Interbank - dyskusja

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

Dobry ECN jezeli podpiety jest pod dobra infrastrukture to takze oferuje bardzo dobre ceny. iloma pipsami sie wtedy różnią? trzema? pięcioma? Sadze ze i tak nie jest źle. Mozesz pojechac do kazdego banku w europie i załozyc sobie rachunki w każdym z wielkich instytucji. Problem? Nie ma problemu! Ale czy ktoś z obecnych na tym forum jest wstanie wpłacic pół miliona ojro?
W całym tym temacie pisze jak byk, platforma UBS pozwala na bardzo elastyczne i dynamiczne otwieranie pozycji o róznych wielkościach. To to właśnie jest naszym celem. Chce miec mozliwosc zrobienia pozycji za 2tys $ i za 2 miliony. Chociaz sądze ze i tam rozmiar pozycji jest w jakichs dolnych granicach.

Dodano po 4 minutach:

zz ale na interbanku kupuję walutę, praktycznie fizycznie, co mi da tutaj linia kredytowa? Jak wykorzystam ja i bede coraz bardziej pomniejszał wartość moich aktywów, to bank tak czy siak poprosi o spłate zadłuzenia, a jak nei bede miał z czego to skad ściagnie? Ile dolarów dostanie za wsadzenie cie do pierdla na 20 lat? Jezeli masz korporacje o wartosci 500 milionow to ci nawet 100 baniek dadzą limitu. Najwyżej spłacisz im w udziałach ktore oni sobie spienieżą. Ale osoba dajaca na szale nawet kilka baniek bez innego majatku nie jest wiarygodna. A jako ze kazdy chyba z tytaj obecnych ma conajmniej lekkie pojecie o ekonomii wie ze taki scenariusz wystapic nie moze.
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Dobry ECN jezeli podpiety jest pod dobra infrastrukture to takze oferuje bardzo dobre ceny. iloma pipsami sie wtedy różnią? trzema? pięcioma?
To nie o to chodzi.Chodzi o to że nawet na dobrym ECN może jedna duża instytucja zagrać ostro przeciw na obalenie stopów to co prawda już nie jest wał... lecz uczciwa gra rynkowa ZGODA lecz zdarza się.Na interbanku to jest niemożliwe dla mnie to jest największe bogactwo.....

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

zz tylko własnie wybieramy takiego ECNa który jest podłaczony wieloma terminalami do wielu sieci forex. Dzieki temu praktycznei nie ma mozliwosci zeby jakas firma wyciagneła z rekawa 100 miliardów. Bo rynek sobie z tym poradzi a operatorzy siegna nawet po interbank.
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

A rozumiesz co to znaczy price taker? Ja tu głównie wykłócam się z Tobą o definicje, a nie o to czy coś jest moralne czy nie. Korzystne czy nie itp. Bo jak chcesz łamać ustalone definicje to mieszasz ludziom w głowach,a tego nikt nie chce.

Po drugie. Ludzkość nagle nie zrobi się bogata. Skąd na to kasa? Z kosmosu? A banki nie obniżą limitów transakcji na interbanku z powodu tego, ze jakiś ich klient chce zadilować 100 tys.

Ok, możesz wpłacić 1 mln i mieć linię na 50 mln. Zgoda. Tylko bank musi skądś wziąć te pieniądze żeby wymienić ojro na złotówki lub odwrotnie. I być może znajdzie, ale wtedy nie da ci spreadu1 pips tylko ze 30 pips, bo zdobycie kasy kosztuje.

Ja wiem, że fajnie powiedzieć interbank dla każdego i niech ktoś to zrobi. C\asem może warto się zastanowić czy a jest to dla wszystkich opłacalne i b czy jest to fizycznie wykonalne. W obu przypadkach jest to odpowiedź przecząca. Bankom się to nie opłaca, a Ty fizycznie nie zrobisz mniej niż 1 mio.

A i naucz się, zę interbank to rynek, w którym występują dwa dowolne banki. I nie obchodzi nas czy to są gówniane małe polskie banki czy ogromne **** amerykańskie banki-korporacje. Taka jest definicja. A ty o czym Ty mówisz powinno się zdefiniować tak:
"rynek, który tworzą 22 największe banki świata", a więc tylko segment interbanku. SEGMENT.

I ja nawet wymyśliłem jak to zrobić. Trzeba obalić istniejący system. Niestety to może tylko 3 woja światowa.
Wiem, ze się z tym nie zgadzasz, to już nie jest mój problem, ale zejdźmy z fantastyki na ziemię i róbmy to co da się zrobić, w rozumieniu więcej niż jednej osoby, ok?

PD Banki też robią stop-hunting, nawet sobie nie wyobrażasz jak i na ile. GS, JP i inni. Czyste polowanie na stopy.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 14:06 przez Nievinny, łącznie zmieniany 1 raz.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

dzienna kwota zaangazowania na foreksie to około 100 miliardów dolarów. Bo te obroty to troche ściema.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Obroty pompują opcje i inne pochodne. Co nie zmienia faktu, że te 100 mld to i tak dużo.

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nievinny pisze:Ok, możesz wpłacić 1 mln i mieć linię na 50 mln. Zgoda. Tylko bank musi skądś wziąć te pieniądze żeby wymienić ojro na złotówki lub odwrotnie. I być może znajdzie, ale wtedy nie da ci spreadu1 pips tylko ze 30 pips, bo zdobycie kasy kosztuje.
Jak wszyscy wiemy :D to tak nie do końca prawda :) Ale bank faktycznie musi w końcu mieć pokrycie, wiec odpowiedni bilans jest zachowany.

Uwielbiam Pojecie twórczej księgowości :D

zz
Maniak
Maniak

Nievinny pisze:A rozumiesz co to znaczy price taker?
Nie znam się na definicjach natomiast to co widziałem na własne oczy to to że nawet na dobrych ECN duża instytucja może zagrać na obalenie stopów i tak robią natomiast na interbanku też to mogą robić lecz jnarażają się na ogromne ryzyko że inny ban zagra przeciwko nim i wtopią.Jęzeli nie zauważacie różnicy to już niewiem jak mam pisać..Nievinny na temat naszego międzynbaku już nie chcę pisać...śmiech na sali...jak wyżej pokaż mi z nazwy jedną instytucję co umożliwia zawieranie takich transakcji tylko nie na zasadzie że my jesteśmy interbank zawieramy transakcje na interbanku i jakoś to będzie.........
:P

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dla klientów żadna. Ale to jaką ofertę bank stosuje do klientów nie ma żadnego odniesienia do interbanku.

Na interbanku też robią stop-hunting. Ci najwięksi i nie cackają się z nikim. Poza tym ECN to nie zamknięta enklawa. Jak ktoś tam wrzuci 100 min to na rynek też będzie to miało spory wpływ. Na rynku zmieni się cena i wszyscy, którzy mają blisko stopy popłyną.
A co będzie jak UBS zechce zapolować na Twojego stopa? Komu się poskarżysz? Jak zechce to go trzepnie.

Wiem, ze się da, ale zakładam, że kiedyś to zostanie rozliczone i bank będzie musiał mieć te ileś tam mln w bilansie.

Rozumiem, że @zz chcesz czegoś takiego. Mając milion chcesz otworzyć pozycję na 30-40 w każdym możliwym momencie, przy spreadzie 0,5-1 pips, Bez stop-huntingu, bez rekwotowania, bez gadania. I zawsze w każdej sekundzie będziesz ją mógł zamknąć po korzystnej cenie. Czy tak?

Więc ci mówię, ECN albo to jest nierealne, jak nie masz kilkudziesięciu mln. Po prostu nie znajdziesz debila, który udostępni ci takie warunki? Czemu? Bo on na tym nie zarobi.

zz
Maniak
Maniak

Nievinny pisze:Po prostu nie znajdziesz debila, który udostępni ci takie warunki? Czemu? Bo on na tym nie zarobi.
Teraz to się zdziwiłem.Dokładnie takie same odpowiedzi dostałem od 4 polskich bankowców powiązanych z naszym międzybankiem natomiast jak poprosiłem ich aby mi pokazali gdzie mają realny dostęp do interbanku to nagle miękli i wykręcali się sianem.zresztą Niewinny dalej nie poruszamy tego co uważam że jest najważniejsze...ale trudno.....

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ