Witaj
Ral1n,
Ral1n pisze:Domniemuje, że zarówno maksymalna jak i teoretyczna (pomijam brak płynności) wielkość pozycji na Dukasie nie istnieje. Mam przez to na myśli, że przy złożeniu zlecenie np. 12, 24 czy też 36 lotów nie będę miał żadnych "komplikacji" ze strony brokera.
Przy bardzo dużych zleceniach może wystąpić nieduży poślizg cenowy w jego realizacji bądź nie zostanie zrealizowane w całości jeśli sam rynek tego nie umożliwi - choć o takim przypadku jeszcze nie słyszałem, wręcz przeciwnie - przy bardzo małych zleceniach typu 1000 (0.01 lota) zdarza się, że są one odrzucane.
Ral1n pisze:Z doświadczenia - do jakiego lotażu można operować w FxPro nie narażając się na formy nazwijmy to kolokwialnie sceeningu i graniu przeciw Klientowi. Dużo mówi się, że w miarę bezpiecznie jest do 2 lotów, bo MM nie lubią jak się za dużo zarabia a czasami jak się w ogóle zarabia przez dłuższy okres.
Dużo się mówi, natomiast przynajmniej w ostatnim czasie o jakieś twarde dowody ciężko (bynajmniej nikt się nie skarżył), co do utrudniania gry z powodu obrotu zbyt dużym wolumenem.
Sam co prawda nie miałem ostatnio przyjemności grania w FxPro większym wolumenem niż 5.0 lotów (na majorsach) jednak nawet przy tym poziomie zlecenia wchodziły mi identycznie jak przy 0.1. Może to też zależy od tego jak się gra - ja unikam wchodzenia na danych.
Są też osoby, które grają notorycznie więcej niż 5 lotami i również nikt mi nie mówił, że ma opóźnienia lub rekwotowania z tego powodu. Brokerzy MM przeważnie (ale nie zawsze!) ustalają sobie dla każdego instrumentu maksymalną wartość lota (dla każdego mogą być inne) do którego następuje realizacja natychmiastowa - nie mam wykazu ile one wynoszą w FxPro jednak zapewnić mogę, że na obecny moment dla klientów detalicznych są one wystarczająco wysokie

.
Co do grania przeciwko klientowi - ja obstawiam, że jest inaczej - przy większym wolumenie łatwiej się zabezpieczyć (bądź po prostu puścić dalej zlecenie na międzybank) niż przy np. mikrolotach, gdzie może to być najzwyczajniej nieopłacalne. Myślę, że m.in. stąd przeważnie brokerzy MM, którzy je oferują mają mierną opinię...
Również pozdrawiam
McL pisze:Panowie, cos wiadomo w sprawie MT4? zniknela opcja beta testingu - mam nadzieje, ze nie zamierzaja sie wycofac?
Odnośnie MT4... Informacje na temat beta-testów i samo MT4 wciąż są na stronie Dukascopy:
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... emo_login/
Jednak wieści nie mam dobrych. Wciąż trwają prace, które niestety się niezmiernie przedłużają i nie można wykluczyć, że jeśli nie nastąpi jakiś przełom w tych pracach to Dukascopy zrezygnuje z wdrożenia tej aplikacji.
Rozumiem rozczarowanie niektórych z Was, od MT4 można się uzależnić

. Jednak wydaje mi się, że lepiej wstrzymać się z tą aplikacją póki nie jest w pełni przygotowana do modelu ECN i zadowolić się np. Mostem MT4-JForex niż mieć do czynienia z kolejnym pseudo-ECN z MT4.