Interactivebrokers

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
13
45%
Poza paroma minusami są ok
3
10%
Przeciętny
5
17%
Mają wiele wad
2
7%
Stanowczo odradzam
6
21%

Liczba głosów: 29

tomfid
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomfid »

Wydaje mi się, że w przypadku otwarcia konta w IB otrzymuje się Amibrokera gratis, ale przyznaję, że mogę się mylić. Żaden problem sprawdzić. Sedno sprawy tkwi w tym, że można zautomatyzować spekulację u IB właśnie poprzez ten program (może też w inny sposób, ale ja wiem tylko tej drodze).

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

casius75 pisze:1 Czy IB umożliwia składanie zleceń przez jakiś automat?
2 Czy jest możliwość pozyskania danych rzeczywistych do pliku taj jak w metastocku. Potrzebuje je do tego, żeby automat składał mi zlecenia.
3 Czy ktoś z użytkowników IB używa opcji lub jakiś innych instrumentów pochodnych?
oczywiście. To nie jest jakaś szczególna właściwość brokera. To raczej kwestia oprogramowania analitycznego , które zamierzasz spiąć z IB. Platformą do składania zleceń w IB jest TWS , który z kolei daje się w pełni sterować zewnętrznym programem poprzez interfejs API. Jest takiego softu w bród, np wspomniany Amibroker (pozwala na tworzenie własnych strategii automatycznych). Amibroker jest oczywiście płatny a wspomniana wersja bezpłatna jest udostępniana przez biuro maklerskie BOŚ. Innym programem , który osobiście bardzo polecam to np. Ninjatrader (co więcej Ninja dla użytkowników działających bez połączenia z brokerem czyli w offline jest bezpłatna). Co do danych , to IB za dodatkową opłatą subskrypcyjną (od kilku do kilkudziesięciu dolarów miesięcznie w zależności od rynku) dostarcza dane w czasie rzeczywistym. Wniesienie takiej opłaty udostępnia zarówno notowania bieżące widoczne zarówno w TWS jak i sprzężonej z nim własnej aplikacji typu Amibroker ale pozwala również na pobieranie danych historycznych. Odbywa się to jednak nie za pośrednictwem jakiś plików , ale dane są zapisywane bezpośrednio za pośrednictwem TWS w plikach używanego programu. W Amibrokerze odbywa się to bez dodatkowej interwencji użytkownika, w Ninji trzeba kliknąć przycisk "connect". Osobiście nie używam opcji, ale handluje również na kontraktach. TWS oprócz standardowego okna do składania zleceń ma całą gamę wyspecjalizowanych narzędzi lepiej dostosowanych do operowania na danym instrumencie np.: fxtrader pod forex, lub OptionTrader pod opcje. To oczywiście nie ma już jednak nic wspólnego z uruchomionym automatem w programie typu Amibroker.

olafsson
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: olafsson »

witam,
Po kilku dniach używania IB uważam, że na pozór ciężkawa aplikacja, jest bardzo fajna i bardzo łatwa.

Mam pytanie do znawców tematu: rozumiem, aby grać trzeba kupować dostęp do danych. Czy można grać LMT bez posiadania prawdziwych danych w interfejsie IB, a na przykład patrząc na dane gdzie indziej?

Czy w takim wypadku zlecenia wejdą?

O

a&z

olafsson pisze: rozumiem, aby grać trzeba kupować dostęp do danych. Czy można grać LMT bez posiadania prawdziwych danych w interfejsie IB, a na przykład patrząc na dane gdzie indziej?
Czy w takim wypadku zlecenia wejdą?
O
Żeby trejdować w IB wcale nie musisz wcale subskrybować danych. Wystarczy w TWS wstawić oznaczenie interesujących nas instrumentów (kolumna Underlying) . Dla przykładu jeżeli jestesmy zainteresowani kontraktami mini S&P 500 to wpisujemy w tą kolumnę ES , wówczas TWS wyświetli całą listę instrumentów z podobnym oznaczeniem, wskazujemy nasze futures na Globexie i wybieramy miesiąc wygasania. Na końcu pojawi się w TWS cała linia z naszym walorem, wraz z cenami bid, ask .
Czyli wcale nie trejdujesz na ślepo, bo masz pełną informację o aktualnej cenie , możesz więc wchodzić jak chcesz czyli z limitem albo po markecie. Jednym słowem subskrypcja danych jest potrzebna tylko w przypadku jeżeli chcesz widzieć coś wstecz w swoim programie analitycznym lub wykresie TWS , jezeli natomiast chcesz tylko trejdować na platformie i wystarczają ci bieżące ceny bid i ask to niczego nie subskrybujesz. Tak nawiasem to przypominam, że subskrypcja danych z forexu jest bezpłatna.

Dodano po 21 minutach:

Niestety w jednej sprawie IB działa fatalnie, ale może jednak ktoś mi coś doradzi. Jak wiadomo przy transakcjach forexowych IB pozostawia wynik transakcji w drugiej walucie handlowanej pary. Jeżeli więc trejduje na parze EURJPY to przy pomyślnym zakończeniu transakcji pozostaje mi kwota w drugiej walucie czyli w jenach. No i załóżmy , że po wykonaniu wielu trejdów mam na koncie 100 tys jenów , które chce na koniec miesiąca przekonwertować na USD. Sprawa wydaje się prosta , bo wystarczy kupić za 100 tys. jenów odpowiednią ilość pary USDJPY. Zakładając więc , że kurs wynosi 93,41 to kupuję na parze USDJPY 1070 USD.
I tu niestety kończą się żarty, bo co prawda w oknie Account - Market Value rzeczywiście widać , że ubyła odpowiednia ilość jenów i przybyło USD, ale w wszędzie w TWS i w portfolio wisi to jako otwarta pozycja. Robi to oczywiście mętlik w oknie TWS bo otwarcie już normalnej transakcji lewarowanej na przez USDJPY pokazuje w TWS łączną wielkość pozycji (sumę tej wynikającej ze sprzedaży jenów jak i normalnego trejdu) a najgorsze, że wisi to również w programie analitycznym sprzężonym z TWS (ja używam ninji) co praktycznie uniemożliwia dalszy trejding. Czy macie jakieś rady jak sobie z tym poradzić ?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

O ile wiem te transakcje są przeliczane na walutę w jaką ma się depozyt w północy każdego dnia hurtowo. I tka codziennie a nie raz na miesiąc.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

a&z

No właśnie nieszczęście w tym, że nie. Wisi mi to od tygodnia w portfolio i powoli diabli mnie biorą bo stoi jak gwóźdź w TWS co pół biedy, ale do tego jeszcze w Ninji i zupełnie głupieje co jest pozycją spod trejdu a co tylko konwersją

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Robiłem to z koleżanką i mieliśmy podobne problemy.Broker świetny tylko niestety aby u nich grać to trzeba znać super angielski lub czekać na Polski support.Szkoda.Po podobnych przejściach tydzień musiałem się odstresować.......

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

olafsson
Bywalec
Bywalec

a&z znakomita odpowiedź. serdeczne dzięki.

i ja myliłem się co do waluty wygranej/przegranej. Ale to akurat jedynie kwestia przyzwyczajenia.

jeszcze raz dzięki.

a&z

olafsson pisze: i ja myliłem się co do waluty wygranej/przegranej.
Tu nie chodzi o pomylenie która waluta jest kwotowana , a która bazowa. Dyskutowaliśmy zasadniczy problem polegający na tym , że IB pozostawia wynik transakcji w walucie kwotowanej. Czyli masz konto w USD, trejdujesz parę EURJPY i przybywa lub ubywa ci JPY. Jezeli przybywa , to tak sobie zostaje , mimo, że przecież zadeklarowałeś jako walutę bazową USD. Jezeli będziesz chciał sobie wypłacić zarobioną kasę to musisz w IB dokonać wirtualnej transakcji kupna USD za jeny czyli buy pary USDJPY. Cyrk polega na tym , że ta wirtualna transakcja zostaje potraktowana jak normalna i wciąż wisi jako niezakończona. Jest jeszcze gorzej jak ci tych JPY ubywa czyli masz je na minusie , bo zgodnie z wyjaśnieniem IB naliczane są odsetki od pożyczonych przez ciebie JPY. Podsumowując - świetna platforma dla akcji, kontraktów, opcji , ale kiepska dla forexu szczególnie dla par z walutą kwotowaną inną niż USD.

olafsson
Bywalec
Bywalec

Nie szło mi oczywiście, żeby pouczać kogokolwiek, która jest kwotowana, a która bazowa. Myślałem o tym samym problemie co koledzy.

Dla mnie to wygląda przynajmniej na oko dość logicznie: jeśli kupujesz EUR z pary EUR/GBP to musisz najpierw "kupić" lub częściowo/głównie pożyczyć (przy lewarowaniu) GBP za USD z rachunku, żeby te GBP sprzedać i kupić EUR. Jeśli trzymasz pozycję długo to dodaje/odejmuje się swap z dwóch ogniw. Jeden dla pracy USD/GBP i drugi dla pary EUR/GBP.
Rozliczenie polega najpierw na zamianie EUR w GBP a potem GBP w USD, jeśli chcesz wypłacić. Ważne teoretycznie możesz mieć bardzo duży zysk w GBP i aby zagrać ponownie nic już nie zamieniasz z USD, jeśli GBP ci starcza na otwarcie pozycji. I mnie się takie "graficzne" podoba.

Wydaje mi się, że z rachunków w złotych jest dokładnie tak samo. Najpierw ze złotych w np. USD potem odpowiednio w drugim kroku. I z powrotem.

Oświećcie mnie jeśli błądzę.

Dodano po 23 minutach:

I jeszcze jedno: nie do końca zrozumiałem ten problemat o rozliczonej stracie (w rubryce Realized PL). Czy to znaczy, że twoje JPY rozliczone z pary EUEJPY za pozyczone USD, wisi dalej po zamknięciu pozycji i ma "tykającego" swapa?

To już byłoby dziwne.

ODPOWIEDZ