Świece Japońskie a analiza:)

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Kupując w trakcie zakończenia się korekty ( a więc początku impulsu - z TFE) kupujesz słabość? Hm... kupujesz w początku nowego impulsu...
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Czekamy na korektę a następnie czekamy na wybicie powiedzmy z konsolidacji na 1-5m wieńczącą korektę czy też z formacji a la James16 - to tylko przykłady.
No tak, ale to generalnie nie są formacje spadającej gwiazdy czy młota. Tylko o to mi chodziło. Z drugiej strony, jeżeli spojrzymy przez pryzmat łączenia świec...

Ale to wszystko, k......., względne. :lol:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Pozwolę sobie dodać jeszcze jedną uwagę w kwestii tej strony Bulkowskiego:
Łap do testów dobrego linka, pewno sporo masz jeszcze do namierzenia w sieci,ale ta jest naprawdę dobra bo masz % szans dla różnych formacji w zależności od sytuacji, i tyle.

http://thepatternsite.com/CandleEntry.html
Mianowicie, nie wczytywałem się w nią zbyt mocno, ale jeśli ktoś chciałby się jakoś sugerować tymi % skuteczności poszczególnych formacji, które są tam podane, to radziłbym doczytać dokładnie czy podane są na stronie jasno określone kryteria, według których Bulkowski określał czy dana formacja zadziałała w danym momencie. Jeśli takich kryteriów nie ma, to te statystyki są kompletnie bezwartościowe. Ja równie dobrze mogę sobie powiedzieć, że wszystkie formacje są skuteczne w 99% przypadków, bo prawie każda z nich powoduje ruch o przynajmniej 0,1 pipsa w tą stronę, w którą powinna powodować.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

FXfighter pisze:to radziłbym doczytać dokładnie czy podane są na stronie jasno określone kryteria, według których Bulkowski określał czy dana formacja zadziałała w danym momencie.
Zasadniczo takie testy najlepiej wykonywać samodzielnie, bo wtedy rzeczywiście wiemy co i jak testowaliśmy.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
dnewsfx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dnewsfx »

Zasadniczo to formacje na świecach japońskich to jak gra w rosyjską ruletkę, "może trafisz a może nie" coś co wygląda na młot nie zawsze zadziała jak młot cos co wygląda jak gwiazda... jak dla mnie formacje sa bezużyteczne, częściej sprawdza sie formacja trójkąta niż jakakolwiek formacja cenowa swiec japońskich.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

dnewsfx pisze:coś co wygląda na młot nie zawsze zadziała jak młot
a co w takim razie powiesz o S/R? wyglądają ale czasami nimi nie są bo "nie działają" jak S/R... ;)

formacje i inne metody wg mnie należy stosować jako elementy zwiększające prawdopodobieństwo a nie 100% metodę :!:

Pozdrawiam

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Witam. Chętnie podzielę się moim krótkim opracowaniem przytaczanej przez Was książki S. Nisona. Wyciągnąłem esencję, która powinna dać przyzwoite wyniki. Oczywiście, jak napisał jeden z poprzedników, jest to metoda tylko pomocnicza. Ja posługuję się wykresem liniowym, gdyż to na nim łatwiej mi dostrzec korekty i trendy. Wykres świecowy przydaje mi się tylko do wypatrywania wsparć i oporów wyrysowywanych po cieniach no i do poszukiwania świec odwrócenia. Również zgadzam się z jednym z przedmówców, że tak na prawdę na foreksie istnieją tylko młoty i spadające gwiazdy, ale dodałbym do tego jeszcze wisielca i długie świece, które często mają silną wymowę w trakcie trwania trendu.
Pozdrawiam

// proszę nie wstawiać materiałów co do których nie ma się praw autorskich
mod Tig3r

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

dnewsfx pisze:Zasadniczo to formacje na świecach japońskich to jak gra w rosyjską ruletkę, "może trafisz a może nie" coś co wygląda na młot nie zawsze zadziała jak młot cos co wygląda jak gwiazda... jak dla mnie formacje sa bezużyteczne, częściej sprawdza sie formacja trójkąta niż jakakolwiek formacja cenowa swiec japońskich.
Hmm.... nie zgodzę się z Tobą :) Połącz dobrą analizę świeczek i odbicia. Otrzymasz taki efekt.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=23177

Awatar użytkownika
Jalapeno
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jalapeno »

"
częściej sprawdza sie formacja trójkąta niż jakakolwiek formacja cenowa swiec japońskich".
trójkąt jest formacją cenową ale już np: młot czy spadająca są formacjami pojedynczymi świecowymi a nie cenowymi.

Swoją drogą młoty i spadające moim zdaniem mają silną wymowę, szczególnie jeśli pojawią się w pobliżu istotnych S/R

Awatar użytkownika
Mihau
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mihau »

polbanda pisze:Również zgadzam się z jednym z przedmówców, że tak na prawdę na foreksie istnieją tylko młoty i spadające gwiazdy, ale dodałbym do tego jeszcze wisielca i długie świece, które często mają silną wymowę w trakcie trwania trendu.
Wiem, że post ten był napisany dawno, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na to, że wisielec to młot ;) Różnią się tylko tym, iż wisielec występuje w trendzie wzrostowym, natomiast młot w trendzie spadkowym. Przy okazji dodam, że są również świece doji, również czasami użyteczne

Pozdrawiam. Michał

ODPOWIEDZ