Praca licencjacka o giełdzie Forex

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

ka.cha pisze:wiedza studentów na temat rynku walutowego fx
To temat na badania marketingowe. Już widywałem takie i główne pole do popisu tutaj to ankiety i ich analiza. Co do samej nazwy tematu to brakuje w niej określenia zasięgu (czyli określenie uczelni czy miasta badania) typu "Wiedza na temat rynku walutowego studentów XX" gdzie XX to nazwa uczelni, miasta czy rejonu.
ka.cha pisze:Czy moglibyście zaproponować jakiś temat, jak na razie, totalnemu laikowi?
Totalny laik powinien wybrać jakiś temat iście teoretyczny. Najłatwiejsze to coś z "Analizą techniczną" "Analizą fundamentalną".. Można dodać jakieś badania i będzie ok. Czy opis jakieś metody analizy. Czy też porównanie metod.
Możliwości jest dużo. Literatury sporo a i jakiś przykład można machnąć.
Jak chcesz coś bardziej ambitnego to może o opcjach.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Można by się też zainteresować kwestiami ryzyka na Forex - ale to już by wkraczało w zakres psychologii tradingu.

Także najlepszy temat byłby taki jak piszą koledzy wyżej - Analiza techniczna lub fundamentalna.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ka.cha
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ka.cha »

dzięki za odpowiedzi;) hm, no co do analizy technicznej bądź fundamentalnej, to ledwo wspomniałam o tym promotorowi to zrobił skrzywioną minę i od razu zmienił temat, zaś jak napomknęłam coś o temacie wpływu danych makroekonomicznych na notowania rynku walutowego (ktoś kilka stron wcześniej tutaj o tym wspominał;) ) to facet stwierdził, że to jest nie do udowodnienia. Nie wiem czy jest to rzeczywiście tak trudne zagadnienie..? Gość wszystkim wpycha tematy z ankietami, tak ja i mnie, ale wydaje mi się to z lekka pójściem na łatwiznę..

Awatar użytkownika
radoslawz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: radoslawz »

to facet stwierdził, że to jest nie do udowodnienia.
Jakiś debil. Po pierwsze bym się spierał czy to jest nie do udowodnienia.

Ale ważniejsze jest to, że badania naukowe nie mają za zadanie czegoś udowodnić, a potwierdzić lub odrzucić postawioną hipotezę.

Domniemuje się że jakieś zjawisko występuje. Sprawdzamy to i zgodnie z wynikiem odrzucamy lub przyjmujemy hipotezę jako prawdziwą. Następnie musimy zastanowić się dlaczego tak jest.

Z AT bym nic nie pisał, bo są badania potwierdzające, że teraźniejsze notowania nie zależą od notowań historycznych i bardzo ciężko jest udowodnić przeciwną tezę. Na gruncie naukowym lepiej AT zostawić w spokoju.

Osobiście uważam AT za wartościową metodę analizy, natomiast akademicy sądzą inaczej.
:).........:);)

suniko69
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: suniko69 »

Witam,

Mam problem z wybraniem tematu pracy licencjackiej, generalnie chciałabym pisać o forexie, ale nie mam jeszcze konkretnego tematu, wstępnie myślałam o „kształtowaniu się kursu pary EUR/USD na międzynarodowym rynku walutowym w oparciu o analizę techniczną i fundamentalną”. Co o tym myślicie?Może już ktoś pisał na podobny temat i mógłby podpowiedzieć czy temat jest ciekawy (ewentualnie zaproponować inny) i czy jest dużo materiałów do tego tematu?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Jak dla mnie to temat jest bardzo przyjemny, a o materiały bym się nie martwił, bo wszystko na tym rynku kręci się wokół tej pary walutowej.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

suniko69 pisze:Mam problem z wybraniem tematu pracy licencjackiej, generalnie chciałabym pisać o forexie, ale nie mam jeszcze konkretnego tematu, wstępnie myślałam o „kształtowaniu się kursu pary EUR/USD na międzynarodowym rynku walutowym w oparciu o analizę techniczną i fundamentalną”. Co o tym myślicie?
Ja bym się skupił na AT lub AF skoro to tylko licencjat... Wyczerpiesz przynajmniej zagadnienie. O materiały się nie martw. Jest tego dużo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

suniko69
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: suniko69 »

Dzięki bardzo, chyba tak zrobię i ograniczę się do AT- wg mnie jest ciekawsza :)

_Cristiano_
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: _Cristiano_ »

A ja piszę na temat ogólnie całego systemu walutowego. Ma ktoś pomysł skąd wziąć jakieś fajne materiały dotyczące oceny działania tego systemu obecnie i w przyszłości?

netixek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: netixek »

Ja rowniez pisze prace o FX, jesli ktos zainteresowanych PW :)

ODPOWIEDZ