to oblicza
główna gwiazda to Gwiazdowski
swego czasu siedział w radzie nadzorczej ZUS

Cieszmy się, że nasze córki nie muszą spędzać perwszej nocy z księciem z pobliskiego zamku czy orać z synem pańszczyzny. Argument, że kiedyś było lepiej jest chybiony. Jak urodziłeś się w rodzinie hrabiego to było lepiej ale większe prawdopodobieństwo, że urodziłbyś się chłopem lub mieszczuchem pozbawionym jakichkolwiek szans.Teraz układ jest prosty, każdy ma szansę wywać się z tego.SEROL666 pisze:Zgadzam się z Tobą Asiu generalnie jesteśmy niewolnikami, którzy płaca haracz na rzecz...
ja ma wrażenie, że są odwrotnie proporcjonalne - im wiecej zarabiasz tym wiecej możliwości uniknięcia podatkówPodatki są proporcjonalne do zarobków
Z pierwszym i drugim (nie całkiem) punktem się zgodzę. Z trzecim nie. Wyobraź sobie co by się stało gdyby 40mln Polaków mogło podejmować przez Ineternet decyzje, które obecnie podejmują posłowie. Na pewno jako społeczeństwo znieślibyśmy podatki. Żylibyśmy jak królowie. Ale zapewne tylko kilka dni:).Asia pisze:Tig3r1. ja ma wrażenie, że są odwrotnie proporcjonalne - im wiecej zarabiasz tym wiecej możliwości uniknięcia podatkówPodatki są proporcjonalne do zarobków
2. czy państwo przejmuje sie ludzmi - nie
zdziera z nich pańszczyznę, a potem łaskawie czesc zwraca pod postacia renty czy emerytury
wystarczy pójsc do lekarza albo apteki aby zobaczyc jak funkcjonuje legalna państwowa eutanazja - nie masz kasy - umierasz, bo Cie nie stac na lekarza lub leczenie
3. istnienie samoorganzujacego sie społeczeństwa jest jak najbardziej mozliwe
wejdz na strony libertariańskie lub anarchistyczne - ludzie sami mogą podejmować decyzje i państwo nie musi im takiego prawa odbierać, wystarczy wprowadzic demokrację - jeden człowiek jeden głos
to co mamy obececnie na pewno demokracja nie jest, w demokracji nie mozna człowieka pozbawić prawa głosu, prawa decydowania, władza nalezy do jednostki i nie jest przenoszalna na zadne inne organy typu król parlament itp nikt za mnie nie może podjąc decyzji
Kiedyś się też zastanawiałem co by było bo przecież techniczne możliwości są to by była esencja demokracji, rządy ludu, tu można pojechać na całego wiec wrócę do naszych podatków pewnie Twój scenariusz jest możliwy że byłby burdel. Ale wówczas mielibyśmy zaangażowane społeczeństwo a nie takie, które jest zmęczone ciagłymi kłamstwami zmianami Mord przy korycie każdy to samo i nic sie nie zmiena... z drugiej strony jeżeli było by to podane w czytelnej wersji z rosadnymi argumentami Jak nie podniesimy podatków to....lekarz2 pisze:Wyobraź sobie co by się stało gdyby 40mln Polaków mogło podejmować przez Ineternet decyzje, które obecnie podejmują posłowie. Na pewno jako społeczeństwo znieślibyśmy podatki. Żylibyśmy jak królowie. Ale zapewne tylko kilka dni:).