Praca licencjacka o giełdzie Forex

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Jakieś szczególne obszary zgłębiałeś? Np FIBO?
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
Grzeesiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzeesiek »

Można by cos w tym stylu:
"Sprawdzalność wybranych formacji cenowych na parze E/U" albo
"Wykorzystanie i użyteczność wybranych narzędzi analizy technicznej na parze E/U"
tematów jest masa, trzeba tylko trochę się postarać ;) Powodzenia
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

maku9 pisze:"Sprawdzalność wybranych formacji cenowych na parze E/U" albo
Bardziej bym dał "Ocena efektywności..." ;)
Sam coś podobnego tworzę... A raczej powinienem tworzyć, bo średnio mam czas i chęci :D.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Aby coś z tego było naukowego - a być powinno należy:
- dokonać oceny efektywności, weryfikacja metody, selekcja metod
- do prognozowania/badania zachowań/aproksymacji/symulacja, kwantyfikcja
- zachowań kursów walutowych/ instrumentów finansowych (tu można dużo teorii wlać), szeregów czasowych, zmienności, opcji
- na przykładzie E/U...
- z wykorzystaniem metod Y

Mówisz że chcesz wykorzystać formacje..

Kwantyfikacja zachowań( inwestorów/szeregów czasowych) na rynkach finansowych z wykorzystaniem analizy formacji (cenowych/czasowych) na przykładzie instrumentu EUR/USD.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Grzeesiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzeesiek »

raposo pisze:
maku9 pisze:"Sprawdzalność wybranych formacji cenowych na parze E/U" albo
Bardziej bym dał "Ocena efektywności..." ;)
Sam coś podobnego tworzę... A raczej powinienem tworzyć, bo średnio mam czas i chęci :D.
Jasne, dużo lepiej brzmi a mi chyba porostu wypadły chwilowo z głowy te słowa albo zbyt ubogi zasób słownictwa mam :wink:
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."

belize
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: belize »

Dzieki wszystkim.
Pozdr :)

Awatar użytkownika
pietra997
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pietra997 »

Panowie a ja sobie wzialem taki temat na prace:
"
Automatyczne systemy wspomagania podejmowania decyzji na rynku walutowym i towarowym przy pomocy zewnetrznych programow matematycznych typu matlab"

pomysla mam

realizacja tez jest w 30% reszta w realizacji
:)

pozdrawiam

oczywiscie politechnika bialostocka:)
Panie rozswietl umysly inwestorów, pozbądz ich chciwosci,strachu,nadziei
daj im duzo zdrowia,sczsesia osobistegi i pieniedzy aby nie musieli zarabiac na giełdzie

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Bardzo fajny temat choć sam bym go zawężył do albo towarów albo walut... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ka.cha
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ka.cha »

Witam, liczę na waszą pomoc , nie zjedzcie mnie na wstępie ;) Studiuję finanse na II roku i najwyższy czas żebym wymyśliła temat pracy. Jakiś czas temu uznałam, że temat rynku walutowego jest ciekawy, dlatego zaczęłam poznawać ''tajniki'' fx . Czy moglibyście zaproponować jakiś temat, jak na razie, totalnemu laikowi? Promotor mi zasugerował coś w stylu - wiedza studentów na temat rynku walutowego fx. Nie wiem czemu, ale jakoś nie jestem do tego przekonana. Może mi ktoś podpowie na czym konkretnie mogłabym się skupic, jaki temat byłby odpowiedni, ewentualnie w jakie słowa ubrać to ,co zaproponował mi promotor,ale żeby to jakoś konkretnie brzmiało.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ka.cha pisze:wiedza studentów na temat rynku walutowego fx.
Eee... Skoro ich wiedza na ogół jest niewielka to jak tu się rozpisać na kilkadziesiąt stron? :)

Jak rozumiem nie chcesz wgłębiać się w techniki analiz na FX (analiza techniczna/fundamentalna) tylko napisać coś bardziej ogólnego...? Jeśli znasz angielski to ściągnij sobie raport BIS "Foreign exchange and derivatives market activity in 2007" - sporządzany co 3 lata (nowy wyjdzie pod koniec tego roku lub na początku przyszłego). Jest tam masa informacji o aktualnej (na czas sporządzania raportu) struktury rynku FX, jego uczestników i kilka innych... Może to Cię zaciekawi i zainspiruje ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ