Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Dzisiaj wejście w longa na kablu o godz 13 00 po cenie 1,5421

Dzięki Serol za filmik - widziałem go już kiedyś :) No ale nie ulega wątpliwości, że człowiek uczy się całe życie i musi mieć na sobą jakąś kontrolę - te karteczki na monitorze na pewno dużo pomagają. :)

No i trejd zamknięty z ręki na +28p :) Choć trochę żałuję bo chwilę po zamknięciu cena poleciała jeszcze prawie 10p i do mojego TP brakło tylko 4p :D

Ale dobre i to.

Dzień skończony +28p
Całkowity stan konta + 50p :D

Później wrzucę analizy.

8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Jesli zamknales na ladny plus to nigdy nie zaluj ze mozna bylo jeszcze troche wiecej !!! bo inaczej to juz bardzo krotka droga do chciwosci ;) i sam sie juz na czyms takim nie raz przejechalem.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

No zamknąłem na +28p co uważam za dobry wynik (kiedyś nie wierzyłem, że kiedykolwiek będę robił takie trejdy) - choć jak widać cena doszła do mojego TP po południu :) Ale nie żałuję, bo w końcu nigdy nie wiadomo co zrobi cena :D

Daję analizy dzisiejsze. Zdecydowanie kabel i ejek najlepiej się sprawowały. Szkoda, że rano nie grałem na ejku. Ale jutro też jest dzień.

Na kablu moje wejście jest na czerwonej strzałce i niższej zielonej linii - TP było na górnej zielonej linii.

Pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

I znowu jestem w punkcie wyjścia :( Dzisiaj rano nie mogłem grać - a było tak pięknie. Potem na siłę dwa shorty na kablu - oba na SL.

Teraz trochę gdybania - gdybym rano grał to w te shorty bym na pewno nie wchodził :twisted:

Pierwsze wejście - pierwsza czerwona strzałka i niższa zielona linia, drugie - mój największy błąd - dokładnie w momencie danych - i złamałem aż dwa warunki z mojej "listy startowej" - czuję się jak...

Niestety oba wejścia były przed serią ważnych danych. Ale jutro też jest dzień i będzie dobrze.

Dzień skończony - 42p
Ogólny stan konta +8p

pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

No i trochę tych strat odrobiłem. :)

Edek short po 1,3566 o godz 17 15 - zamknięte na +15,
Kabel long po 1,5472 o godz 18 35 - zamknięte na +10p,

Ogólnie dzień na -17p,
Całkowity stan konta +33p,

Ale najgorsze jest to, że o 16 wahałem się nad wejściem między kablem (złamanie zasad) a ejkiem (zasady spełnione) - wybrałem kabla - na swoje nieszczęście - a ejek sobie ładnie poszedł zgodnie z sygnałem :evil:

Takie ładne ruchy dzisiaj, i zgodne z systemem - a ja tak zawaliłem - jestem najsłabszym ogniwem mojej strategii - niestety.

Ale co mnie cieszy to to, że nadal jestem na plusie i to jest najważniejsze - mimo moich karygodnych błędów.

pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzisiaj wejście na kablu w shorta o godz 7 56 po cenie 1,5429 - zamknięte na TP +41p. Na dzisiaj już koniec gry - choćby nie wiem co. :D

Dzień skończony na +41p
Całkowity stan konta +74p

Co tu dużo pisać - wejście idealne - wszystkie warunki spełnione - i co najważniejsze wreszcie miałem czas rano.

pozdrawiam Marcin

8)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2010, 18:30 przez klonmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
No pain - No gain

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Coraz lepiej Ci idzie wiec gratuluje :)

Ja na ta S'ke chwile sie spoznilem a w zasadzie to zaspalem po nocnym graniu :) a byla ladna okazja i klarowna i jak widac ponad 40p mozna bylo zgarnac. Ja chcialem jeszcze cos z tego urwac juz po czasie i niestety zlapal mnie SL. Moze jeszcze w trakcie dnia uda sie cos ugrac.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

przeczytalem prawie caly twoj dziennik, widze ze jestes poki co na etapie walki z rynkiem a moze bardziej z wlasna psychika, a moze nawet ignoranctwem poczatkujacego ktory liczy na zlotego grala z pierwszym podejsciu

mysle ze nie czujesz sie pewnie na fx, nawet jak bys mial 90% skuteczny system, poniewaz jeszcze masz za mala wiedze

"walka" na forexie nie polega na siedzeniu i patrzeni sie w wykres M15, kanal EMA i obserwowaniu koloru swieczek w tle :)

jak na kazdym polu bitwy trzeba znac teren na ktorym sie toczy bitwe, jego slabe i mocne punkty, sile przeciwnika

czyli tlumaczac
1. trend dlugoterminowy i srednioterminowy (oznaki zmiany trendu)
2. wsparcia/opory na wiekszych TF (W1, D1, H4, H1)
3, nie wiem czy znasz fibo ale kazdy powrot do twojego kanalu EMA powieniem zawierac sie w 38.2, 61.8 zniesienia ruchu
4. formacje cenowe, trendline, luki weekendowe, ksztalty konsolidacji i mozliwe targety po wybiciu...
5. i wiele innych rzeczy ktore powoduja ze walka na takim polu bitwy jest o wiele latwiejsza, nie znam zreszta zadnego slawnego generala ktory by wpadal gdzies z samolotu na spadochronie i zaczynal rzez na tak zwane pierdolniecie z zaskoczenia :) i umial tak wygrac nie jedna bitwe ale cala wojne :)

ludzie sie wzoruja na systemach stworzonych przez powiedzmy wybitnych trejderow i mysla ze ktos kto stworzyl system jest takim ignorantem ze nie wie na jakim terenie walczy, mysle ze kreslik jak i inni ludzie ktorzy potrafia grac prostym systemem przez 20 lat i pozniej udostepniaja swoje systemy posiadaja o wiele wieksza wiedze i doswiadczenie niz wyczekiwanie jakiegos syganalu na M15 kiedy cena wejdzie w kanal badz cokolwiek innego, ale dla nich to jest oczywiste i wiecej by ich kosztowalo uczyc podstaw niz udostepnic swoj system, mozliwe ze zakladaja ze kazdy kto trafia na ich strone ma juz takie podstawy :), zreszta ci co jej nie maja, odznaczaja sie frustracja na skutek uciekajacych zyskow

niestety ktos kto posiada "owe podstawy" nie poszukuje juz cudownych systemow :) pożerających 8h dziennie, a na pewno nie po to zeby sledzic wykres na M15

niemniej jednak system wydaje sie naprawde niezly, jak bys go jeszcze zmienil M15 na H1, H1(swieczki w tle) na H4 a analizowal nie tylko D1 ale i W1 (umial wyznaczyc trend badz oznaki jego zmiany) i posiadal wiedze w mojej wyliczanki (1-5) po pierwsze nie musialbys siedziec przy kompie caly dzien (nawet 8h ktore masz problem wygospodarowac) i zalowac ze cos przegapiles, bral po 50-200 pispow i czesciej uzywal zlecen oczekujacych :)

mozesz byc sfrustrowany lub zarabiajacy, wybor nalezy do ciebie poza tym demo jest po to zeby nie bac sie zawierania pozycji, mozesz sie jedynie skompromitowac przed "milionowa publicznoscia" ale widze masz bardzo wyrozumialych czytelnikow :) wiec nie boj sie popelniania bledow bo tylko dzieki nim sie czlowiek uczy

a w ogole to chcialem sie tylko zapytac czy moglbys udostepnic gdzies template i indykatory ktore sa do niego potrzebne, zwlaszcza ten rysujacy swieczki wyzszego TF w tle :) chyba ze to jakis zloty gral :)
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tekron »

:) tak na szybkości poczytałem. System wygląda fajnie, chociaż ja się boję takich indykatorów, większość sygnałów typu strzałki itp zwykle mi się przesuwała na wykresie jeśli cena je wybiła. Ale grunt że taki sposób Ci zarabia. Raczej nie zdążyłbym od Ciebie sygnału zapożyczyć :). Yy i nie zgadzam się z postem wyżej :) odnośnie Twojego stosunku do gry. Przypuszczam, że nagle sobie nie wymyśliłeś z czego będziesz korzystał i poczytałeś trochę co i jak. Zresztą każdy próbuje wszystkiego żeby udoskonalić trading i zostawia to co mu odpowiada. No to udanych transakcji 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

r4ph

Dzięki za zainteresowanie moim dziennikiem :)

W załączniku daję teplate taką jak jest na moich screenach - łącznie z lukom visual order editor i candle timer - nie zmieniałem żadnych ustawień wskaźników - oprócz kolorów świec :)

Ten wskaźnik rysujący w tle świece h1 to custom candle - można w nim także zmienić zakres czasowy np. ustawić, żeby rysował świece h4.

Bardzo dziękuję za rady - na pewno nie jest to moje pierwsze podejście do Forex. Było już wiele podejść i to jak na razie jest najlepsze. Oczywiście znam Fibo - nie jestem jakimś kompletnym nowicjuszem, który nie potrafi wyznaczyć trendu :D :D

Ja staram się analizować S/R na D1 i H4 na w1 raczej nie zaglądam, bo wychodzę z założenia, że gra trendach m15 ma bardzo małe odniesienie do w1.

I zawsze przed grą robię małe rozpoznanie - ale mistrzostwo to na pewno nie jest. Oczywiście wiem mniej więcej kiedy nastąpi sygnał - jak mamy duże oddalenie od kanału to cena tak szybko nie wróci.

Ostatnie dwa miesiące bardzo dużo mnie nauczyły. Chyba więcej niż cały miniony rok :)

Także rozumie twoje przesłanie, że aby zarabiać trzeba mieć rozeznanie ogólnej sytuacji na rynku - trend, docelowe poziomy do jakich cena może dojść, formacje cenowe np. RGR, trójkąty, kliny itp itd.

Właściwie masz rację pisząc, że jestem na etapie walki z własną psychiką, bo na pewno nie liczę na to, że znajdę świętego grala. System jak widać na pewno potrafi być dochodowy - problemem jestem ja. Miałem już wiele momentów w, których chciałem zrezygnować. Mój dziennik na początku po ciągłe zmiany strategii - nietrzymanie się zasad - ciągłe straty. Ale ten etap myślę, że mam już za sobą.

W sumie nigdy nie myślałem o grze na interwale h1 i taki mi nie odpowiada, kiedyś nawet grałem na minutowym, potem na m5 i tak trafiłem na m15 i na razie nie mam zamiaru zmieniać. Pierwotnie ta strategia była stosowana przez autora na m5 - DRAGON33 - on także dodał kanał EMA, natomiast w wersji oryginalnej NLA jest bez kanału EMA.

W weekend zrobię mały przegląd moje planu gry i na pewno uwzględnię Twoje rady.

Tekron

Właściwie to jedynym wskaźnikiem, który tak naprawdę jest zbędny jest TRO dynamic fibs sr - ten co rysuje kropki czerwone i niebieskie. Dałoby radę grać i bez niego, reszta wskaźników i średnie to tylko pomoc - aby szybciej się orientować w sytuacji. Tak naprawdę system polega na wychwyceniu momentu końca korekty i wejściu gdy świeca h1 jest zgodna z trendem na dziennym - czyli jak d1 czerwone to znaczy, że mamy dużą szansę na kontynuację trendu. Oczywiście strategia oparta jest na Price Action i w tych kropkach można odczytać poziomy HH, HL, LH, LL i na podstawie tego rozpoznać moment odwrócenia trendu. Ale to wszystko jest opisane na forum :wink:
Tekron pisze:Przypuszczam, że nagle sobie nie wymyśliłeś z czego będziesz korzystał i poczytałeś trochę co i jak.
Oczywiście - każdy ma swój styl gry i mi taki odpowiada, przeczytałem masę książek na temat AT, psychologii tradingu, kupę różnych portali z analizą techniczną i najlepiej z tego wszystkiego przypadły mi do gustu zagadnienia poziomów S/R.

I naprawdę jestem dumy, że doszedłem do tego poziomu co teraz - choćbyście nie wiem co myśleli o mojej grze ja i tak jestem zadowolony. Pewnie dla was to będzie śmieszne i będziecie się śmiać z tego co teraz napiszę.

Kiedyś nawet bałem się marzyć, że kiedykolwiek będę w takim punkcie gdzie w miarę utrzymuję depozyt. Kiedyś nie marzyłem, że będę choć jeden dzień na plusie - naprawdę taki byłem "ciemny" i cienki w tej całej zabawie. :oops: Nie wiedziałem nawet jak wykreślić linię trendu, wyznaczyć poziom S/R itp. Nie wiedziałem gdzie świeca ma poziom otwarcia, co oznaczają knoty świecy. Wszystkiego nauczyłem się od podstaw, zupełnie sam.

Wiem, że to demo i na real będzie o wiele trudniej - ale jeśli na demo będę się trzymał swoich zasad i będę na plusie to na pewno na real będzie mi łatwiej - niż osobom, które na demo ryzykują 50% na trejd i na real chcą robić to samo. Ja ten etap mam już za sobą i myślę, że jestem w miarę na dobrej drodze do zwycięstwa :)

No napisałem się ale mi ulżyło :) I nie boję się konstruktywnej krytyki - także piszcie śmiało.

Pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

Zablokowany