Interbank - dyskusja

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

FX TEAM pisze:Co do opcji to akurat największy debilizm wykazały podmioty gospodarcze stosując opcje w charakterze spekulacyjnym. Czy ktoś dostał za to jakiś wyrok?
Masz rację tylko mnie chodziło o coś innego, nic się nie dzieje bez przyczyny i te osoby nie znalazły się w tych firmach przez przypadek tylko z konkretnego nadania więc te osoby nad nimi też ponoszą za to odpowiedzialność.Lecz nie to jest najciekawsze,najciekawsze jest ich póżniejsza argumentacja, jak ją słyszałem to ....dobre kabarety im do pięt nie dorastają i to mnie niepokoi....
Zdrowy rynek walutowy wspomaga rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości u nas jak zwykle do góry nogami....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

zz idź się leczyć na nogi bo na głowę już za późno...
Jak czytam Twoje posty to się zastanawiam czy ty nie robisz tego specjalnie...
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

zz
Maniak
Maniak

crocopip pisze:no właśnie kolego zz ponawiam pytanie Nievinnego czym dla Ciebie jest interbank?
Rynek Forexu praktycznie nie ustaje w swoich aktywnościach i choć dla nas platformy są aktywne przez 5 dób, to nawet podczas weekendów, gdy banki i instytucje są zamknięte, odbywa się handel i wymiana walutowa na całym świecie, choć w znacznie mniejszym zakresie.

Cały czas gdzieś ktoś kupuje lub sprzedaje jakieś waluty. Gdy rynek staje się mniej aktywny w jednym regionie geograficznym, automatycznie uaktywnia się w innym itd. Właśnie ta cecha rynku walutowego czyni go tak atrakcyjnym w odniesieniu do handlu papierami wartościowymi, który jest czynny 8 roboczogodzin.
Innym specyficznym aspektem jest sama aktualność danych. W handlu papierami wartościowymi można sobie pozwolić na odłożenie jakiegoś raportu dotyczącego jakiejś branży czy firmy na jutro, gdyż nie straci to aż tak wiele na ważności, podczas gdy w Foreksie informacja odłożona na jutro najczęściej przestaje być aktualna.

Wielkość rynków walutowych oraz ich dynamika sprawia, że wszystko tutaj odbywa się w ekspresowym tempie. To powoduje, że rynek Forexu jest trudniejszy do śledzenia i także do zarabiania na nim pieniędzy.

Z drugiej jednak strony – jego „szybkość” stwarza znacznie większe możliwości dla spekulantów wykonujących transakcje w krótszych sekwencjach czasowych, do czego nie nadaje się aż tak dobrze rynek papierów wartościowych. Tam inwestuje się pieniądze na dłuższe terminy, a czasami rynek może się nawet „zawiesić” na dłuższe okresy, nie pokazując większej aktywności dla danych branż czy też firm.

To powoduje, że wtedy nie pozostaje robić nic, jak tylko czekać cierpliwie, częstokroć przez długie miesiące. Dlatego też częściej określa się ludzi działających na rynkach papierów wartościowych jako inwestorów, podczas gdy na rynkach walutowych są to spekulanci.

To tak ogólnie...
teraz do meritum sprawy największe banki na świecie tworzące interbank cały czas non stop kwotują konkurując ze sobą ceną... do tego stopnia że walczą na śmierć i życie dosłownie ! czego jest przykładem ujawniona już tajemnica że za Lehman Brothers wykończyły celowo dwa inne banki.Co to oznacza dla nas?.Oznacza że nikt z nas wała i frajera nie zrobi ponieważ jest to fizycznie niemożliwe.A dlaczego niemożliwe? ponieważ ceny tych banków zmieniają się w ułamkach sekund i może być tak że kupisz w jednym banku a za chwilę sprzedasz w innych więc nie ma żadnej możliwości zrobić klienta w wała każdy z tych banków robi obroty nawet 250-500 mld nie pamiętam tygodniowo czy miesięcznie i to jest uważam największe bogactwo.
Co do naszego rynku międzybankowego którego Nievinny broni jak niepodległości przypominam oficjalne słowa dilerów bankowych że można nim ruszyć już nawet paroma milionami Euro......
Teraz wnioski niech każdy wyciągnie sobie sam.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 minutach:

Ps. Pytnik brzydzę się konfidentami lecz jeszcze raz szczelisz takim gówniarstwem i zgłaszam moderatorom.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

zz pisze:Ps. Pytnik brzydzę się konfidentami lecz jeszcze raz szczelisz takim gówniarstwem i zgłaszam moderatorom.

zz nie karm.....
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

NBP Interbank cd..

Nieprzeczytany post autor: reptile »

zz pisze:reptile napisał:
Po co NBP Interbank i jak on ma wyglądać

Dla bezpieczeństwa NBP również dla naszego bezpieczeństwa,podniesie się wiedza i kultura inwestycyjna // piję do opcji gdzie ludzie na najważniejszych funkcjach w Pańswie zachowali się jak kretyni// oraz tysiące innych spraw.
zz wiem o co Ci chodzi .. ale chyba nie każdy kuma te triki, nie mówi się o tym oficjalnie bo to grzech podobno. :lol:
Nievinny pisze:I jeszcze jedno: interbank nie ma nic do jakości usług dla detalu.
Trochę ma ... dukascopy dla Redifx to miejsce rozładowania napięcia :lol:
zz pisze:Zdrowy rynek walutowy wspomaga rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości u nas jak zwykle do góry nogami...
taka polska mentalność :wink: jeden drugiemu nie da a sam nie zje .. :lol: chciwość ponad wszystko, ale to efekt wysprzedanej Polski..
zz pisze:Mam nieoficjalną informację że przy NBP powstaje supergrupa walutowa zajmująca się przygotowaniem do tego o czym się tutaj zapluwam..... Razz
Tylko nie myśl... że to będzie z korzyścią dla gospodarki, na pewno finansowej,kapitałowej.. dopiero to całe solvency ii pokaże ludzkości jak działa PRAWDZIWY rynkowy kapitalizm :lol: (tak mówią znawcy) przerost finansowych systemów to jakiś koszmar ... (rektor jądrowy do roweru - rower to wtedy czy nie rower ? ) .. dług pozostanie długiem i kropka.
Jednym słowem nie wiele to zmieni, do póki nie uwolni się z kajdan kapitał ludzki , który nie może wystartować. W tym państwie potrzebne jest coś ala prawojazdy finansowe ..
zz pisze:Dla bezpieczeństwa NBP również dla naszego bezpieczeństwa,podniesie się wiedza i kultura inwestycyjna // piję do opcji gdzie ludzie na najważniejszych funkcjach w Pańswie zachowali się jak kretyni// oraz tysiące innych spraw.
Winny ryżego rządy, kaczy duet i jego bankier (do póki społeczeństwo nie będzie bardziej świadome (systemu) będzie jak jest )

Dorwała się biedota do władzy ..

Koniec offtopu.
zz pisze:Wreszcie jakaś pozytywna informacja.
Mam nieoficjalną informację że przy NBP powstaje supergrupa walutowa zajmująca się przygotowaniem do tego o czym się tutaj zapluwam..... Razz
oraz przygotowaniem Polski do ERM II oraz podłączeniem do interbanku.
Jest to bardzo pozytywna informacja ponieważ oznacza ona że za 5-8 lat będziemy mieć usługi bankowe na dobrym poziomie.
Jak to będzie działać i funkcjonować rozumiano by lepiej gdyby takie tematy jak poniżej były bardziej rozwinięte ...
BCBS i BIS + Systemy bankowe
EBC + FED + Banki Centralne
Oczywiście jest jak jest bo .. społeczeństwo matrix dopiero zaczyna wyczuwać :lol:
http://liberalis.pl/2010/02/27/zbigniew ... onetarnej/

Ogólnie wystarczy spojrzeć jaka jest edukacja w zakresie rynków, instrumentów (myślicie że przypadkiem ? ) :roll:
Eh ten rynek :twisted:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Ja nie pisałem o osiągnięciach zarobkowych. Nie poddaję w wątpliwość, że zarabiasz pieniądze. Mi chodzi o osiągnięcia na polu rozwoju rynku walutowego w Polsce. W tej materii nie pokazałeś, że coś osiągnąłeś.

Jeżeli dla Ciebie interbank to tylko 22 największe banki, to zmień jego nazwę na hiperbank, bo to przeczy ogólnie przyjętym tendencjom.
Ja nikogo i niczego nie bronię. Ja mam pewne poglądy i mogę z nich zrezygnować, jeśli mnie przekonasz siłą argumentów merytorycznych, a takich nie ma. I to powinno działać w obie strony.

Ja chyba zrozumiałem o co w tym wszystkich chodzi. Chcesz utopii. Świata sprawiedliwego, pokojowego, z równymi prawami dla wszystkich. Bez ograniczeń. Wszyscy maja wszystko. Jest tylko jeden problem - taki świat nie istnieje.

Dlatego zamiast tracić czas na slogany, zastanówmy się, co można zrobić, by naprawdę zbudować wartość dodaną.
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Fajnie że wreszcie zaczynamy się rozumieć to ważne.

Nievinny pisze:jeśli mnie przekonasz siłą argumentów merytorycznych, a takich nie ma.
Nievinny pisze:Ja chyba zrozumiałem o co w tym wszystkich chodzi. Chcesz utopii. Świata sprawiedliwego, pokojowego, z równymi prawami dla wszystkich. Bez ograniczeń. Wszyscy maja wszystko. Jest tylko jeden problem - taki świat nie istnieje.
Ależ istnieje i ma się dobrze,zwróć proszę uwagę że w tych krajach gdzie jest takie podejście jak piszę dziwnym zbiegiem okoliczności te kraje są najbogatsze na świecie.
Piszę jeszcze raz to powinno Ciebie przekonać

teraz do meritum sprawy największe banki na świecie tworzące interbank cały czas non stop kwotują konkurując ze sobą ceną... do tego stopnia że walczą na śmierć i życie dosłownie ! czego jest przykładem ujawniona już tajemnica że za Lehman Brothers wykończyły celowo dwa inne banki.Co to oznacza dla nas?.Oznacza że nikt z nas wała i frajera nie zrobi ponieważ jest to fizycznie niemożliwe.A dlaczego niemożliwe? ponieważ ceny tych banków zmieniają się w ułamkach sekund i może być tak że kupisz w jednym banku a za chwilę sprzedasz w innych więc nie ma żadnej możliwości zrobić klienta w wała każdy z tych banków robi obroty nawet 250-500 mld nie pamiętam tygodniowo czy miesięcznie i to jest uważam największe bogactwo.
Lepszych argumentów nie znajdę no chyba dorzuciłbym jeszcze do tego optymalizację podatkową.

MAM OFICJALNĄ INFORMACJĘ jedyną instytucją z Polski lub inaczej działającej na terenie Polski podłączoną do interbanku jest FIAT więc to powinno skończyć naszą dyskusję czy ktoś jeszcze jest podłączony,a że nie ma banków to zostawiam bez komentarza......
Co do naszego międzybanku to Nievinny nie zrozum mnie żle lecz jeżeli dilerzy oficjalnie mówią że czasami można rozchwiać rynek paroma milionami to niestety nie można jego poważnie traktować proszę nie bierz tego do siebie.

Nievinny pisze:zastanówmy się, co można zrobić, by naprawdę zbudować wartość dodaną.
To jest kwintesencja o którą mi chodzi .

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Dobrze, więc przedstaw tę informację. Podaj nazwę instytucji, która ja wystawiła, na jakiej podstawie itp. I wtedy możemy rozmawiać o konkretach.

Są inne kraje, bogatsze. Ale tam też nie jest idealnie. Ale skoro są to każdy może się tam przeprowadzić (szczególnie, jeśli ma pieniądze). A jeśli nie można to trzeba robić coś tu, tylko coś realnego, a nie utopię.

Rynek złotego jest jaki jest, ale banki nie handlują tylko złotym. Waluty to jedno, inne instrumenty to inna sprawa.

Generalnie ja się cieszę, ze w ogóle żyję w Polsce takiej jaka jest a nie takiej jaka była jeszcze 20-30 lat temu. Dlaczego? Bo nauczyłem się szanować to co mam, bo zawsze może być gorzej. Ale chyba niestety w tej kwestii nigdy się nie zrozumiemy.

Niestety Twoje argumenty mnie nie przekonują. Mój broker nie robi mnie w wała i ja i on jesteśmy zadowoleni. Nie widzę problemu by ktoś inny nie mógł też znaleźć dobrego brokera.
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Nievinny pisze:Mój broker nie robi mnie w wała i ja i on jesteśmy zadowoleni
To tylko pogratulować.Niestety w długim terminie uważam że jedyną szansą jest realny interbank ponieważ jak pisałem banki non stop kwotują konkurując ze sobą ceną... do tego stopnia że walczą na śmierć i życie dosłownie ! czego jest przykładem ujawniona już tajemnica że za Lehman Brothers wykończyły celowo dwa inne banki.Co to oznacza dla nas?.Oznacza że nikt z nas wała i frajera nie zrobi ponieważ jest to fizycznie niemożliwe.Uważam że dla nas jest to niewyobrażalne bogactwo.Bardzo ale to bardzo chciałbym się mylić.......

Pozdrawiam.

exnergy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: exnergy »

ZZ po prostu mysli caly czas o FX jak o giełdzie z jednym systemem (albo zeby tak bylo- przypomina mi to posty niejakiego Janosica). FX jest rozproszony. Dzięki temu stety lub niestety powstała mozliwosc robienia biznesu przez ecn, MM itp itd. Czy nie widzicie jak to zostalo niezle pomyslane, choc w sumie moze i bez zamyslu, a tak wyszlo... Powstanie rynku FX jako efekt wolnej gry rynkowej - tak jak rzeka - szukal rynek swojej latwej ekonomicznej drogi. Rynek - jako efekty decyzji czlonków.
A taka GPW - to troszke inna bajka. Jest osrodek, jest centralizacja. Troche to traci ideami Keynesa.

ODPOWIEDZ