System Edźwina z dużym potencjałem:)
widzę że wpadlismy na ten sam pomysł
(na który wpadł juz ktoś wczesniej)
jesli chodzi o pierwszy wariant
nie potrafiłam odfiltrowac co prawda czasu ogłoszenia danych
zakładałam 50/50 czyli nie ma wpływu na wynik bo sie beda odchylenia znosić
więc nie jest to dokładnie Twój pomysł
w testach na majorsach to nie zarabia na interwałach 1H i 15M innych nie sprawdzałam
może uda mi się zaprogramować drugi pomysł
Dodano po 6 minutach:
tak patrzę na rysunek
drugi wariant to na dobra sprawe mozna ustawić z wykorzystaniem ea z MACD
wbudowanego w MT4
jedna z pierwszych testowanych strategii - za cholere nie chciała zarabiać
(na który wpadł juz ktoś wczesniej)
jesli chodzi o pierwszy wariant
nie potrafiłam odfiltrowac co prawda czasu ogłoszenia danych
zakładałam 50/50 czyli nie ma wpływu na wynik bo sie beda odchylenia znosić
więc nie jest to dokładnie Twój pomysł
w testach na majorsach to nie zarabia na interwałach 1H i 15M innych nie sprawdzałam
może uda mi się zaprogramować drugi pomysł
Dodano po 6 minutach:
tak patrzę na rysunek
drugi wariant to na dobra sprawe mozna ustawić z wykorzystaniem ea z MACD
wbudowanego w MT4
jedna z pierwszych testowanych strategii - za cholere nie chciała zarabiać
ktoś wcześniej wpadł na pomysł mojej pierwszej koncepcji? podaj link, może znajdę coś ciekawego na ten temat i ją dopracuję,
jeśli chodzi o drugą koncepcję to porównywanie jej do ea z MACD to duże nadużycie, tym bardziej, że specyfika tych wskaźników jest zupełnie inna i nie można powiedzieć żeby w jakikolwiek sposób ich wskazania się pokrywały,
poza tym gdyby moja koncepcja w oparciu o macd (czy RSI lub innego ustrojstwa o wątpliwej reputacji) byłaby skuteczna to nie przeszukiwałbym całego Internetu wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu innego wskaźnika
jeśli chodzi o drugą koncepcję to porównywanie jej do ea z MACD to duże nadużycie, tym bardziej, że specyfika tych wskaźników jest zupełnie inna i nie można powiedzieć żeby w jakikolwiek sposób ich wskazania się pokrywały,
poza tym gdyby moja koncepcja w oparciu o macd (czy RSI lub innego ustrojstwa o wątpliwej reputacji) byłaby skuteczna to nie przeszukiwałbym całego Internetu wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu innego wskaźnika

sam napisałeś
o tym myślę
więc ea oparte o MACD może byc dobrym punktem wyjścia do testów ustawiamy średnią i średnia ze średniej mozna dodac dodatkowe warunki do spełnienia i jedziemy
oczywiście wiesz że wszelkie sytemy oparte o wykorzystanie najrozmaitszych srednich sa chyba najbardziej exploatowanym pomysłem i będzie trudno tu coś nowego wymyslic a tym bardziej zarabiającego,
ja tez przygode z akcjami od tego zaczynałam, potem przekonałam się, że to jest nic nie warte - straciłam tylko kupe czasu
ale nie słuchaj babskiego gadania rób swoje
rozpoznanie trendu w oparciu o średnie w tym ich przecięcie położenie itpchciałbym przedstawić pewną koncepcję, wymyśliłem ją na bazie innego systemu, nie będę pisał na czym polegał bo nie chcę zostać oskarżony o naruszenie praw autorskich;)
o tym myślę
więc ea oparte o MACD może byc dobrym punktem wyjścia do testów ustawiamy średnią i średnia ze średniej mozna dodac dodatkowe warunki do spełnienia i jedziemy
oczywiście wiesz że wszelkie sytemy oparte o wykorzystanie najrozmaitszych srednich sa chyba najbardziej exploatowanym pomysłem i będzie trudno tu coś nowego wymyslic a tym bardziej zarabiającego,
ja tez przygode z akcjami od tego zaczynałam, potem przekonałam się, że to jest nic nie warte - straciłam tylko kupe czasu
ale nie słuchaj babskiego gadania rób swoje
nie wiem co tu się wiele zastanawiać czy system zarabia czy nie i ile już powstało systemów opartych o średnie, wystarczy przecież przejrzeć dane historyczne lub przetestować na history training i nie jest do tego potrzebne żadne ea, żeby się o tym przekonać,
poza tym przejście sma5 na drugą stronę NonLagMA nie jest sygnałem do otwarcia pozycji, dopiero ponowny powrót do sma5 po takim przejściu jest sygnałem do gry o ile kolor NonLagMA nam na to pozwala,
znając możliwości programowania ea uważam to za bardzo trudne do wykonania, większość systemów które zarabiają grając z ręki po przejściu na ea przestają zarabiać lub zyski są znacznie mniejsze, ponieważ zaprogramowany robot nie jest w stanie dokładnie oddać specyfiki systemu,
na pewno grając manulnie uzyskamy o wiele lepszy wynik,
poza tym przejście sma5 na drugą stronę NonLagMA nie jest sygnałem do otwarcia pozycji, dopiero ponowny powrót do sma5 po takim przejściu jest sygnałem do gry o ile kolor NonLagMA nam na to pozwala,
znając możliwości programowania ea uważam to za bardzo trudne do wykonania, większość systemów które zarabiają grając z ręki po przejściu na ea przestają zarabiać lub zyski są znacznie mniejsze, ponieważ zaprogramowany robot nie jest w stanie dokładnie oddać specyfiki systemu,
na pewno grając manulnie uzyskamy o wiele lepszy wynik,
nie wiem jakie miał założenia ten system w oryginale ale z oględzin wygląda mi że ta templatka wykorzystuje jeszcze jeden wskaźnik Period_Converter_Opt zapisane ustawienia to 10 co oznacza ze template uruchomiony na M5 tworzy w offline wykres M50, zapewne autor po coś to zrobił być moze używał jeszcze drugiego wykresu właśnie M50.Edźwin pisze:może razem uda nam się usprawnić ten pomysł
No chyba że te zapisy znalazły się tam z innego powodu, to już Ty Edźwin może coś wiesz na ten temat?
To takie moje luźne spostrzeżenia ze znakami zapytania

ja jestem autorem tego systemu i template'a i period converter zaplątał się się do niego zupełnie przypadkowo,kris007 pisze:nie wiem jakie miał założenia ten system w oryginale ale z oględzin wygląda mi że ta templatka wykorzystuje jeszcze jeden wskaźnik Period_Converter_Opt zapisane ustawienia to 10 co oznacza ze template uruchomiony na M5 tworzy w offline wykres M50, zapewne autor po coś to zrobił być moze używał jeszcze drugiego wykresu właśnie M50.Edźwin pisze:może razem uda nam się usprawnić ten pomysł
No chyba że te zapisy znalazły się tam z innego powodu, to już Ty Edźwin może coś wiesz na ten temat?
To takie moje luźne spostrzeżenia ze znakami zapytania
bardzo wątpię, że chodzi Ci o ten sam system, najlepiej podaj link i stanie się jasnośćAsia pisze:sam napisałeśchciałbym przedstawić pewną koncepcję, wymyśliłem ją na bazie innego systemu, nie będę pisał na czym polegał bo nie chcę zostać oskarżony o naruszenie praw autorskich;)

Dodano po 7 godzinach 39 minutach:

dzisiaj na rynku do publikacji danych z 16, za wiele się nie działo ale mimo to zdecydowana większość sygnałów odbiła się na plus, ale niektóre tylko na 10 pipsów więc czas by pomyśleć nad ustaleniem odpowiedniej wielkości sl i tp

nie ma sensu czekać na ruchy po 100 pipsów na m5, lepiej zdecydować się na małe ale regularne zyski jak np. tp 15 pipsów,
jesli chodzi o sl to również proponowałbym 15 pipsów (jeśli cena odbija się na 5 pipsów, sl przestawiamy na 10, odbicie o 10 pipsów sl przestawiamy na 5),
Edźwin - nie wygląda to za ciekawie
- oceniam po obrazu - nie sprawdzałem wartości dla świeczek, ale gdybyś brał wszystkie trejdy gdzie narysowałeś strzałki to efekt na koniec dnia nie był by miły.
Może warto dodać to tego jeszcze coś do określenia trendu i wtedy brać jedynie wejścia zgodne z kierunkiem, ale jak idzie bokiem to i tak nie wiele pomoże

Może warto dodać to tego jeszcze coś do określenia trendu i wtedy brać jedynie wejścia zgodne z kierunkiem, ale jak idzie bokiem to i tak nie wiele pomoże