Świece Japońskie a analiza:)
- Boby_Fischer
- Gaduła
- jasonbourne
- Pasjonat
No tak, ale to generalnie nie są formacje spadającej gwiazdy czy młota. Tylko o to mi chodziło. Z drugiej strony, jeżeli spojrzymy przez pryzmat łączenia świec...Czekamy na korektę a następnie czekamy na wybicie powiedzmy z konsolidacji na 1-5m wieńczącą korektę czy też z formacji a la James16 - to tylko przykłady.
Ale to wszystko, k......., względne.

Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
Pozwolę sobie dodać jeszcze jedną uwagę w kwestii tej strony Bulkowskiego:
Mianowicie, nie wczytywałem się w nią zbyt mocno, ale jeśli ktoś chciałby się jakoś sugerować tymi % skuteczności poszczególnych formacji, które są tam podane, to radziłbym doczytać dokładnie czy podane są na stronie jasno określone kryteria, według których Bulkowski określał czy dana formacja zadziałała w danym momencie. Jeśli takich kryteriów nie ma, to te statystyki są kompletnie bezwartościowe. Ja równie dobrze mogę sobie powiedzieć, że wszystkie formacje są skuteczne w 99% przypadków, bo prawie każda z nich powoduje ruch o przynajmniej 0,1 pipsa w tą stronę, w którą powinna powodować.Łap do testów dobrego linka, pewno sporo masz jeszcze do namierzenia w sieci,ale ta jest naprawdę dobra bo masz % szans dla różnych formacji w zależności od sytuacji, i tyle.
http://thepatternsite.com/CandleEntry.html
- jasonbourne
- Pasjonat
Zasadniczo takie testy najlepiej wykonywać samodzielnie, bo wtedy rzeczywiście wiemy co i jak testowaliśmy.FXfighter pisze:to radziłbym doczytać dokładnie czy podane są na stronie jasno określone kryteria, według których Bulkowski określał czy dana formacja zadziałała w danym momencie.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
Zasadniczo to formacje na świecach japońskich to jak gra w rosyjską ruletkę, "może trafisz a może nie" coś co wygląda na młot nie zawsze zadziała jak młot cos co wygląda jak gwiazda... jak dla mnie formacje sa bezużyteczne, częściej sprawdza sie formacja trójkąta niż jakakolwiek formacja cenowa swiec japońskich.
Witam. Chętnie podzielę się moim krótkim opracowaniem przytaczanej przez Was książki S. Nisona. Wyciągnąłem esencję, która powinna dać przyzwoite wyniki. Oczywiście, jak napisał jeden z poprzedników, jest to metoda tylko pomocnicza. Ja posługuję się wykresem liniowym, gdyż to na nim łatwiej mi dostrzec korekty i trendy. Wykres świecowy przydaje mi się tylko do wypatrywania wsparć i oporów wyrysowywanych po cieniach no i do poszukiwania świec odwrócenia. Również zgadzam się z jednym z przedmówców, że tak na prawdę na foreksie istnieją tylko młoty i spadające gwiazdy, ale dodałbym do tego jeszcze wisielca i długie świece, które często mają silną wymowę w trakcie trwania trendu.
Pozdrawiam
// proszę nie wstawiać materiałów co do których nie ma się praw autorskich
mod Tig3r
Pozdrawiam
// proszę nie wstawiać materiałów co do których nie ma się praw autorskich
mod Tig3r
- Phoenix_phx
- Gaduła
Hmm.... nie zgodzę się z Tobądnewsfx pisze:Zasadniczo to formacje na świecach japońskich to jak gra w rosyjską ruletkę, "może trafisz a może nie" coś co wygląda na młot nie zawsze zadziała jak młot cos co wygląda jak gwiazda... jak dla mnie formacje sa bezużyteczne, częściej sprawdza sie formacja trójkąta niż jakakolwiek formacja cenowa swiec japońskich.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=23177
"
Swoją drogą młoty i spadające moim zdaniem mają silną wymowę, szczególnie jeśli pojawią się w pobliżu istotnych S/R
trójkąt jest formacją cenową ale już np: młot czy spadająca są formacjami pojedynczymi świecowymi a nie cenowymi.częściej sprawdza sie formacja trójkąta niż jakakolwiek formacja cenowa swiec japońskich".
Swoją drogą młoty i spadające moim zdaniem mają silną wymowę, szczególnie jeśli pojawią się w pobliżu istotnych S/R
Wiem, że post ten był napisany dawno, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na to, że wisielec to młotpolbanda pisze:Również zgadzam się z jednym z przedmówców, że tak na prawdę na foreksie istnieją tylko młoty i spadające gwiazdy, ale dodałbym do tego jeszcze wisielca i długie świece, które często mają silną wymowę w trakcie trwania trendu.

Pozdrawiam. Michał