Świece Japońskie a analiza:)

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
jordan1690
Uczestnik
Uczestnik

Świece Japońskie a analiza:)

Nieprzeczytany post autor: jordan1690 »

Witam:)

Zwaracam się do was z pytaniem odnośnie przydatnośći formacji świecowych na rynku forex lub papierów wartościowych.Minowicie, które formacjie są przydatne??wszystkie czy tylko te najpopularniejsze jak formacja młota, wisielca czy spadającej gwizdy:)

Pozdrawiam

jbm8
Gaduła
Gaduła

Re: Świece Japońskie a analiza:)

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

jordan1690 pisze:Witam:)

Zwaracam się do was z pytaniem odnośnie przydatnośći formacji świecowych na rynku forex lub papierów wartościowych.Minowicie, które formacjie są przydatne??wszystkie czy tylko te najpopularniejsze jak formacja młota, wisielca czy spadającej gwizdy:)

Pozdrawiam
Łap do testów dobrego linka, pewno sporo masz jeszcze do namierzenia w sieci,ale ta jest naprawdę dobra :) bo masz % szans dla różnych formacji w zależności od sytuacji, i tyle.

http://thepatternsite.com/CandleEntry.html

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Jeśli mowa o formacjach odwrócenia trendu, to znając technikę łączenia świec, dochodzi się do wniosku, iż na rynku występują jedynie dwie formacje: młot i spadająca gwiazda i tyle wystarczy :).

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

magictrader pisze:Jeśli mowa o formacjach odwrócenia trendu,
Pytanie tylko czy w ogóle warto poszukiwać punktów zwrotnych?

No nieźle, mam jakieś śmieszne ostrzeżenie, co się porobiło na forum :roll:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

jasonbourne pisze:No nieźle, mam jakieś śmieszne ostrzeżenie, co się porobiło na forum Rolling Eyes
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=11846
Nastała jasność... :)

Żeby nie było OT. Ja nie używam formacji świec japońskich ale zamierzam to trochę poprawić. Polecam lekturę: Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów - Nison Steve
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

magictrader pisze:Jeśli mowa o formacjach odwrócenia trendu, to znając technikę łączenia świec, dochodzi się do wniosku, iż na rynku występują jedynie dwie formacje: młot i spadająca gwiazda i tyle wystarczy
Myślę, że ta wypowiedź może tak naprawdę zastąpić całą książkę, bo to jest dokładnie to, o co w świecach chodzi :)
Chociaż mimo wszystko z tej tematyki warto chociaż Nisona przeczytać :)

jasonbourne pisze:Pytanie tylko czy w ogóle warto poszukiwać punktów zwrotnych?
Moim zdaniem warto na zasadzie: jest główny trend, następuje korekta, czekamy na wystąpienie formacji odwrócenia, żeby wejść w zgodzie z trendem z niskim SL. Oczywiście dobrze by było, żeby formacja odwrócenia nastąpiła w jakimś obszarze nadającym jej mocy, czyli wsparcie/opór, istotna linia trendu, ważne Fibo itp. Natomiast poszukiwanie punktów zwrotnych w celu zagrania przeciw trendowi z reguły faktycznie nie jest dobrym pomysłem.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Racja, trend jest pojęciem względnym.
A czy warto szukać punktów zwrotnych? To już co kto lubi :).

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Jeżeli chodzi o świece japońskie to 2 książki polecam
1) Pana S. Nissona
2) Pana G. Morrisa
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

FXfighter pisze:Oczywiście dobrze by było, żeby formacja odwrócenia nastąpiła w jakimś obszarze nadającym jej mocy, czyli wsparcie/opór, istotna linia trendu, ważne Fibo itp.

Kiedyś też tak grałem, obecnie zmieniam trochę podejście. Dlaczego?

Spotkałem się z takim cytatem, który dał mi trochę do myślenia:
"Kupując na korekcie, kupujesz SŁABOŚĆ. Kupując na wybiciu, kupujesz SIŁĘ"

Ale to już kwestia uznania, co kto lubi. Nie mogę powiedzieć, że granie "pod prąd" czy kupowanie na korektach jest złe, bo w sumie tak nie jest.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

jasonbourne pisze:"Kupując na korekcie, kupujesz SŁABOŚĆ. Kupując na wybiciu, kupujesz SIŁĘ"
Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego. Czekamy na korektę a następnie czekamy na wybicie powiedzmy z konsolidacji na 1-5m wieńczącą korektę czy też z formacji a la James16 - to tylko przykłady. Mamy więc wejście na korekcie jak też wybicie, kwestia skali czasowej, na którą patrzymy.

ODPOWIEDZ