r4ph
Dzięki za zainteresowanie moim dziennikiem
W załączniku daję teplate taką jak jest na moich screenach - łącznie z lukom visual order editor i candle timer - nie zmieniałem żadnych ustawień wskaźników - oprócz kolorów świec
Ten wskaźnik rysujący w tle świece h1 to custom candle - można w nim także zmienić zakres czasowy np. ustawić, żeby rysował świece h4.
Bardzo dziękuję za rady - na pewno nie jest to moje pierwsze podejście do Forex. Było już wiele podejść i to jak na razie jest najlepsze. Oczywiście znam Fibo - nie jestem jakimś kompletnym nowicjuszem, który nie potrafi wyznaczyć trendu
Ja staram się analizować S/R na D1 i H4 na w1 raczej nie zaglądam, bo wychodzę z założenia, że gra trendach m15 ma bardzo małe odniesienie do w1.
I zawsze przed grą robię małe rozpoznanie - ale mistrzostwo to na pewno nie jest. Oczywiście wiem mniej więcej kiedy nastąpi sygnał - jak mamy duże oddalenie od kanału to cena tak szybko nie wróci.
Ostatnie dwa miesiące bardzo dużo mnie nauczyły. Chyba więcej niż cały miniony rok
Także rozumie twoje przesłanie, że aby zarabiać trzeba mieć rozeznanie ogólnej sytuacji na rynku - trend, docelowe poziomy do jakich cena może dojść, formacje cenowe np. RGR, trójkąty, kliny itp itd.
Właściwie masz rację pisząc, że jestem na etapie walki z własną psychiką, bo na pewno nie liczę na to, że znajdę świętego grala. System jak widać na pewno potrafi być dochodowy - problemem jestem ja. Miałem już wiele momentów w, których chciałem zrezygnować. Mój dziennik na początku po ciągłe zmiany strategii - nietrzymanie się zasad - ciągłe straty. Ale ten etap myślę, że mam już za sobą.
W sumie nigdy nie myślałem o grze na interwale h1 i taki mi nie odpowiada, kiedyś nawet grałem na minutowym, potem na m5 i tak trafiłem na m15 i na razie nie mam zamiaru zmieniać. Pierwotnie ta strategia była stosowana przez autora na m5 - DRAGON33 - on także dodał kanał EMA, natomiast w wersji oryginalnej NLA jest bez kanału EMA.
W weekend zrobię mały przegląd moje planu gry i na pewno uwzględnię Twoje rady.
Tekron
Właściwie to jedynym wskaźnikiem, który tak naprawdę jest zbędny jest TRO dynamic fibs sr - ten co rysuje kropki czerwone i niebieskie. Dałoby radę grać i bez niego, reszta wskaźników i średnie to tylko pomoc - aby szybciej się orientować w sytuacji. Tak naprawdę system polega na wychwyceniu momentu końca korekty i wejściu gdy świeca h1 jest zgodna z trendem na dziennym - czyli jak d1 czerwone to znaczy, że mamy dużą szansę na kontynuację trendu. Oczywiście strategia oparta jest na Price Action i w tych kropkach można odczytać poziomy HH, HL, LH, LL i na podstawie tego rozpoznać moment odwrócenia trendu. Ale to wszystko jest opisane na forum
Tekron pisze:Przypuszczam, że nagle sobie nie wymyśliłeś z czego będziesz korzystał i poczytałeś trochę co i jak.
Oczywiście - każdy ma swój styl gry i mi taki odpowiada, przeczytałem masę książek na temat AT, psychologii tradingu, kupę różnych portali z analizą techniczną i najlepiej z tego wszystkiego przypadły mi do gustu zagadnienia poziomów S/R.
I naprawdę jestem dumy, że doszedłem do tego poziomu co teraz - choćbyście nie wiem co myśleli o mojej grze ja i tak jestem zadowolony. Pewnie dla was to będzie śmieszne i będziecie się śmiać z tego co teraz napiszę.
Kiedyś nawet bałem się marzyć, że kiedykolwiek będę w takim punkcie gdzie w miarę utrzymuję depozyt. Kiedyś nie marzyłem, że będę choć jeden dzień na plusie - naprawdę taki byłem "ciemny" i cienki w tej całej zabawie.

Nie wiedziałem nawet jak wykreślić linię trendu, wyznaczyć poziom S/R itp. Nie wiedziałem gdzie świeca ma poziom otwarcia, co oznaczają knoty świecy. Wszystkiego nauczyłem się od podstaw, zupełnie sam.
Wiem, że to demo i na real będzie o wiele trudniej - ale jeśli na demo będę się trzymał swoich zasad i będę na plusie to na pewno na real będzie mi łatwiej - niż osobom, które na demo ryzykują 50% na trejd i na real chcą robić to samo. Ja ten etap mam już za sobą i myślę, że jestem w miarę na dobrej drodze do zwycięstwa
No napisałem się ale mi ulżyło

I nie boję się konstruktywnej krytyki - także piszcie śmiało.
Pozdrawiam Marcin

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.