EKONOMIA - krytyka, zapraszam każdy może ...

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Czy ekonomia za szybko się zmienia?

Nieprzeczytany post autor: reptile »

SEROL666 pisze:A jak ktoś zna angielski to można: Tragedy and Hope: A History of the World in Our Time', by Carroll Quigley. Można się dowiedzieć skąd się wziął słynny podatek VAT... i inne Quigley miał dostęp do archiwów CFR; kuźni prezydentów
http://real-world-news.org/bk-quigley/00.html (gdyby ktoś szukał)
bardzo ciekawy tekst .. trochę po perfumowane spiskowym tonem :roll:
zz pisze:Ps. proszę wszystkich forumowiczów o zapoznanie się z tym artykułem ponieważ oznacza to dla nas tyle że rynki finansowe niestety staną się sto razy trudniejsze niż obecnie i nie w przenośni lecz dosłownie.......
mogłeś podać linka :roll:
zz pisze:Jestem naprawdę zaskoczony.Ekonomia zmienia się nam o 180 stopni i co? żadnej dyskusji?.
Nas ta informacja chyba nie zaskakuje :D
*były różne rządowe programy pomocy, są pomysły odnośnie nowego Bretton Woods (2?) i EFW ( www.brettonwoodsproject.org ) .. więc to chyba nie dziwi...
zz pisze:Oznacza to moim zdaniem że będziemy już żyli w czasach gdzie na wszystkich rynkach świata będzie już tylko jazda bez trzymanki.....niestety albo stety będzie to już nieodłączną domeną naszego życia.
ale właśnie ... zmienność już mnie nie to że zaskakuje, ale szokuje :?

1worldgov - po tym wpisie, zacząłem się zastanawiać:

Co ma przesądzać lub przesądza o bogactwie ?

* doszedłem do wniosku, że władza :mrgreen:

http://www.adamduda.pl/2009/01/25/czy-d ... a-ksiezyc/
Co sprawi, że tym razem zamieszkamy na księżycu lub polecimy gdzieś dalej ?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

http://biznes.onet.pl/makler-kerviel-ko ... news-detal
Uważam że nie można rozpatrywać ekonomi bez bieżącej AT ponieważ w przeciwnym razie jesteśmy narażeni na to
http://biznes.onet.pl/makler-kerviel-ko ... news-detal

Pozdrawiam.

Dodano po 2 minutach:

Ps. mając dostęp do rzetelnej AT można bardzo skutecznie się przed ty bronić.
Przypominam że w tym przypadku mówimy o 50 mld Euro......
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

zz pisze:Ps. mając dostęp do rzetelnej AT można bardzo skutecznie się przed ty bronić.
zz jak chcesz walczyć z insiderami przy pomocy AT (wg mnie tam dobrze wiedzieli co się robi) ? :roll:
Liczy się zysk ... sytuacja w świecie finansowy przypomina mi teraz tą z filmu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Speed%3A_N ... 5%9B%C4%87
Następnego dnia w jednym z autobusów eksploduje bomba. Do budki telefonicznej dzwoni wczorajszy zamachowiec, który przeżył. Przekazuje informację, że podłożył bombę również w innym autobusie, która wybuchnie jeśli autobus zwolni do prędkości 50 mil na godzinę.
:lol:

Ekonomia Keynesowska
* podpinam :wink:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

reptile pisze:zz napisał:
Ps. mając dostęp do rzetelnej AT można bardzo skutecznie się przed ty bronić.

zz jak chcesz walczyć z insiderami przy pomocy AT (wg mnie tam dobrze wiedzieli co się robi) ?
Sam sobie opowiedziałeś.
Dla nich liczy się zysk.W bezpośredniej konfrontacji z nimi nie mamy szans.Zgoda.
Jeżeli jednak nie nastawiamy się na zysk i bezpośredniom konfrontacje z nimi lecz konsekwentnie nastawiamy się na to aby być lepszy od nich wykorzystując do tego rzetelną AT,rzetelnego brokera,zrobimy dobrą analizę fundamentalną to uważam że nie jesteśmy bez szans..........

Pozdrawiam.

Dodano po 12 godzinach 26 minutach:

Ps, sorry reptile zapomniałem o istotnej częsci mojego rozumowania ....

spread beating - całkowicie zwolniony z podatku.
Inne inwestycje kapitałowe zwolnione z podatku do 10 100 funt rocznie.
Dać możliwości z priwate banking e nieograniczone..
Dają nam prawo decydowania o swoich pieniądzach a nie jak jest u nas że o wszystkiego zmusza zają j ak niewolników.Wracając do meritum my decydujesz co z tymi pieniędzmi robimy czy zarządzamy sami,czy np. nie mamy predyspozycji to wynajmujemy pod konkretną pracę której oczekujemy profesjonalne grupy inwestycyjne.

Dopiero wtedy możemy iść na konfrontacje z najlepszymi na świecie...
Państwo jest od tego jak d..... od sr.... aby nam to umożliwić.......

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

EE.. - Europejska Ekonomia

Dziadek konkrety :D :lol: :roll:
A nie baju baju :wink:
I wstrzymaj trochę swoją mantre, myślę, że ci co mieli zrozumieć to zrozumieli (porządny broker, rzetelna AT,AF, dogodne warunki do trejdingu [kropka])
zz daj się namówić na 5 konkretnych analiz/sygnałów z twojej strony (już kilka razy się proszę :roll: jakiś "wieczorny journal po godzinach od zz" ? :roll:

A teraz w meritum tematu, bo ekonomia "jakby" się zmienia .. inaczej reaguje
Mamy sobie temat CDS, CDS-y ... wiemy, że namieszały na rynku.
Najlepsze, że wiemy dopiero o tym, kiedy już było "posprzątane"...

http://www.tvn24.pl/12692,1660121,0,1,n ... omosc.html
http://www.gazetafinansowa.pl/index.php ... sachs.html - WAŻNE !

Pytanie czy my mamy w kraju expertów, którzy rozumieją co się dzieje?

http://biznes.onet.pl/usa-sprawdzaja-cz ... rasa-detal

O co chodzi w tej całej ekonomi ? Gdzie jest zasadność tych wszystkich instrumentów finansowych. Przychodzi bank do państwa i mówi zrobimy tak i tak, a później ten sam bank idzie do innego banku i mówi zrobimy tak i tak a rządzący niech się potem głowią.. a obecni rządzący pomyślą, że następcy dają sobie rady i odkurzą podatnicze sakiewki heh ...

Dlaczego Grecja będzie musiała opuścić strefę euro
Euro dzieli nie tylko polskich polityków, ale także ekonomistów. Jedni podkreślają, że wchodząc do strefy euro, uzyskamy dostęp do łatwego i taniego kredytowania dla gospodarki. Inni argumentują, że nasza gospodarka jest zbyt różna od gospodarek państw „starej Unii”, by czerpać korzyści z euro, a nie stracić na zrzeczeniu się walutowej suwerenności. Jakie Pan ma na ten temat zdanie?
Oba argumenty są prawdziwe, choć dotyczą nieco innych sfer gospodarki. Wiele inwestycji w Polsce już teraz jest finansowane ze środków zagranicznych, zwłaszcza ze strefy euro, gdyż krajowe oszczędności nie zaspakajają potrzeb inwestycyjnych przedsiębiorstw. Przyjęcie euro oznacza obniżenie kosztów pozyskania kapitału, gdyż stopy procentowe w strefie euro są niższe, a dostępność kapitału – większa. Dodatkowo zminimalizowane będzie ryzyko zmian kursu walutowego.
Korzyściom towarzyszy jednak sporo kosztów i zagrożeń. Jednym z najważniejszych jest utrata podstawowego instrumentu, jakim jest autonomiczna polityka pieniężna i kursowa, która pozwala na neutralizowanie skutków tzw. wstrząsów asymetrycznych, wynikających z niedostosowania gospodarki polskiej do gospodarek krajów strefy euro. Jeśli będziemy mieli szczęście, to te zagrożenia mogą wcale się nie zmaterializować. Jednak gdyby zaczęły uderzać w polską gospodarkę, wówczas jej rozwój mógłby zostać zahamowany na lata, wzrosłoby bezrobocie, a ogólny stan nierównowagi w wielu obszarach mógłby okazać się trudny do opanowania. Ponieważ nie można przewidzieć wszystkich wstrząsów gospodarczych w perspektywie kilku czy kilkunastu lat, więc zadaniem odpowiedzialnej polityki gospodarczej powinno być analizowanie i przygotowywanie gospodarki, a nie liczenie na szczęście.
http://drogadoeuro.onet.pl/1569701,3888 ... detal.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wprowad ... 58380.html

Będziemy skazani na Unijny socjalizm?Unijne kredyty, dotacje, fundusze i kłaniać się urzędasom ?

Pytając dalej, jakby retorycznie, kto dyktuje ekonomie? :roll:

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

Będziemy skazani na Unijny socjalizm?Unijne kredyty, dotacje, fundusze i kłaniać się urzędasom ?
ostatnio miałem przyjemność zamienić pare słów z człowiekiem, co siedzi w Strasburgu w strukturach unijnych. i te wszystkie opinie o socjalizmie w unii i euroreżimie potwierdziły się. oni poprostu w to wierzą. uważają, że zgraja urzędników jest potrzebna, mało tego, ta osoba powiedziała mi, że w unii wcale nie ma wielu urzędników i jest to mit stworzony przez "antyeuropejczyków". mówił też jakieś slogany o prawach pracowników i ich fatalnym położeniu. uważał, że wzrost gospodarczy jest bardzo dobry, a jak spytałem, czemu nie może być taki jak w krajach typu singapur lub brazylia to powiedział, że nie specjalnei to rozumie. jak powiedziałem, że unia to socjalizm, to lekko się podenerwował, że używam języka agresji oraz że nie rozumiem po co ta unia istnieje.
jednym słowem nic nowego z tego nie wynikło. poprostu utwierdziłem się w swoich przekonaniach dotyczących naszej wspaniałem unii.

pozdrawiam ;)

zz
Maniak
Maniak

Spragniony pisze:jednym słowem nic nowego z tego nie wynikło. poprostu utwierdziłem się w swoich przekonaniach dotyczących naszej wspaniałem unii.
Moje doświadczenia są takie same.
Spragniony pisze:to lekko się podenerwował, że używam języka agresji oraz że nie rozumiem po co ta unia istnieje.
wiesz Spragniony to w sumie jest oczywiste.Biorą pensje z dodatkami powyżej 20 tyś. Euro,po pięciu latach nabywają prawo do emerytury pięć tysięcy Euro.
Jeżeli Ty byś brał po te 20 tyś E pensji, a emeryturka po pięciu latach 5 tyś Euro mówił byś to samo.Punkt widzenia od punktu siedzenia.........
:P

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

zz pisze:Jeżeli Ty byś brał po te 20 tyś E pensji, a emeryturka po pięciu latach 5 tyś Euro mówił byś to samo.Punkt widzenia od punktu siedzenia.........
zgadzam się całkowicie, ale wydaje mi się, że oni poprostu są zindoktrynowani przez ten cały ruch prounijny. trochę wątpię, że oni specjalnie udają dla pieniędzy. niektórzy pewnie tak, ale raczej nie większość.
Yes, I can

zz
Maniak
Maniak

Przeczytałem ostatnio bardzo ciekawą informacje mianowicie że instytucje finansowe i inwestycje portfelowe wyprowadzają z Polski średnio 5% rocznie Polskiego PKB.To by się pokrywało z tym co kiedyś pisałem że ostatnimi czasy wyprowadzono z Polski ok. 100 mld z inwestycji portfelowych oraz olbrzymią kasę z opcji, cirsów,leasingów itp. myślę że to będzie połowa tej pierwszej kwoty....
Zgadnijcie kto za to zapłaci?............... :P

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Polska to taki portfel prawda? No.. ktoś o tym dobrze wie :lol:
Ktoś musi stracić żeby zyskać :D

Ogólnie ta ekonomia to jak religia można sobie wierzyć.. a WP zrobi swoje hehe
http://www.obserwatorfinansowy.pl/2010/ ... yc-zgubna/

ODPOWIEDZ