Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
master3333
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: master3333 »

a co jesli bym nie placil podatkow? Skad US by wiedzial ze zarabiam?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Odpowiedź nr 1 : Z banku. Przelewy od pewnej kwoty są zgłaszane ( dotyczy też kilku przelewów na niskie sumy dające razem większą kwotę )

Nr 2: Bo kupiłeś samochód za 100.000 PLN a wykazujesz 10.000 pln rocznie
Nr 3: Bo kupiłeś mieszkanie a jesteś bezrobotny
Nr 4: Bo podkablował Cię sąsiad że nic nie robisz a szastasz kasą na lewo i prawo

I tak dalej i tym podobne...

master3333
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: master3333 »

brrrr

Patriota86
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Patriota86 »

Czytałem orzeczenie, tylko, że w Polsce nie ma precedensu, więc nie można się powoływać na to orzeczenie.

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Czy abonament za VPSa może być kosztem?

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

opisze jedna sytuacje ktora mi sie nasunela i nie bardzo wiem co wtedy zrobic

przypuscmy ze w roku 2009 do brokera wplacilem 9000, rok byl do dupy i wyzerowalem konto, nie rozliczylem sie rowniez z US, na poczatku roku 2010 do brokera wplacilem 1000 z ktorego udalo sie zrobic 10 000, teraz chce wyplacic te 10 000, jak nalezy sie wtedy rozliczyc?

o ile mi wiadomo rozliczac nalezy sie nie tylko od wyplat w danym roku ale od calej sumy ktora mamy u brokera (jezeli sie myle prosze mnie poprawic),

gdy bede sie rozliczal za rok 2010, zyski - straty jakie moge udokumentowac to 10:1 a wiec teoretycznie powinienem zaplacic podatek od 9000, chociaz patrzac z perspektywy lat 2009 - 2010 relacja strata - zysk wychodzi 1:1, a wiec teoretycznie nie bylo dochodu,

czy moge cos zrobic z tym nierozliczonym rokiem 2009? czy lepiej rozliczyc sie tylko za 2010 i zaplacic ten podatek od wspomnianych 9000 a reszte odpuscic i nie narazac sie na problemy?

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Z tego co wiem to można złożyć korektę starego zeznania. W przypadku gdyby wyszła niedopłata to US na bank doliczyłby odsetki ustawowe dla siebie, zaś w Twoim wypadku chyba nie masz nic do stracenia (ale zapytaj najlepiej u źródła), musisz tylko się liczyć z tym, że fiskus poprosi o dokumentację tej straty. Ja bym tak zrobił.
btw. możesz odpisać max 50% straty w ciągu roku, czyli w Twoim wypadku 4500 w tym roku, a kolejne 4500 w latach następnych.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2010, 13:03 przez psV, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

uzin rozliczasz zyski/straty w momencie ich powstania. Czyli przy zamknięciu pozycji. A to czy wypłacałeś coś nie ma najmniejszego znaczenia. Tak więc lepiej złóż korektę za rok 2009.

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

Cyb pisze:uzin rozliczasz zyski/straty w momencie ich powstania. Czyli przy zamknięciu pozycji. A to czy wypłacałeś coś nie ma najmniejszego znaczenia. Tak więc lepiej złóż korektę za rok 2009.
ok czyli to co wplacilem nie moge traktowac jako moja strata? straty ktore mozna rozliczac to tylko straty podczas transakcji? jaszcze pytanie nt korekty: mozna zlozyc korekte gdy wogole sie nie rozliczalo w danym roku? np gdy z dochodow z pracy rozliczamy sie w innym kraju a z forexu w innym.

dzieki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Trochę nie rozumiem. Bo żeby stracić wpłatę musisz zrobić jakiś trejd. I ten trejd rozliczasz ( jak masz go na minus to jako stratę, jak na plus to jako zysk ). Tak więc nic nie ginie. A co do skarbówki to już musisz zapytać w swojej... oni mają różne dziwne loty więc lepiej nie polegać na forum odnośnie kwestii składania korekty...

ODPOWIEDZ