Asia pisze:
czy istnieje potrzeba uchwalania podatków na poziomie centralnym ?
Są zadania które właśnie na tym poziomie muszą być planowane/realizowane. Jakoś nie wyobrażam sobie aby każde województwo miało np swoje wojsko.
Asia pisze:ja nie wyrażam na to zgody aby ktoś inny decydował o mnie
Nikt Ci nie zabrania zmienić strony barykady. Zostań politykiem a Twoje życzenie się spełni.
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić Państwa rządzonego przez wszystkich. Ok dajmy na to chcemy mniejsze podatki, dobra - tylko z czego w takim razie zrezygnujemy? Czy przestaniemy płacić emerytury (dużo zaoszczędzimy)? Czy zamkniemy szpitale, szkoły? Zlikwidujemy wojsko policje? Przestaniemy budować dogi? Każdy wiadomo będzie chciał dla siebie jak najlepiej więc co to będzie za rządzenie jeśli wiele kwestii trzeba ze sobą zgrać?
Niestety zawsze jesteśmy przed jakimiś wyborami i przez to wychodzi co wychodzi, aby zdobyć głosy trzeba naobiecywać gruszki na wierzbie rozdawać na prawo i lewo. I nikt nie zrobi tego co jest wymagane, bo takie rzeczy są politycznym samobójstwem. Dajmy na to KRUS, wszyscy wiedzą że należy go zlikwidować/zreformować ale nikt się nie kwapi - bo zaraz zaczną się strajki i zniknie poparcie rolników. Chcesz zmniejszyć wydatki na emerytury, spróbuj - zaraz się zleca emeryci. Może wstrzymasz podnoszenie wynagrodzeń dla nauczycieli?
No niestety w naszym kraju patrzy się tylko na siebie aby było dobrze sobie. Ta podwyżka podatku nie jest/będzie fajna ale sam wiem że jest wymagana. Wiem że posłuży dla ogólnego dobra. Traktuje ją jako zło konieczne.