Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Nie zarabiam lub tracę, bo:

A) Nie trzymam się zasad dobrego MM
40
17%
B) Nie ustawiam SL,TP
22
9%
C) Nie mam strategii, systemu
40
17%
D) Nie znam się na ekonomii, rynkach finansowych
1
0%
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
84
36%
F) Nie jestem w stanie wszystkiego ogranąć i objąć rozumem
3
1%
G) Nie mam czasu na trading
12
5%
H) Nie umiem programować,braki w matematyce
2
1%
I) Nie umiem się przyznać, że nie zarabiam, tracę
7
3%
J) Nie wiem dlaczego nie zarabiam i tracę
24
10%

Liczba głosów: 235

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

jasonbourne pisze:Więcej spokoju, luzu, a wtedy naprawdę wszystko idzie lepiej
właśnie oto chodzi jak to osiągnąć kiedy ciągłe straty

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

mozna sie przyzwyczaic :wink:
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
Timon
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Timon »

moja choroba: ustawiam sl i tp ale jak np. wystrzeli jakas swieca w gore a pozniej zaczyna spadac to widzac ze jestem na "+" zamykam pozycje bo boje sie straty, nie patrzac na sl i tp :/ Czesto otwieram podobne pozycje na koncie wirtualnym i tam nie mam takiej przypadlosci, wiec jestem duzo wiecej na plus. :(

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Hohohoho ...

Człowiek wraca z urlopu z ciepłych południowych krajów bliskich kulturowo polandii i widzi, że temat rozkwitł niczym kwiat paproci w noc świętojańską :)

Reptile
, dzięki za diagnozę. Nawet dość trafną muszę przyznać.

Sam z siebie natomiast polecam mały myk:

1. wyjedźcie na 2 tygodnie w cholerę dość daleko.
2. nie zabierajcie lapa, nie sprawdzajcie kursów, nie oglądajcie TiVi.
3. cieszcie się plażą, morzem, cykadami, lokalnym winem, partnerką (partnerem w przypadku Asi).
4. i wsio !

Zabawne, jak po powrocie z takiego 'resetu' pewne sprawy i rzeczy nabierają ostrości. Np. nasze działania na rynku. Naprawdę warto.

Pozdrawiam, J.

Ps. Nie krzyczcie na Asię! Uno: nie wypada. Secundo: jej podejście i teorie maja równie istotny wkład w podejście do rynku, czy zgadzamy się z nimi czy też nie. Różnorodność i różne sposoby myślenia to potencjalna inspiracja i siła, którą warto wykorzystać :)

Dodano po 4 minutach:
Jesteś Wielki, wypunktowałeś wszystkie dokuczliwe zjawiska grożące małemu traderowi, na dobrą sprawę wszyscy o tym czytali, a i tak nieuchronnie popełniają te same błędy, msz trzeba być niezwykle stanowczym i zdyscyplinowanym aby ominąć "full of zasadzkas" Sad
Ano właśnie, wszyscy o nich wiemy, doskonale je rozpoznajemy po czym ... pakujemy się po uszy co jakiś czas (później dziwiąc się własnej głupocie). Życie ;)
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Ale ta ankieta jest nie dla wszystkich :lol:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

@reptilek
masz cos wspolnego zawodowo z psychologia?

P :D zdrawiam

Hikari
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

NiceFox pisze:Ale ta ankieta jest nie dla wszystkich Laughing
Jeśli "chorujesz" na coś nietypowego to zapraszam... chętnie się dowiemy co to jest.. spróbujemy nazwać, opiszemy itd :D
Hikari pisze:@reptilek
masz cos wspolnego zawodowo z psychologia?
Przekwalifikowałem się z rzecznika :mrgreen: hehe ..
chojnak pisze:Reptile, dzięki za diagnozę. Nawet dość trafną muszę przyznać.
Przyznaj że ciężko zmienić przyzywczajenia i odejść od dotychczasowych schematów.
Timon pisze:moja choroba: ustawiam sl i tp ale jak np. wystrzeli jakas swieca w gore a pozniej zaczyna spadac to widzac ze jestem na "+" zamykam pozycje bo boje sie straty, nie patrzac na sl i tp n Czesto otwieram podobne pozycje na koncie wirtualnym i tam nie mam takiej przypadlosci, wiec jestem duzo wiecej na plus. Sad
Wypełnij formularz pacjenta będzie łatwiej.. zdiagnozować :wink:
Opowiedz też więcej o swojej grze i systemie. :roll:

Dodano po 1 minutach:
jasonbourne pisze:Moim zdaniem, brak zysku w Twoim wypadku nie jest kwestią (nie)losowości na rynku, lecz przede wszystkim konsekwencją Twojego (błędnego) stanu emocjonalnego.
Możesz rozwinąć ?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

kinder26

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

Czas się przyznać :/

1. Treder FX od września 2008 z tym że pierwszy rok lekkie zainteresowanie od wrzesień 2009 prawdziwa walka
Wiek 23 lata
Płeć M

W sumie to nie wiem co jest nie tak.
Do tej pory jedno konto real z którego zostało 30 % - tak działa brak zasad MM
Pierwszy okres to skakanie po systemach i szukanie Grala i chęć go znalezienia w tydzień :/ ... no i przerwa
Teraz powrót na konto demo i wpajanie zasad MM i zasad PA.

Najgorsze to zawieranie emocjonalne transakcji bez dogłębnej analizy wszystko na szybko ...."już chce zarobić" ... teraz mogę powiedzieć że nauczyłem się czekać na dobry trejd i zawsze zgodnie z trendem do łapania noży na szczytach trzeba mieć dużo większe doświadczenie.

Drugie najgorsze to strach przed zawarciem transakcji na jakimś poziome a potem plucie w brodę " widzisz jak fajnie by profitowało".

Szlifuje na demo zasady MM ale na forum dużo się trąbi o nauce gry na kontach real.

Przerzucenie się potem z demo na real + emocje może się nie udać ;/

Dla mnie chyba nie ma recepty :/

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Pacjent: kinder26

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Pacjent: kinder26
4.Podejrzenie:
Przewlekły forex-owy kac - faza III
5.Rozpoznanie:
Jak w opisie pacjenta
6.Choroba:
Pierwsza faza uzależnienia.
Pkt. A, D, E, J
7.Diagnoza:
Jak w opisie pacjenta. Negatywne emocje związane z utrata dużej części depozytu.
8.Leczenie:
Stworzyć dobry plan inwestowania.
9.Skutki:
Jak w opisie pacjenta
10.Przyczyny:
Jak w opisie pacjenta. Przewlekły forexowy kac - faza III, to wg mnie ten moment trzeźwienia od systemów i strategii. Przez upojonie tym wszystkim nie miałeś równowagi.

Dzień dobry ... proszę się rozluźnić .. 8)
kinder26 pisze:Dla mnie chyba nie ma recepty n
Na wszystko chyba może być recepta, lepsza lub gorsza.
Zobacz jak napisałeś.
A wg mnie jesteś na dobrej drodze i znalazłeś lekarstwa, na niektóre choroby i dolegliwości. :D
Jak każdy pacjent bać może się tylko przewlekłości.. :D
Fakt - demo to nie real i o ile demo trading może być pomocny, to oby nie był zgubny w tworzeniu nadmiernej pewności co do zysków uzyskiwanych przez przypadek i przypadkowe wejścia a nie konkretny plan i strategię.
kinder26 pisze:Przerzucenie się potem z demo na real + emocje może się nie udać ;/
Jeśli uwierzysz, że to nad czym pracowałeś przez ten czas było ciężką pracą i dobrym przygotowywaniem się to będzie może dobrze. Ale lepiej mieć takie argumenty jak ten, że wchodzę znów na real bo przeszedłem przygotowanie a nie bo mam znów coś do stracenia. Choć to tracenie jest przydatne żeby oswoić się ze stratami i związanymi z tym emocjami. Strach .. dziwne jest pisać o sercu, ale trzeba się uodparniać jeśli chce się osiągnąć sukces w panowaniu nad sobą. Jakieś koszty trzeba ponieść.
kinder26 pisze:Szlifuje na demo zasady MM ale na forum dużo się trąbi o nauce gry na kontach real.
Ty już chyba swoje odegrałeś. Upewnij się że twoje zarządzanie kapitałem ma ręce i nogi oraz że jest dla Ciebie. Jak już będziesz miał wartościowe argumenty że S lub L to graj real lub odrabiaj jeśli są jeszcze warunki z tych 30%.
Nie daj się nabierać na nijakie reklamy jakie ma np. go4x - myśl realnie i bądź realistą.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

ja mam inną chorobę
lubię ryzyko....
stan konta od początku roku 100% - 120 - 100 - 90 - 120 - 110 - 140 -120 - 160 - 60 teraz 80
często gram dużym zbyt dużą pozycją, jak widze piękny sygnał, tak przegrałem tyle ile .... ech,

ale nic nie dopłaciłem, nic też nie wypłaciłem, a do końca roku pół roku 8)
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

ODPOWIEDZ