej dnia do 30% co w ogólnej ocenie daje obraz zmniejszonej zyskowności kosztem podwyższonej skuteczności i ostrożności. Jednym słowem II m-c był bardziej zmierzający do ochrony kapitału i odrabiania strat powstałych.Generalnie moje straty osiągnęły 26% (w ciągu 2 m-cy) w stosunku do zysków jakie mogły być osiągnięte ( gdyby strat nie było) w ciągu 2-m-cy co daję na chwilę obecną średnią niesieczną 13% co wg P.Surdela "Strategie i systemy transakcyjne" mieści się w granicach strat łatwych do odrobienia.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 14:37 przez cugan, łącznie zmieniany 7 razy.

jun_dymek
Bywalec
Bywalec

Cugan - a jak się do ma do zasad zlr? Pierwsze wejście brak trendu, trzecie trend przeciwny. Wcześniej pisałeś, że ślizg polega między innymi na przebiciu zero line przez ttci ("TCCI idzie stycznie do CCI po ostatnim barze CCI danej tendencji trendowej w tym wypadku spadkowej przechodząc dalej przez ZL aby rozpocząć nową tendencję przeciwną w tym wypadku wzrostową"). Drugie wejście pokazujesz na trzeci bar niebieski od prawej strony (chyba, że źle to odczytuję). W trzecim wejściu TTCI przebija zero line dwa bary po Twoim wejściu. Czy może wchodzisz już po sygnale zawrócenia TTCI? Możesz dokładniej opisać o co chodzi z tymi ślizgami?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Cugan mam prośbę bo jednak od czegoś trzeba zacząć naukę,

Czy te poprzednie moje 3 przykłady (ZLR_1, ZLR_2 i ZLR_3) są prawidłowymi formacjami ZLR (poprawiłem screen'y z zaznaczonymi wejściami i wyjściami)
Wiem doskonale, że Twoje doświadczenie pozwala na objęcie szerszym spojrzeniem na wykres (dlatego wcześniej możesz wejść) ale skupmy się tylko na samym ZLR.

- czy to jest idealna formacja ZLR
- czy te wejścia są prawidłowe
- czy wyjścia są prawidłowe

pozdrawiam,
TeXs

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

jun_dymek pisze:Możesz dokładniej opisać o co chodzi z tymi ślizgami?
Wybacz,ale na to pora przyjdzie w swoim czasie nie będę pisał co wykracza poza zakres mojego harmonogramu.
cugan pisze:Jak komuś się tak spieszy do trzepania kasiorki to są setupy w pdf. i linkach
W ten sposób coś poczytasz i poszukasz i na dobre Ci to wyjdzie :!: :!:
TeXs pisze:- czy to jest idealna formacja ZLR
- czy te wejścia są prawidłowe
- czy wyjścia są prawidłowe
Czy ja coś pisałem o ZLR -Short chyba nie ,a oczekujecie ode mnie odpowiedzi.
Są to odmiany formacji ZLR ( z małymi mankamentami-wersje mini ) ,ale nie idealne -
*ZLR - Long
*ZLR- Short .
Formacja ZLR jest raczej formacją trwałego trendu a nie zmiennego (mix)
Zaznaczyłem jak ja to uważam.O setupach będzie rozdział za jakieś 2miesiące.Tam będą szczegóły.Celowo tak robię aby nie było "masło maślane" i żeby łepetyny się nie przegrzały.
Żółtymi pozaznaczałem gdzie ja bym wchodził a gdzie wychodził.Co nie znaczy ,że do końca jest to bezpieczne.
Woodie wyprzedza wszystkie wskaźniki a Ty to robisz jakby to było RSI i tym rożni się woodie od RSI ,że wiesz wcześniej co będzie zanim to nastąpi..
Dlatego woodie powala wszystkich na "kolana" i ma taką skuteczność bo wskazuje emocje czego nie widać na RSI..
Wejścia woodie to tak jak łapanie "dołków" i "szczytów",a w takich sytuacjach jak wiesz nawet SL nie jest potrzebny (czasami). :lol:
cugan pisze:AT (analiza techniczna ) z linii trendu lub z ceny działa "zazwyczaj" wolniej niż CCI. W badaniach porównawczych wykresów ,CCI jest zwykle jeden bar przed linia trendu (Trend Linie) i ceną.
I to wystarczy ,żeby być lepszym od innych. 8)

Zerknij sobie na ten rysunek i zastanów sie czemu napisałam w twoich wejściach "może być żeby dobić L"
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=24787
jak widać jest więcej powodów do tego aby takich wejść unikać lub z nich wychodzić bo są lepsze. :idea:
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 21:51 przez cugan, łącznie zmieniany 8 razy.

jun_dymek
Bywalec
Bywalec

To ja jeszcze się spytam o kwestię wejścia/wyjścia (ZLR). W załączeniu pokazuję przykład wejścia i wyjścia. Otwarcie wydaje mi się, że powinno nastąpić przy zamknięciu świecy zielonej czyli przy cenie 63, zamknięcie przy zamknięciu świecy powodującej skierowanie cci w dół czyli 66. Zysk wychodzi 3 pipsy z tej transakcji. Moje pytanie jest następujące. Czy faktycznie wejście powinno nastąpić przy cenie 63 czyli na zamknięciu świecy zielonej (cena wahała się od 52 do 63)? Czy może wcześniej (zysk byłby większy)?

ODPOWIEDZ