Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ANDREW523 »

Witam,dziekuje za kometarz.Jezeli twoj broker to MARKET MAKER(mam nadzieje ze wiesz ktory to MARKET MAKER A KTORY TO ECN) to poluje na ciebie,grasz na jego platformie i naprawde nie zalezy mu czy uzywasz jednego lota czy pieciu .W tym biznesie pieniadz robi pieniadz.Broker zrobi wszystko zeby zarobic.A jezeli chodzi o ECN to tam mozna by powiedziec ze Banki poluja na stop loss,ale to tez nie prawda.Banki wcale nie maja lepiej niz my,obracaja poterzna gotowka i osbowy robiace to maja wiekszy stres niz my,ale jest jedna fajna zecz w tym wszystkim,sciagnij sobie demo brokera ECN MT4 i otworz sobie wlasne demo wez na przedzial 1M i napisz mi co zaobserwowales ok?
Zbytnio nie wiem dlaczego porownujesz volumen do brokera?Z moich obserwacji wynika ze volumen stosuje sie na FUTURES,INDICES bo tam spelnia swoje zadanie znakomicie,poczytaj troszke.Natomiast na Rynku Forex ma calkiem inne zastosowanie(zobacz jaka poterzna sile ma na 1H)Wiekszosc nowych graczy sadzi ze wystarczy MA,RSI,MACD,STOCHASTIC moze tak moze nie,ale indicator to nic wiecej jak tylko ma cie spowolnic,kiedy ty juz wskoczysz do gry PRO wychodza z zyskiem a kierunek rynku sie zmienia i tracisz?widziales to kiedys,czules sie dziwnie?nie zadawales sobie pytania dlaczego tak sie stalo?masz kilka rodzai swieczek ktore tworza poterzne narzedzie i teraz wyobraz sobie ze widzisz patern swieczki ale idndycator jeszcze nic ciekawego nie pokazuje,ale rynek idzie w gore! co robisz?no chyba nie wskakujesz jak wariat?bo ja juz siedze w pierwszej klasie i sie nie zastanawiam nad potwierdzeniem Wskaznika bo on cie tylko kieruje a decyzje sam musisz podjac,nigdy nie wolno podejmowac decyzji na podstawie samego wskaznika,bo wiecznie bedziesz tracil,no moze czasem wygrasz przez przypadek.Jezeli starasz sie robic to zawodowo to zawsze powinienes miec przenosny internet i drugi,albo nawet trzeci komputer,wlasnie na taki przypadek jak napisales :D,a sprawa kilku kompoterow to juz inna beczka,bo przeciez nie sadzisz ze na jednym fajnie i wygodnie sie pracuje?Ja np.bardzo lubie obserwowac index dow jones i dax i oczywiscie platforme forex demo :D Mam nadzieje ze wiesz jak to ulatwia zycie :D,i znowu sie rozpisalem oby na temat :shock:

KLONMARCIN-i masz racje chlopaku nigdy,nigdy sie nie poddawaj,jezeli zrobisz blad wroc i zrob wlasne przemyslenie(dlaczego tak sie stalo i to samo jak zarobisz),bron boze sluchac innych ludzi odnosnie kup i sprzedaj.Tylko wytrwali dojda do celu.

FXfighter NAPISAL:

Tu akurat się nie zgodzę, myślę, że nie ma co demonizować tego polowania na SL urządzanego przez brokerów. Po pierwsze, to największy Stop Hunting robią jednak banki, a nie brokerzy. Po drugie Stop Hunting robiony jest w miejscach, gdzie ustawionych jest dużo SL. Nie będzie tak, że broker zobaczy, że pojedynczy klient ma ustawionego gdzieś SL i uprze się, że akurat na tego pojedynczego klienta będzie polował. Oczywiście jest pewien problem, jeśli stawiamy SL akurat tam, gdzie wszyscy je stawiają, ale nie przesadzajmy, że jest to główną przyczyną strat.

Nie wydaje mi się, że profesjonaliści grają bez SL. Może długoterminowo, to owszem. Ale Ty tu piszesz m.in. o TP równym 5 pipsów i grze dużym lotem w celu skorzystania ze Stop Huntingu - pomyślałeś, jakie zagrożenie niesie ze sobą w tej sytuacji gra bez SL? Co się stanie, gdy siądzie internet albo komputer? Nic nie jest przecież niezawodne. Poza tym skoro tak obawiasz się Stop Huntingu brokera, to pomyśl sobie, że w takiej sytuacji broker może zastosować o wiele prostsze rozwiązanie niż Stop Hunting i po prostu zerwać Ci na jakiś czas połączenie. Jeśli grasz dużą wielkością pozycji w stosunku do wielkości konta i grasz bez SL, to możesz w takiej sytuacji w krótkim czasie stracić może nawet i cały depozyt.

ODPOWIEDZ:
1.Wiekszosc traderow stawia stop loss 5-10-15-20,bo wszedzie jest tak napisane,a nie zastanowiles sie dlaczego jest tak napisane????
2.Jezeli postawisz stop loss w trendzie wzrostowym pod high low to masz 50/50 ze przejdzie wyzej i nie zachaczy twojego stopa.
3.Bierzesz tyle ile daje rynek zarobic?Czy czekasz i sie modlisz a moze pujdzie wyzej?a co bedzie jak twoj plus przejdzie w minus?
4.Jezeli siedzisz przed PC to mozesz manualnie operowac transakcja tak czy nie?A jezeli odchodzisz to stawiasz stopa 2 pip nad punk wejscia,i w tym przypadku,albo dasz sie rynkowi rozbujac i bedziesz cierpliwy(cierpliwosc jest wynagradzana dobrze),albo rynek sie odwruci przeciw tobie i wyjdziesz z transakcji bez straty i zarobku.Lepiej nic nie zarobic niz zejsc na minus,modlitwa i nadzieja tu nic nie pomoze.
5.Fakt,zdarza sie przerwanie polaczenia i czasem mozesz stracic,ale wiekszosc z was nawet nie ma pojecia ze istnieje"scren shot".Jezeli taka sytuacja zaistnieje dzwonisz do brokera i przedstawiasz mu sytuacje.Zapewne bedzie chcial dowod,wiec poprostu wysylasz mu "scren shot".jezeli mozesz mu to udowodnic to odzyskasz pieniadze,to nie jest tak ze tracisz i nic nie mozesz z tym zrobic, to nic innego jak bledne myslenie.
6.Jezeli grasz nadzieja to masz 100% racji.Dlatego wlasnie tak wazna jest znajomosc swieczek,elliot wave,fibonacci.A wiekszosc ludzi poprostu olewa sobie te zagadnienia bo sadzi ze to tak samo jak MA bo przeciez to takie proste,kupujesz nad sprzedajesz pod a rynek zawsze odchodzi i wraca do 200MA to glupie gadanie analitykow a zaloze sie ze 80% z nich nawet w zyciu nie zrobila transakcji.Jezeli wiesz co robisz,a nie tylko ci sie wydaje to naprawde Forex jest przyjemnym biznesem.

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

ANDREW523, faktycznie się rozpisałeś :)

Jeśli część z tego co napisałeś była do mnie, to udzielę tutaj kilku informacji.
Od pewnego czasu gram głównie na koncie ECN, a konto micro u market makera służy mi głównie do testów. Różnice między obydwoma kontami są minimalne, czasem zdarzało się, że otwierałem te same pozycje na koncie MM i na koncie ECN i bywało, że z powodu tych minimalnych różnic na MM było SL, a na ECN TP, ale zdarzało się też na odwrót, dlatego nie popadam w przesadę z wiarą w to, że ci niedobrzy Market Makerzy nie dają w ogóle zarobić - choć oczywiście zawsze bezpieczniej jest grać u ECN.
Handlując na kontach real nigdy nie używałem do tej pory żadnych wskaźników oprócz średnich kroczących, nigdy też wskaźniki nie podejmują za mnie decyzji, jak na razie nie uznaję systemów dających "sygnały", w każdym razie nie spotkałem się jeszcze ze skutecznym systemem opartym na wskaźnikach, więc z różnymi Stochami i RSI eksperymentuję jedynie na demo, ale nie zawierzam im tam, gdzie w grę wchodzą realne pieniądze :) . Oczywiście człowiek uczy się przez całe życie, a zwłaszcza ktoś, kto ma jeszcze tak mało doświadczenia na FX jak ja, więc nie wykluczam używania większej ilości wskaźników w przyszłości, ale póki co nie przekonałem się do nich.

Co do tego, czy wiem, który to Market Maker, a który ECN, to faktycznie ostatnio narobiło się dość dużo brokerów typu NDD/STP/ECN, z czego najczęściej te "NDD" i "STP" z ECN nie mają zbyt wiele wspólnego, ale chyba mniej więcej jeszcze orientuję się kto jest kim :) . W każdym razie nawet jakiś NDD/STP, choć też jest drugą stroną transakcji, to i tak powinien być lepszy niż typowy Market Maker, bo przynajmniej teoretycznie powinien od razu z automatu hedgować pozycje klientów u swoich dostawców płynności, a nie po prostu grać przeciwko klientom.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzisiejszy przyklad zarabiania na rynku Forex, wcale nie musi byc ciezko.
17:00-19:00 GMT+3.Uzywajac jednego 1 lota=$1=$452 w 2 godziny :shock: A jak bym uzyl 1lot=$10=$4.520 w 2 godziny :shock: Uzylem 1 lot poniewaz dzisiaj jest poniedzialek i nie mam zamiaru ryzykowac tak samo w piatek.Zebysmy sie zle nie zrozumieli,to nie jest staly stop loss tylko TRAILING STOP.
Warto sie uczyc i poswiecic czas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzisiejsze "ELDORADO" :D ,pamietajcie ze zarowno godziny jak i volumen jest wazny.15:17-20:57=$2740(GMT+3).Jedna bardzo wazna zecz,zauwazcie ze ostatnie zlecenie bylo otwarte o 16:48,a zostalo zamkniete dopiero o 20:57 (8 lots) to wlasnie swiadczy o tym jak bardzo jestesmy przekonani kierynku ruchu rynku,a najlepsze jest to,ze tak jak wczoraj uzywalem tylko i wylacznie TRAILING STOP.To jest wlasnie dowod na to ze jezeli wiesz w ktorym momecie wejsc to ty rzadzisz,tez kiedys sadzilem ze 90% systemu to MAX i wiecie co? ja nawet nie uzywam lini trendu,buszujac po internecie znalazlem kiedys ciekawe informacje ktore zawieraly opis pieciu wybitnych traderow.To byla jakas imprezka,a co lepsze jeden z nich stoczyl 2500 trejdow i zadnego nie przegral :D,zdobyl pierwsze miejsce,ogolnie wzielo mnie na smiech(2500 trejdow i zaden nie przegrany,no pewnie! jakis farmazon!!!!!)a jednak cos w tym prawdy bylo i to nie ten ZLOTY GRAL ktorego wszyscy szukaja(magiczny indicator)to nie istnieje!!!,natomiast istnieje wiedza,cierpliwosc i pewnosc siebie.Znajdziecie mnostwo systemow jeszcze wiecej ich przetestujecie i stwierdzicie ze sa do du..,ale z czasem zaczniecie cala wiedze laczyc w jednosc i wtedy zobaczycie jaka jest prawda :DPrzyklad tradera ktory mnozy pieniadze dla banku,jaka on musi miec pewnosc tego co robi!Tam wchodza w gre miliony!Pamietam jak zaczynalem, zawsze motywowalem sie jednym zdaniem "Czego nie wiedzialem wczoraj,co moge nauczyc sie dzisiaj"wiec teraz ja sie zapytam- "gdzie chcesz byc jutro"!?Wszystkim zycze sukcesu w zyciu

Dodano po 8 minutach:

7892.3 PLN na 5 godzin pracy :shock: Nawet bank nie da ci takich odsetek :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Profesjonalne zarzadzanie finansami osobistymi to trafne decyzje,ktore procentuja.
Zarzadzanie majatkiem,to wiedza i doswiadczenie,ktore buduja strategie na lata

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

fajnie to wyglada ale najwiecej zebrales 6 pips .

w ostatnim trade zyskales 1 pips a ryzykowales ponad 60 . na 8 lotach daje to straszne pieniadze. nie rozumiem takiego tradingu. mozesz to jakos rozjasnic gdzie jest twoj edge.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Przeciez FOREX to ryzyko,kto nie ryzykuje ten nie ma :D,Jezeli nie widzisz jak dolar sie zachowuje to jak chcesz przewidziec krotki ruch?Stanowczo wole wyjsc brokerowi na przeciw w rownej walce,na wiekszych przedzialach czasowych broker czuje sie jak PAN bo ma pole do manewru,a jezeli ruch zaczyna sie od M1 to co on moze powalczyc z tysiacami innych traderow ktorzy wchodza do rynku dopiero o okreslonej godzinie 8) .To jest walka,a wieksza sila moze wiecej,wyobraz sobie ze jestes brokerem i w ciagu dnia zawsze znajdzie sie jakis mlody trader ktorego warto wyeliminowac bo wiadomo ze zaraz znowu wejdzie,a jak masz tysiace traderow w ciagu 3 godzin?to tak jakby cie osy atakowaly :DTeorie mozna zastosowac,ale to dwa inne swiaty.Kiedys uslyszalem fajne slowa:"SPOJRZ NA TO JAK NA ODBICIE LUSTRZANE" i wiesz ze do dnia dzisiejszego nie moge tego zrozumiec,albo moze jeszcze sobie tego nie uswiadomilem :D

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

nie wiem jakie masz konto ale fakt jest taki ze tym jednym tradem mogles sobie wyzerowac konto. wiem ze teorie teoriami ale margin call i zadna praktyka nie pomoze.

wytlumacz swoje zasady gry chetnie sie czegos naucze i zmienie przekonania bo jak na razie widze tylko statementy.
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Jezeli widze formacje swieczki i wiem co ona oznacza to co mi szkodzi zaryzykowac? :D jezeli rynek sie odwroci to ucinam straty i sie nie zastanawiam bo ZAWSZE jest kolejna okazja(kto wie ile da kolejny rajd :D ), ale jak widzisz zdarza sie to rzadko.Na rynku FOREX musisz byc pewny swoich ruchow na 110%,a mysli typu:
A moze...Poczekam jeszcze chwile...Musi zawrocic...itp.naprawde was zgubia bo w tym momecie warza sie losy ciezko zarobionych pieniedzy na waszym koncie.Decyzje powinny byc stanowcze i wykonywane natychmiast. :569: :mrgreen:

Dodano po 39 minutach:

Wiesz jaki mialem kiedys najwiekszy problem?Balem sie ucinac straty poki sa male i wiesz co?Dzisiaj wcale nie zaluje tej lekcji,a wystawianie sie brokerowi pod sciane ze stopem to wcale nie jest przyjemne.Widzisz,problem jest w tym ze ja nie musze tu nic udowadniac bo jezeli zastosujesz sie do poprzednich postow i dokladnie je przeczytasz zastanawiajac sie co chcialem wam przekazac to znajdziesz wszystko czego trader potrzebuje bez utrudniania sobie zycia zeby osiagnac sukces.Dalem wam technike,informacje i dowod na to ze system jest idealny jedyne co musicie zrobic to testowac i testowac ,az wejdzie wam w krew.Moze jak bym mial 5 milionow na koncie to bym gral na D,W,M ale nie nazywam sie Wareen Buffet i poki co wole szybka gotowke jak wiekszosc ,Kilka miesiecy wstecz bylo organizowane Szkolenie Online Tranding Academy czy cos w tym stylu w LONDYNIE i z ciekawosci pojawilem sie na tym szkoleniu.Bylem bardzo zdziwiony jak chlopak majacy 23 lata zawarl kilka transakcji i po 10 minutach mial juz $3500 wiecej na swoim koncie(oczywiscie techniki mi nie objasnil)nazwalbym go zawodowcem,ale jedno co zauwazylem ze zmienial ilosc lotow a to swiadczy o tym ze wiedzial co robi,podczas tego pokazu otworzyl moze z 12 zlecen,Jezeli broker potrafi przewidziec twoj ruch to jak myslisz co sie stanie?

Dodano po 25 minutach:
Vanguard pisze:fajnie to wyglada ale najwiecej zebrales 6 pips .

w ostatnim trade zyskales 1 pips a ryzykowales ponad 60 . na 8 lotach daje to straszne pieniadze. nie rozumiem takiego tradingu. mozesz to jakos rozjasnic gdzie jest twoj edge.

Dodano po 53 minutach:
Jezeli wszyscy by wygrywali to kazdy bylby bogaty.
To wlasnie zlecenie pokazywalo mi kierunek(zaden wskaznik nigdy nie pokarze cie tak realnego zachowania rynku jak cena) dlatego zostalo zamkniete ostatnie przez trailing stop po zakonczeniu tradingu.Zawsze mozesz miec dwa konta realne i 2 razy wiecej zarabiac :)Jezeli jestes wstanie to ogarnac.W momecie gdy cena przekroczy zlecenie wtedy aktywuje Trailing stop,prawda jest taka ze trailing stop jeszcze ogranicza zarobki,ale przy duzych lotach to lepiej brac tyle ile daje rynek,chciwosc zabiera.

1.Hedge fund - rodzaj instytucji finansowej pobierającej opłatę za zarządzanie powierzonym kapitałem, w którym dokonuje się kupna i krótkiej sprzedaży papierów na rynku kapitałowym w celu ograniczenia ryzyka wahań cen obejmujących swoim zasięgiem cały rynek dla maksymalizacji zysków. Jego najważniejszymi cechami jest bardzo wysokie ryzyko inwestycyjne jak i możliwość osiągania wysokiej stopy zwrotu zarówno podczas hossy jak i bessy na rynku. Ich strategia inwestycyjna jest często agresywna i spekulacyjna.
2.Elliot Wave
3.Fiboancci
4.RSI
5.VOLUMEN
6.BOLINGER BANDS
7.CANDLESTICKS PATERNS
8.DOW JONES INDEX
9.DAX INDEX
10.ZASADY
To ze pozycja znajduje sie na minusie wcale nie oznacza straty,twoja strata bedzie wtedy gdy wyjdziesz z pozycji,a jezeli wiesz co robisz,posiadasz wiedze i wiesz jak nia zarzadzac to dlaczego z tego nie korzystac,zapewne slyszales jak inwestorzy maja otwarte pozycje przez tydzien,miesiac.rok,to jest wlasnie jeden z punktow prawdy FOREX jezeli emocje przejma kontrole to giniesz :D.Jezeli chodzi o MARGIN nawet jezeli faktycznie masz juz malo na koncie i zapala sie ROZOWY komornik :lol: to otworz mniejsza pozycje przeciwstawna i komornik zniknie :D,wszedzie sa zasady ktore trzeba Chciec poznac i zrozumiec.Tak samo z trendem,jezeli masz HIGER HIGH i HIGER LOW w trendzie wzrostowym to w przypadku zmiany trendu na spadkowy zobaczysz LOWER HIGH i LOWER LOW.W trendzie wzrostowym wchodzisz na HL i wychodzisz na HH,a w trendzie spadkowym wchodzisz na LH a wychodzisz na LL

Dodano po 14 minutach:

Mam tu cos fajnego moze ktos z tego skorzysta i wysle to do swojego brokera,ja bylem ciekawy reakcji brokera :D :

My friend showed me something interesting and I wanted to share this with you,and he said somthing about some book information typically available from you:
1.Real-time summary of client positions
2.Average cost of open position
3.Size and P/L of all open trades
4.Oustanding orders
5.Location and size of stops
6.Flow information
(who has been buing what/where)
Real-time positioning of large clients

And he said:ask your broker why all clients aren`t given acces to this information?

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

A dajesz radę kręcić 100% na tym sposobie w krótkim czasie ?
No i opisz co chciałeś napisać o Hedge Fund, bo to temat bardzo ciekawy a ty masz dobre podejście do FX.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Jak dla mnie branie kilku pipsów przy 8 :shock: lotach to jakieś nieporozumienie.

Przy ryzyku o wiele większym.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ