Oczywiście nie. Kolumny Realized i Unrealized P&L dla pozycji otwartych w celu konwersji nie mają już żadnego wpływu na Market Value i sam nie wiem po co cykają. Co ciekawe po wykonanej przeze mnie konwersji zostało 80 jenów (czyli niecały dolar , a IB wymaga, dokonania konwersji w liczbach całkowitych więc nie dało się ich pozbyć) które po 2 dniach zostały rozliczone kolejną fikcyjną transakcją dokonaną przez IB samoistnie i co ostatecznie zakończyło operacje doprowadzając cały bilans do wartości w USD. W bilansie wszystko jest więc OK. Problem tkwi w samym portfolio , gdzie wciąż mam wirtualną pozycję w USDJPY. Wg IB wszystko niby jest OK bo przecież piszą wyraźnie : " FX Portfolio ‘positions’ reflect:olafsson pisze: I jeszcze jedno: nie do końca zrozumiałem ten problemat o rozliczonej stracie (w rubryce Realized PL). Czy to znaczy, że twoje JPY rozliczone z pary EUEJPY za pozyczone USD, wisi dalej po zamknięciu pozycji i ma "tykającego" swapa?
To już byłoby dziwne.
direct currency trading as well as
indirect currency trading – the currency conversions done in order to close out non-base currency positions."
Problem w tym, że w portfolio te wirtualne pozycje pochodzące z konwersji będą wisiały do usranej śmierci. I pal sześć TWS , którego i tak nie używam do składania zleceń , ale w Ninji mam to w postaci naniesionych na ekranie poziomów wejść więc robi sie galimatias a ponadto nie mogę użyć przycisku CLOSE bo zamknie nie tylko tą ostatnią pozycję "normalną" ale wszystkie wirtualne pozycje pochodzące z konwersji cofając tym samym same konwersje przeprowadzone wcześniej (czasami pare miesięcy , czy lat) . A to jest po prostu paranoja. IB jest znakomitą platformą o bardzo niskich opłatach , jestem na niej od półtora roku więc zdecydowałem na niej pozostać a z par forexowych trejdować jedynie EURUSD, GBPUSD, EURJPY. Dwie pierwsze nie stanowią problemu, jeny natomiast z pary EURJPY będę co jakiś czas konwertował na USD parą USDJPY , której nie będę trejdował w ogóle, żeby te cholerne wirtualne pozycje nie właziły w okno Ninji.
Cała ta prtocedura jest dość dobrze opisana u nich na stronie http://www.interactivebrokers.com/en/ge ... entity=llc
w sekcji Account Window Values
pozdrawiam
Andrzej[/list]