Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Z tego co widziałem stosuje się bardzo różne oscylatory, co użytkownik dywergencji to inny oscylator niemalże. Nie widziałem, żeby ktoś używał Momentum oprócz mnie, co z jednej strony mnie dziwi, ale z drugiej daje poczucie, że coś wniosłem do tej metody własnego. Odpowiadając na Twoje pytanie: moim zdaniem nie jest obojętne, który oscylator weźmiesz. Co więcej, ustawienia oscylatora też nie są obojętne.

Moją inspiracją, głównym źródłem wiedzy jest ta strona: http://www.trading-naked.com/Divergence.htm . Tu poznałem podstawy i dalej poleciałem na bazie własnych obserwacji.

Jeśli masz swój ulubiony „te ef” to stosuj tylko do niego. Więcej te efów, więcej zamieszania. To dobrze, że grasz na czystym wykresie, taka gra dużo uczy o zachowaniu rynku. Myślę, że każdy doświadczony gracz, który wytrzymał dłużej niż rok na forex, prędzej czy później ogranicza się do samych cen, paru linijek na wykresie no i może Fibo, czy jakiś wskaźnik.

Linie tempa to z klasyki, ja tego nie wymyśliłem, nie pamiętam gdzie to widziałem. To był taki pomysł na samym początku, który zarzuciłem z biegiem czasu. Każda platforma ma takie narzędzie do rysowania tych linii, tak jak linie Fibo itp.

Rysuj, drukuj wykresy i patrz w nie od czasu do czasu. Wykresy na papierze łatwiej się analizuje niż na ekranie. Sprawdziłem to.

powodzenia

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

dziękuje za informacje moim ulubionym tf jest od h1 do dziennego czy mógłbyś mi powiedzieć czy ustawienie twojego momentum nadaje się do tych przedziałów czasowych albo w jaki sposób sprawdzić że dane ustawienie jest dobre , po prostu nie bardzo się w tym temacie orientuję druga sprawa kiedy można stwierdzić że dana dywergencja już została zrealizowana bądź jest w trakcie realizacji , wiem że te pytania są banalne ale chciałbym tą metodę przetestować i dowiedzieć się jak najwięcej na ten temat

teraz jeszcze pytanko czy owa dywergencja musi występować na wszystkich tf czy może wystąpić na jednym tf i co byś powiedział na temat tych przykładów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

czy to wyznaczenia linii 1/3 2/3 można użyć narzędzia fibo fan z poziomami 38.2 jako 1/3 i 61.8 jako 2/3 czy nie ?

właśnie doszedłem do tego że narzędzie fibo fan podzieliłem na 3 tzn 100 i wyszły poziomy 33.3 czyli 1/3 to 33.3 a 2/3 to 66.7 czy trafiłem 8)

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Kordit

czy początek realizacji tej dywergencji powinno być przy przecięciu różowej linii czy żółtej 1/3 albo całkiem się pomyliłem

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

a tu przy przecięciu różowej linii można mówić o początku dywergencji ?

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Obrazek

Mateo
brak realizacji żółtej linii to ważniejszy sygnał niż oczekiwanie na realizację wskazanej przez Ciebie dywergencji. Zrobił się nowy minitrend wzrostowy, a brak realizacji żółtej dywergencji go potwierdza. Dużo czasu mi zabrało, żeby sie przestawić i szukać sygnałów potwierdzających trend, a nie odwracających, ale udało się. Każdy początkujący gracz (nie mówię tu o Tobie) szuka dołków i górek, tymczasem opłacalne i mniej ryzykowne jest podążanie z trendem. Część końcowa wątku jest o czytaniu dywergencji pod kątem kontynuacji trendu. Chodzi o to żeby się pod niego podpiąć i go doić :)

Obrazek

tu jest potwierdzenie powyższego. Okazuje się, że już wcześniej pojawił się sygnał, a raczej ostrzeżenie o możliwości zmiany trendu na wzrostowy.

odpowiadając na Twoje pytanie, tak H1 i H4 są tożsame i powinno być widać na obydwu dywergencję przy takim samym ustawieniu wskaźnika.

tak jak pisałem, nie używam linii 1/3 2/3 3/3 już od dawna. Używam linie trendu, jako linie sygnalne.

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

właśnie też bym wolał znać dywergencje kontynuacji trendu jeśli byś mógł mi przesłać jakieś materiały na priv będę wdzięczny bo w internecie jest trochę ale anglojęzyczne a ja nie władam za dobrze tym językiem .... jeśli chodzi o momentum u Ciebie na H1 jest ustawione na 12 na H4 jest na 5 ja próbowałem i wydaje mi się że na H4 lepiej też pasuje ustawienie na 12 lub na 10 co o tym sądzisz?
i jeszcze mam pytanko o LTS czy wyznaczasz go do momentu jak jedna świeczka go przetnie w całości i wtedy jest sygnał wejścia a w momencie nie przecięcia całej świeczki to na podstawie jej dołka wyznaczasz nowy LTS ?
Wiem że zanudzam ale intryguje mnie ta metoda i dlatego chciałbym ją poznać dogłębnie

Kordit czy grasz jeszcze tą metodą czy ją zmieniłeś ?

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

musisz poczytać dokładnie wątek Mateo. Tu są wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania. powodzenia

Awatar użytkownika
eco89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eco89 »

witam! od jakiegoś czasy czytam ten watek i uważam, że jest bardzo dobry. Próbuję także w ten sposób analizowan wykresy, gdyż uważam, że korzystanie z skomplikowanych wskaźników mija się z celem a także często daje mylne sygnały.

Pytanie natury technicznej - linie trendu, które rysujesz na wykresie ceny i wskaźnika polączone są ze sobą przerywana linia. To jest jakiś wskaźnik czy może opcja w mt4, której nie znam?

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

nie to tylko wizualizacja dywergencji. żeby było wiadomo która kreseczka z którą tworzą dywergencję. i nie są to linie trendu.

ODPOWIEDZ