Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
c'mon
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: c'mon »

Witam,
czy przedstawiony set up jest dobry na shorta? Fibo + nad/pod

tzn czy wg tej strategii poziom jest ok? ;]

tp 0,9100
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Addicted To Life

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Linie wsparcia i oporu z załączonego wskaźnika.
Na pewno nie jednemu się przydadzą. :lol:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
c'mon
Stały bywalec
Stały bywalec

Jakiś czas temu przedstawiałem możliwą do powstania formację oRGR na eurjpy. Dzisiaj się dopełniła. Tylko, że zauważalne są wzrosty tej pary skorelowane z wzrostem edka. Czy w takim wypadku czeka nas wybicie na edku w końcu? Pozostawiam do oceny.
Addicted To Life

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

c'mon pisze:Jakiś czas temu przedstawiałem możliwą do powstania formację oRGR na eurjpy. Dzisiaj się dopełniła. Tylko, że zauważalne są wzrosty tej pary skorelowane z wzrostem edka. Czy w takim wypadku czeka nas wybicie na edku w końcu? Pozostawiam do oceny.
Zagrywamy często na RGR'a tylko staramy się wchodzić szukając prawego ramienia :) w przypadku ej staramy się znaleźć low prawego ramienie. Jeśli RGR jest na szczycie szukamy max prawego ramienia :D Preferowane RGR'y gdzie w przypadku wzrostów linia szyi w górę i na szczycie linia szyi w dół. Linia szyi wyznaczana jest tylko na podstawie dwóch low lewego ramienia ;) ponieważ chcemy już zagrywać na prawym ramieniu :) Tak zwana formacja nad i pod ;)
Yaaa man

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

Wa$$kII pisze: Dodano po 45 minutach:
inwestor86 pisze:usdchf long:
dlaczego tutaj L uchfa?
dobre wsparcie, retest zlamanego downtrendu, HLs, skasowane 30p. :) eurchf w trakcie... ogolnie to mialem jeszcze kilka innych pozycji z piatku i dzisiaj, opisze pozniej jak bede w domu :)

Awatar użytkownika
c'mon
Stały bywalec
Stały bywalec

Wa$$kl czy w takim wypadku wchodzicie na shorta? Bo z drugiej strony patrząc na wykred dzienny te szpulki zachęcają do tego. ;]
Addicted To Life

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Wa$$kII pisze: Ok nie zrozumieliśmy się :) napisałem im częściej czyli testowany w okresach dwa dni, dzień, kilka godzin i tak dalej. Najprawdopodobniej poziom zostanie złamany. Poza tym to było zdanie dotyczące tylko tego przykładu. Poziom testowany wielokrotnie od jednej strony w coraz krótszym czas ma coraz mniejsze szanse utrzymania :) jak na przykład poziom wsparcia na eur/usd po około 1.3450, testowany był 4 razy a później przebity :) Teorytycznie powinien być silny bo był testowany już 4 razy a tu proszę nawet wyższy szczyt był i nie utrzymało ;) Takich przykładów jest dużo, a jeśli mamy wielokrotne testowanie na przykład oporu i do tego wyższy dołek to mamy 80+% pewności, że poziom zostanie przynajmniej przebity.
Nawet z twojego rysunku wynika że kurs wrócił pod tą linię bardzo szybko więc nikt nie miał ambicji utrzymywania ceny powyżej tego poziomu.
Na każdy przykład który podasz jako potwierdzający to o czym piszesz ja mogę podać trzy temu zaprzeczające, oto kurs EURUSD z przed kilku dni cena nie przebiła oporu który był testowany kilka razy i za każdym uderzeniem okazywał się zbyt silny. Z tego co piszesz z tych 9 uderzeń 4 czy 5 powinien bez problemów pokonać poziom. Tak się nie stało do dzisiaj.
Tak jak pisałem w twojej ocenie znaczenie odgrywa intuicja która mówi że skoro mieliśmy już kilka nieudanych ataków na jakiś poziom to następny okaże się decydujący.

To kwestia psychologii po kolejnym testowaniu poziomu na wykresie 1h ( na przykład ) większa liczba inwestorów będzie skora do obstawiania odbicia ceny od tego poziomu dla nich będzie to poziom w miarę pewny więc i SL będzie blisko tego miejsca z drugiej strony część inwestorów mając nadzieję na większy ruch umieści zlecenia oczekujące - w tym wypadku - powyżej tego miejsca. Stąd właśnie te "chwilowe" wybicia z tych poziomów w ten sposób pożerane są wszystkie zlecenia w podanym przez Ciebie przykładzie krótkie zaliczą SL a długie będą musiały być zamknięty gdy okaże się że było to fałszywe wybicie. Taki też miał charakter ruch na NZDUSD ( przynajmniej do teraz ) o którym pisał mysje_hood

P.S. Przypominam że wątek ma nazwę Price Action - Naked Trading więc z definicji nie dotyczy wskaźnikowego podejścia do tematu a coraz częściej widać wykresy obwieszone bombkami. Załóżcie sobie oddzielny temat albo.................

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

short na eu, chyba nie trzeba tlumaczyc Obrazek

:)

Dodano po 15 minutach:

audjpy RGR.. hmm Obrazek

Dodano po 8 minutach:

long na usdnok: Obrazek

support i bull. div. - kontynuacja trendu

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

vindemiatrix pisze:
Nawet z twojego rysunku wynika że kurs wrócił pod tą linię bardzo szybko więc nikt nie miał ambicji utrzymywania ceny powyżej tego poziomu.
100% racji
Na każdy przykład który podasz jako potwierdzający to o czym piszesz ja mogę podać trzy temu zaprzeczające, oto kurs EURUSD z przed kilku dni cena nie przebiła oporu który był testowany kilka razy i za każdym uderzeniem okazywał się zbyt silny. Z tego co piszesz z tych 9 uderzeń 4 czy 5 powinien bez problemów pokonać poziom.
żaden argument coś bardziej w stylu ja mam więcej racji ;) Tak naprawdę nawet jak coś działa 1/10 to można pokazać dużo przykładów. Są oczywiście poziomy które służą po sobie jako wsparcie 10 razy, ale nie występują za często. Poza tym na D1 może być jedno dotknięcie a na m15 może być 10 ;) więc to też nie jest sprecyzowane.
Tak jak pisałem w twojej ocenie znaczenie odgrywa intuicja która mówi że skoro mieliśmy już kilka nieudanych ataków na jakiś poziom to następny okaże się decydujący.
Intuicja może też odgrywa rolę, ale jeśli widzę niższy dołek po drugim odbiciu od szczytu to dla mnie jest prawdopodobne, że poziom wytrzyma kolejny test.

schemat:

poziom oporu
szczyt na poziomie następnie dołek kolejny test szczytu i niższy dołek, uważam, że można zaryzykować zagraniem na 3 odbicie jeśli był niższy dołek ;)

Nigdy nie szukam i zagrywam na pojedynczym poziomie wsparciu/oporu. Zwykle jest tam przynajmnije jeden poziom fibonnacciego, może formacja cenowa, linia trendu, Trend. To wszystko razem pozwala stosować SL nie więcej niż 30 pips. zwykle nie więcej niż 20 pips.

Reszta "Twojej wypowiedzi" jest dość oczywista. No może poza fałszywe wybicia. Ja uważam, że rynek musiał nabrać zleceń, aby spaść niżej. Dlatego dealerzy wyprowadzają tam cenę, gdzie leżą owe zlecenia, które pomogą zepchnąć cenę niżej. Mniej więcej to samo co Ty napisałeś tylko innymi słowami.

Podsumowując szukam bardzo mocnych poziomów, gdzie nie będzie potrzeby wypychania "poza" poziom i po mojego SL'a i szanse na odbicie mam powyżej 80% że ruch będzie 20-30 pips

Dodano po 50 sekundach:
c'mon pisze:Wa$$kl czy w takim wypadku wchodzicie na shorta? Bo z drugiej strony patrząc na wykred dzienny te szpulki zachęcają do tego. ;]
nie wiem o co chodzi dokładnie :(

Dodano po 1 minutach:

Dodano po 15 minutach:
inwestor86 pisze: audjpy RGR.. hmm Obrazek
piękny setup AUD/JPY

dzięki ;) szukam sella w okolicach 85.25 ;) to też formacja nad i pod na wykresie dziennym :D:D
Yaaa man

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

Witam

Wa$$kll mam pytanko zamierzam zagrać S na tej parze z powodu nowego LL ale jeśli to LL nie przebiło HL ( tam gdzie gwiazdka ) to znaczy że trend może być na tyle silny by zrobić nowe HH i tym samym miejsce na S będzie nie aktualne?

ajjj ... chyba popełniłem błąd nie mamy LL tylko dalej HL dopiero po przebiciu 1 wszej gwiazdki będziemy mieli LL zgadza się ?

ODPOWIEDZ