Tymek, ale kazdy kredyt obarczony jest ryzykiem, wiec takie kredytowanie ma swoje limity. Przykładowo duzy bank wie ile moze przeznaczyc kasy na tego typu linie. Jest także limit tego na jaka kwotę sa wystawione papiery dłużne, ich poziomy są dobrze obserwowane, a instytucje nadzorujace dokładnie badaja ryzyko.
Ze nie wspomne ze OBROTY dzienne to kilka bilionow. A to oznacza ze połowa tej kwoty moze byc angazowana kilka razy dziennie. Juz inna kwestia ze w ciagu tego dnia mamy do czynienia z setkami tysiecy podmiotów z lewarem. I pomysl ze wchodze z pozycja 40 miliardow na jedna pare w danym momencie. o danej cenie
Dodano po 11 minutach:
Wg mnie nawet interbank wysłałby mi message: "You are realy so stupid to do that?". Po pierwsze nie sadze żeby ktokolwiek mi tą pozycje uznał, musiałoby poleciec po całej miedzybankówce i pytac o to czy transakcja moze byc zawarta, ale nie sadze zeby udało sie wyciagnac wiecej niz 10mld. powiedzmy ze mam pecha i co? Jakikolwiek bank pozwoli mi na starte wynoszącą 50 - 100 baniek z linii? W życiu! Już by mi wyłaczyli linie kredytową, i poprosili o spłate zadłuzenia. Bank chetnie da linie własnie ECNom, ale MM musza sie juz duzo nameczyc. Mój znajomy ma firme wartą 10 baniek, ale bank nie da mu nawet 1 kredytu. Bo uwaza ze to za duzo. Lewar to jedno

Ale kwoty sa średnie lub małe, nie wspomne ze duzym bankom nie jest zbyt do smiechu dawac duze linie, bo przeciez strzelaja sobie w kolano. Zaletą duzych bankow jest mozliwosc robienia szpil, które rynek lubi podciagac o kilka - kilkanaście pipsów. Jezeli na owartej pozycji moj własny klient zrobiłby mnie w banana poprzez zawarcie odwrotnej pozycji to chyba bym zabił
Dodano po 9 minutach:
Wartosc najwiekszej na świecie korporacji to 500 mld! A wszyscy wiemy ze gdyby zaczac sprzedawac to wartosc spadła by do 150

Gdyby było tak tanio i kasa leciałaby z nieba to na cholere banki w czasie kryzysu musiały prosic US Gov o pomoc? I to były sumy rzędu 20 miliardów, gdyby dąło sie je uzyskac winny sposob to wszyscy bylby szczesliwi, a prezesi tych korporacji nie zostaliby zmuszenie do obciecia sobie premii.
Biliony linii kredytowej to mozna sobie pomiedzy bajki wg mnie wsadzic, nie ma i nie było nigdy fizycznej mozliwości do tego. Chyba ze jesteś państwem wielkości USA

Ale przypominam ze te 700 miliardów pakietu stymulacyjnego było gigantycznym wydatkiem dla SUPERMOCARSTWA.
Dodano po 13 minutach:
Gdyby polski bank zawarłby transakcje o dzieliłby kredytu o wartosci 20 mld papierami dłuznymi z ryzykiem 5% to myslicie ze KNF by sie zgodziło? Zrobiłoby im taki wjazd na chate i taka kare ze odechciałoby im sie tego.