podnoszenie podatkow przez Rzad

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

alinoe pisze:Akurat ja jestem za pozostawieniem KRUSu. System ten ma spore zalety. Przede wszystkim jest niesamowicie prosty, tani i wydajny.
Tani? Chyba dla tych co płacą składki, ale nie dla budżetu..

Niby marne 5 mld, ale się szum zrobił niemały. :)

Reform nie będzie, bo za rok wybory do parlamentu a w kolejny wybory do struktur unii.. I tak w kółko - a nikt sobie samobója nie strzeli..

Podatek wprowadzą bo wydatki rosną - póki co zapis na 3 lata, ale nikt nie powie że nie przedłużą bo będą musieli.

Wszyscy w koło się reformują, tną wydatki a u nas nic.. Jak zwykle obudzimy się z ręką w nocniku..

Dwa dni temu na woodstock padło ciekawe zdanie:
"Polska nie jest najważniejsza. Najważniejsze jest nasze życie. Bo ono jest jedno. Jeżeli będziemy zadowoleni z życia, to Polska też na tym zyska."
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Tig3r pisze:Tani? Chyba dla tych co płacą składki, ale nie dla budżetu.
Tani na pewno. Wystarczy porównać koszty działania KRUSu i ZUSu. W zasadzie nie ma tańszego sposobu działania takiej instytucji, to wynika po prostu z prostoty poboru składek. O zaletach KRUSu pisał kiedyś Gwiazdowski. Problemy tej instytucji leżą w całkowicie innym miejscu.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Dotacje do ZUS ok 40 miliardów dla 10 milionów emerytów i rencistów.
Dotacje dla KRUS 16 mld dla 1 miliona.

Więc powiedz co jest droższe na osobę? KRUS jest 4 razy droższy!
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

Ciekawe ile kasy do budżetu przyniosło by opodatkowanie kościoła?
Ciekawe czy Ci wszyscy urzędnicy każdy jeden jest taki koniecznie niezbędnie potrzebny?
Ciekawe ile nas kosztuje w sumie wojna? ( żadna kur#a misja pokoja, to zwykła wojna)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Tig3r pisze:Więc powiedz co jest droższe na osobę? KRUS jest 4 razy droższy!
Ale mi chodzi o koszty funkcjonowania instytucji. To o czym piszesz nie wymaga likwidacji KRUSu. Ba, nawet nie wymaga jego reformy, choć ta jest niezbędna aby pozbyć się innego problemu jaki trawi KRUS. Wystarczy podnieść składkę a to nie wymaga jego likwidacji. Dla mnie to wylewanie dziecka z kąpielą. Lepiej podnieść składkę niż wymagać od rolników przejścia do ZUSu o czym się czasami mówi.
Nie wyobrażam sobie aby rolnicy znaleźli się w powszechnym systemie emerytalnym, w którym wysokość składki zależy od dochodu. Dla mnie to zwykłe marnotrawstwo pieniędzy na biurokrację a ostateczne wyniki będą żadne. Chyba że zreformuje się powszechny system emerytalny tak aby przypominał KRUS.

Nie wspomnę już o bezmyślnych pomysłach nałożenia podatku dochodowego na rolników, kolejny absurd fiskalizmu.

weronika
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: weronika »

Może to chamówa, i może mi się to kiedyś zemści, ale jak słyszę ludzi, których szlag trafia bo czekają na wizytę u lekarza specjalisty kilka tygodni lub miesięcy, albo narzekają, że jest im źle, a którzy głosowali na socjalistów czyli PiS, PO, PSL, SLD, to jakoś mi tak błogo i ich nie żałuję.
Marks powiedział: "aby wprowadzić socjalizm, należy wprowadzić demokrację".
Sory, ale jakim debilem trzeba być, aby wierzyć, że podwyżka jakiegokolwiek podatku da pozytywny efekt dla gospodarki.
Pewnie już po mnie, tym bardziej, że najprawdopodobniej 90% uczestników forum to socjaliści, będący za PO, PiS, SLD. Hhe, a może to oni właśni wtapiają swoją kasę, :)))

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

weronika pisze:Sory, ale jakim debilem trzeba być, aby wierzyć, że podwyżka jakiegokolwiek podatku da pozytywny efekt dla gospodarki.
rękoma i nogami podpisuję się pod tym coś Weroniko napisała powyżej. Jednak czasy rozmyślania dlaczego tam tylu palantów mam już za sobą :D

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

weronika pisze:Sory, ale jakim debilem trzeba być, aby wierzyć, że podwyżka jakiegokolwiek podatku da pozytywny efekt dla gospodarki.

10/10

Chciałem tylko dodać że debil to osobnik pokarany przez naturę od urodzenia. W tym przypadku mamy raczej do czynienia normalnymi od urodzenia. Ale w wyniku zmasowanej propagandy osobnicy ci ponownie weszli na drzewa. I stamtąd rzucają kamieniami w każdą normalną osobę, twierdzącą że mniejsze podatki to więcej pieniędzy u obywateli. Więcej pieniędzy u obywateli to państwo bardziej zamożne. Całe szczęście że ekonomi nie można oszukać i za parę (kilkanaście) lat za podwyżkę podatków zapłacą ich dzieci. Szkoda tylko że również dzieci tych myślących normalnie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Tig3r pisze:"Polska nie jest najważniejsza. Najważniejsze jest nasze życie. Bo ono jest jedno. Jeżeli będziemy zadowoleni z życia, to Polska też na tym zyska."
no prosze nie spodziewalem Tiger ze lubisz sie w blotku potarzac :D

ZUS to bym odrazu zamknal i tak za 10-20 lat nie bedzie mial kto pracowac na emerytow

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

alinoe pisze:To wszystko na raz?
Akurat ja jestem za pozostawieniem KRUSu. System ten ma spore zalety. Przede wszystkim jest niesamowicie prosty, tani i wydajny. Problem polega jedynie w tym, że jest nieszczelny, i korzystają z niego ci co nie powinni i w tym kierunku powinna iść jego reforma.
wszystko naraz. do tych instytucji wciąż trzeba dopłacać, a na dodatek zabierają ludziom (bardziej by pasowało kradną) sporą część dochodu. każdy powinien dbać o siebie i sobie odkładać pieniądze na emeryturę. i powinien też tak wychować dzieci by mu pomagały finansowo i nie tylko.
dziwi mnie trochę, że ludzie, którzy działają na foreksie tak bronią tego typu instytucji, które niczym rak zżerają nasze państwo od środka.

ODPOWIEDZ