Świece Japońskie a analiza:)
-
- Uczestnik
Świece Japońskie a analiza:)
Witam:)
Zwaracam się do was z pytaniem odnośnie przydatnośći formacji świecowych na rynku forex lub papierów wartościowych.Minowicie, które formacjie są przydatne??wszystkie czy tylko te najpopularniejsze jak formacja młota, wisielca czy spadającej gwizdy:)
Pozdrawiam
Zwaracam się do was z pytaniem odnośnie przydatnośći formacji świecowych na rynku forex lub papierów wartościowych.Minowicie, które formacjie są przydatne??wszystkie czy tylko te najpopularniejsze jak formacja młota, wisielca czy spadającej gwizdy:)
Pozdrawiam
Re: Świece Japońskie a analiza:)
Łap do testów dobrego linka, pewno sporo masz jeszcze do namierzenia w sieci,ale ta jest naprawdę dobrajordan1690 pisze:Witam:)
Pozdrawiam

http://thepatternsite.com/CandleEntry.html
- magictrader
- Pasjonat
- jasonbourne
- Pasjonat
Pytanie tylko czy w ogóle warto poszukiwać punktów zwrotnych?magictrader pisze:Jeśli mowa o formacjach odwrócenia trendu,
No nieźle, mam jakieś śmieszne ostrzeżenie, co się porobiło na forum

Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=11846jasonbourne pisze:No nieźle, mam jakieś śmieszne ostrzeżenie, co się porobiło na forum Rolling Eyes
Nastała jasność...

Żeby nie było OT. Ja nie używam formacji świec japońskich ale zamierzam to trochę poprawić. Polecam lekturę: Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów - Nison Steve
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
Myślę, że ta wypowiedź może tak naprawdę zastąpić całą książkę, bo to jest dokładnie to, o co w świecach chodzimagictrader pisze:Jeśli mowa o formacjach odwrócenia trendu, to znając technikę łączenia świec, dochodzi się do wniosku, iż na rynku występują jedynie dwie formacje: młot i spadająca gwiazda i tyle wystarczy

Chociaż mimo wszystko z tej tematyki warto chociaż Nisona przeczytać

Moim zdaniem warto na zasadzie: jest główny trend, następuje korekta, czekamy na wystąpienie formacji odwrócenia, żeby wejść w zgodzie z trendem z niskim SL. Oczywiście dobrze by było, żeby formacja odwrócenia nastąpiła w jakimś obszarze nadającym jej mocy, czyli wsparcie/opór, istotna linia trendu, ważne Fibo itp. Natomiast poszukiwanie punktów zwrotnych w celu zagrania przeciw trendowi z reguły faktycznie nie jest dobrym pomysłem.jasonbourne pisze:Pytanie tylko czy w ogóle warto poszukiwać punktów zwrotnych?
- magictrader
- Pasjonat
- Boby_Fischer
- Gaduła
- jasonbourne
- Pasjonat
FXfighter pisze:Oczywiście dobrze by było, żeby formacja odwrócenia nastąpiła w jakimś obszarze nadającym jej mocy, czyli wsparcie/opór, istotna linia trendu, ważne Fibo itp.
Kiedyś też tak grałem, obecnie zmieniam trochę podejście. Dlaczego?
Spotkałem się z takim cytatem, który dał mi trochę do myślenia:
"Kupując na korekcie, kupujesz SŁABOŚĆ. Kupując na wybiciu, kupujesz SIŁĘ"
Ale to już kwestia uznania, co kto lubi. Nie mogę powiedzieć, że granie "pod prąd" czy kupowanie na korektach jest złe, bo w sumie tak nie jest.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego. Czekamy na korektę a następnie czekamy na wybicie powiedzmy z konsolidacji na 1-5m wieńczącą korektę czy też z formacji a la James16 - to tylko przykłady. Mamy więc wejście na korekcie jak też wybicie, kwestia skali czasowej, na którą patrzymy.jasonbourne pisze:"Kupując na korekcie, kupujesz SŁABOŚĆ. Kupując na wybiciu, kupujesz SIŁĘ"