Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

kinder26 pisze:
Wa$$kII pisze: Dlaczego nie brałem !! a to ciekawe

1. trend wyraźnie spadkowy
2. nie widziałem tam żadnego powodu fibo, linia trendu, rozsądny R/S
3. ruch do poziomu bardzo agresywny
4. euro bardzo niepewna sytuacja (zależnie ile pips chcecie?)
czyli Wa$$kll inaczej mówiąc potrzebne są co najmniej 3 ? racjonalne powody aby postawić zlecenie ... tez stawiam na ten sposób gry ...im więcej argumentów tym większe prawdopodobieństwo sukcesu

na tę chwile i tak dobiło ..ale lepiej stracić okazje niż pieniądze ;)
chociaż nie wiem czy można to akurat nazwać dobrą okazja ;)
nie koniecznie 3 powody, ale jest tak, że im więcej powodów bliżej siebie w pipsach tym lepiej :D. Właśnie "nowi" tak grają widzą jak R/S działa i grają tylko na to, tak jest bardzo ciężko :( żeby nie pisać że się nie da :) Aby na początku zwiększyć prawdopodobieństwo należy grać z trendem (w stronę HH lub LL). Jak piszę argumenty to podaję short tu bo: .... , ......, ......,..... Jak ktoś później przegląda forum to się uczy sporo :) Ja tak przeglądam wątki na FF.

Dodano po 2 minutach:
dargoth pisze:
Wa$$kII pisze: Nie widziałem logiki w poziomach fibo :( i nadal nie widzę.
Fibo to świetne narzędzie. Oczywiście nie jest niezbędne ale może być wielce pomocne. Jak będę miał troszkę więcej czasu (ostatnio mam go dramatycznie mało), to powrzucam trochę screenów jak wykorzystać fibbo wraz z PA, do ustalenia TP i zarazem zwrotów na rynku. Przy odpowiednim MM można spokojnie grać z prądem i pod prąd.

Przyjrzałem się trochę EG i ciekawie się konsoliduje od jakiegoś czasu. Jeśli teraz budujemy flagę to być może kluczowym poziomem do odbicia będzie 0,8810, choć wcześniej może się zatrzymać na 0,8834. Jeśli flaga będzie rozgrywana to wybijemy się górą z chorągiewki widocznej na MN, co byłoby zgodne z zasadami kontynuacji trendu po tej formacji. I mogło by to dać naprawdę wiele pipsów w dłuższym terminie. Ale to tylko teoria. Przy wybiciu dołem chorągiewka może się zamienić we flagę i najpierw kilkaset, może nawet ponad 1000 pipsów w dół się przelecimy, zanim zaczniemy się wspinać po nowe maxima na MN.
Mój cytat dotyczy tych narysowanych na wykresie EUR/GBP. Też używam fibo, to jedno z najlepszych narzędzi, po prostu tam były tak narysowane, że mi się nie podobały :( Zobacz moje screeny :) Tą chorągiewkę też obserwuję :) Może ładny buy setup na dolnej linii trendu :D

Dodano po 4 minutach:
thefear pisze:Witam. A co Panowie myślą o obecnej sytuacji na AUD/JPY, gdzie tak jak wcześnie pisano cena doszła do ważnych oporów, i można powiedzieć że ukształtowało się RGR. Jak obstawiacie Shorta, czy przebitka i dalszy wzrost?
już było o tym kilka stron wcześniej dziś sellowałem na wysokości lewego ramienia :D niestety nie poszło idealnie. Wynik końcowy +15 pips ;/

dargoth
chciałbym zapytać czy rysujesz fibo jak na zrzucie z ekranu f2 ? korzystając z H2 i low ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

sminic
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sminic »

Na eur/jpy mamy bardzo ładną wzorcową sytuację :D
Szkoda, że przegapiłem.

Edit: Odnosnie pary eur/jpy, sam autor mowi, że powinno się rozszerzyć SL na parach z jpy do 50 pipsów, ze wględu, na że to bardzo ruchliwa para.

Edit: chyba publikacja danych o HICP w Eurozone troche nabrudziła i mamy pokonany opór. :shock:

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

Obrazek

gbpusd niezly opor, mysle, ze warto sprobowac

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

a niezłego wsparcia na 5110 nie widać ?

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:a niezłego wsparcia na 5110 nie widać ?
widac... ale spojrz gdzie jest gbpjpy.. poza tym na dziennym kablu mamy HH, LL, HL i downtrend ciagle nie przelamany, male ryzyko

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

nie wiem Inwestor86 ja to widzę tak na tą chwilę:

http://i39.tinypic.com/wvcvbs.gif

I albo tam poszukam L albo nie wejdę w ogóle :)

sminic
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sminic »

Do tego pięknie widać RGR :) też bym bardziej szukał L

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:nie wiem Inwestor86 ja to widzę tak na tą chwilę:

http://i39.tinypic.com/wvcvbs.gif

I albo tam poszukam L albo nie wejdę w ogóle :)
zgadza sie, swoje 25p. zgarnalem :)

Awatar użytkownika
valerka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: valerka »

jak przebije 127 i jakoś się utrzyma i zacznie wybijać do góry.. to potem mamy dwa solidne potencjalne targety ... 128.80 i wyżej 134.40...

EDIT; gdyby dobiła do 127 to wtedy interesuje mnie kupowanie na korecie, szukanie świecy na fibo.. ewentualnie kupowanie wyżej, ale wybicie z jakieś wąskiej zgrabnej konsolidacji.. a shorty tylko świece i jak dobije do konkretnych targetów

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

Dwie prognozy dla EJ i GJ. Opierałem się na fibbo retracement, projekcjach fibbo, LT, poziomach SR. Wejście będę precyzował za pomocą stochastica.
Przy GJ trochę mało dokładnie określiłem poziom odbicia, ale można go będzie szukać między dwiema jasno-niebieskimi liniami. Jakakolwiek pozycja krótka zajęta w tym przedziale powinna moim zdaniem dać ładnie zarobić.
Trzeba być jednak ostrożnym bo wiadomo, że FX lubi niespodzianki.

Edit. Przyjrzałem się jeszcze raz EJ i znalazłem alternatywny poziom do odbicia trochę wyżej, co widać na kolejnym screenie.

Dodano po 40 minutach:

Byłem przez kilka osób pytany jak posługuję się projekcjami fibbo. Załączam screena z przykładem dla GU. Nie na wszystkich instrumentach wygląda to tak ładnie ale narzędzie jest niezwykle pożyteczne. Zwróćcie uwagę, że poszczególne poziomy spełniają rolę zarówno wsparć jak i oporów. Prawie na każdym poziomie można było zarobić dając SL poniżej następnego poziomu, ewentualnie ciasny SL zmniejszyć mógł nam trochę skuteczność, ale poprawić znacznie współczynnik RR. Zwróćcie uwagę, że cena wracając daje zarabiać na tych samych poziomach. Jeśli ktoś chce uzyskać takie combo fibbo retracement i fibbo expansion wystarczy dodać poziomy -0.272, -0,382, ....,-1 do fibo retracement. Poziomy te z dużych i mniejszych fal potrafią tworzyć bardzo trudne do przejścia zgrupowania fibbo.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ