Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
- Mike_Scofield
- Pasjonat

Jestem za!!
Dodano po 8 minutach:
Ale wracając do tematu.
Dla zainteresowanych proponuję zobaczyć to video - http://transcripts.fxstreet.com/2008/01 ... ow-ri.html
Jest to teoria bliźniaczo podobna do MightyZones i ZL, oparta na strefach podaży/popytu (supply/demand), czyli krótkich kosolidacji/równowagi rynku. Wejścia bazują na wybiciu się ceny poza dany obszar popytu/podaży oraz pullbacka do stefy oraz ponownemu ruchowi w pierwotnym kierunku. Czyli bardzo podobnych do ZL.
Dodano po 8 minutach:
Ale wracając do tematu.
Dla zainteresowanych proponuję zobaczyć to video - http://transcripts.fxstreet.com/2008/01 ... ow-ri.html
Jest to teoria bliźniaczo podobna do MightyZones i ZL, oparta na strefach podaży/popytu (supply/demand), czyli krótkich kosolidacji/równowagi rynku. Wejścia bazują na wybiciu się ceny poza dany obszar popytu/podaży oraz pullbacka do stefy oraz ponownemu ruchowi w pierwotnym kierunku. Czyli bardzo podobnych do ZL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mike_Scofield
- Pasjonat

Tak się zastanawiam co się stanie, jak już grono znających ten "scenariusz" będzie bardzo duże, bo widzę, że koncepcja staje się bardzo popularna ...quapi pisze:zasady są te same - momentum, korekta zerująca amatorów, ruch w kierunku zysku zerujący pozycję przeciwną w wyższym TF
W jaki sposób będą zerowani amatorzy?
Będzie jedna korekta na "podpuchę" i później ta "właściwa" zerująca?
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Nie bój się nigdy sie tak nie stanie,To forum popularnością nie grzeszy,i ten wątek jak sam widzisz nie jest za bardzo popularny,Na forum kreslika ten temat czytało mase ludzi i widzisz ilu z nich zrozumiało a ten wątek tam jest chyba od 2008 roku zrozumiało ją może z 10 osob a niby jest taka łatwa.A ogólnie jak ktoś wspomniał wcześniej ta metoda jest znana od lat 70 i jakoś rynek ciągle robi to samo:)Bo żeby grac na fx trzeba miec łeb na karku a nie wyłumaczoną strategie bo sa rózni ludzie i każdy z nich odbiera ją w swój sposób,Ludzie wszystko utrudniają,Mike_Scofield pisze: Tak się zastanawiam co się stanie, jak już grono znających ten "scenariusz" będzie bardzo duże, bo widzę, że koncepcja staje się bardzo popularna ...
Będzie tak długo działać jak długo będą ludzie grający na wybicia, tak długo jak będą przesuwać stopa do BP, tak długo jak będą traktować pozycje profitowe na większym luzie niż te stratne - czyli póki bedzie "held profit" będą i ZLinesMike_Scofield pisze:
Tak się zastanawiam co się stanie, jak już grono znających ten "scenariusz" będzie bardzo duże, bo widzę, że koncepcja staje się bardzo popularna ...
..........
czyli do końca istnienia rynków...
Teorie o spadku efektywności jakiejś, nawet świetnej metody wraz ze wzrostem liczby jej użytkowników można między bajki włożyć, skłaniałbym się raczej ku przeciwnej - jeśli w ogóle. A ZL, choć prosta, do łatwych nie należy, wymaga odrobiny wysiłku.
powodzenia życzę
The irresistible force met the immovable object
wszedl ktos w tego longa? wyglada to tak jakby cena specjalnie tam doszla tylko po to zeby mozna bylo zagrac
Dodano po 56 minutach:
ja wszedlem duzo za pozno, bylo juz +24 a sie skonczylo na +2
no ale dalej juz nie moglo isc a ja tylko patrzylem jak spada.
Dodano po 56 minutach:
ja wszedlem duzo za pozno, bylo juz +24 a sie skonczylo na +2
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"
Przy tak silnym momentum łapanie tam longa to ruska ruletka, można było się tą Zl-ką posłużyć ewentualnie jako targetem dla szorta.saku82pl pisze:wszedl ktos w tego longa? wyglada to tak jakby cena specjalnie tam doszla tylko po to zeby mozna bylo zagrac
Nie mam za bardzo pomysłu co dalej ani na EU ani na GU Na screenie w nietypowym układzie widać wielkie momo na 1H, ZL-ka została przebita wprawdzie o kilkanaście pip ale teraz jesteśmy pod nią a bias jest południowy.
E/G jest dziś spadkowe, jeśli miałbym brać S to raczej na edku
pozdro śnieżne

The irresistible force met the immovable object
Znowu podobne zachowanie kabla ale tym razem na ZL dla spadków. Ja zagrałem shorta ale na tej niższejj czerwonej linii, efekt SL= -10. Ale na tej drugiej byłby dobry profit.
Obecnie siedzę w podobnym shorcie na edku. Screeny dam jak dojdzie do TP lub SL
Pozdro
Obecnie siedzę w podobnym shorcie na edku. Screeny dam jak dojdzie do TP lub SL
Pozdro