To musisz zmienić wykres na taki jak ma ALTEC,u niego była korekta ...Shadi pisze:ale korekty ni hu hu widzieć nie było
Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
- Mike_Scofield
- Pasjonat
- Mike_Scofield
- Pasjonat
Edek

Dzisiejszy przykład GU jak z ZL korzystać NIE NALEŻY. Mamy bardzo silne momentum w dół i branie longa na starej ZL sprzed paru dni jest czystym nożołapactwem. Jest wprawdzie koleś na NLA, który takie ZL bierze (zagziping), ale on wchodzi po markecie uważnie obserwując zachowanie ceny w pobliżu ZL
Jak wali w dół jak ruski bombowiec to branie L jest czystą głupotą.
Na edku - rysunek powyżej - tym razem się udało, kabel przeszedł jak przez masło.
Edka, rzecz jasna również nie brałem, tym bardziej, ze wg klasycznej definicji ZL to nie są transakcje ZL a szukanie wsparcia na starej ZL. Czyli szansa na sukces
dużo mniejsza.
Kabel 4H

Kabel 1H

Poniżej dwa wejścia na 15M w krótką - klasyczne ZL - korpus w kier. zysku, knot w kierunku straty - wejście po utworzeniu się knota ze SL powyżej korpusu
Kabel 15M

nieustające pozdro
[/b]

Dzisiejszy przykład GU jak z ZL korzystać NIE NALEŻY. Mamy bardzo silne momentum w dół i branie longa na starej ZL sprzed paru dni jest czystym nożołapactwem. Jest wprawdzie koleś na NLA, który takie ZL bierze (zagziping), ale on wchodzi po markecie uważnie obserwując zachowanie ceny w pobliżu ZL
Jak wali w dół jak ruski bombowiec to branie L jest czystą głupotą.
Na edku - rysunek powyżej - tym razem się udało, kabel przeszedł jak przez masło.
Edka, rzecz jasna również nie brałem, tym bardziej, ze wg klasycznej definicji ZL to nie są transakcje ZL a szukanie wsparcia na starej ZL. Czyli szansa na sukces

Kabel 4H

Kabel 1H

Poniżej dwa wejścia na 15M w krótką - klasyczne ZL - korpus w kier. zysku, knot w kierunku straty - wejście po utworzeniu się knota ze SL powyżej korpusu
Kabel 15M

nieustające pozdro

The irresistible force met the immovable object
- Mike_Scofield
- Pasjonat
Dlaczego akurat w tamtych miejscach te wejścia na kablu?quapi pisze:Poniżej dwa wejścia na 15M w krótką - klasyczne ZL - korpus w kier. zysku, knot w kierunku straty - wejście po utworzeniu się knota ze SL powyżej korpusu
Kabel 15M
Przy tym pierwszym świeca M15 przecież praktycznie zamknęła się równo na wsparciu ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Dobre pytanie, Mike.
Czy wsparcie jest istotne czy nie próbuję ocenić na wykresach ze skażoną skalą czasu. Zobacz jak to wyglądało na wykresie 10-range'owym, podobnie sytuacja wyglądała na 150-tickowym

wsparcie tworzyło się na bardzo małej aktywności rynku (sesja japońska) - fioletowa elipsa, ponadto momentum było spore, szansa, że spadnie dalej była duża. Zresztą - zgodnie z zasadami - zaznaczone przeze mnie poprzednio miejsce to wejście na 1/2 pozycji
pzdr
Czy wsparcie jest istotne czy nie próbuję ocenić na wykresach ze skażoną skalą czasu. Zobacz jak to wyglądało na wykresie 10-range'owym, podobnie sytuacja wyglądała na 150-tickowym

wsparcie tworzyło się na bardzo małej aktywności rynku (sesja japońska) - fioletowa elipsa, ponadto momentum było spore, szansa, że spadnie dalej była duża. Zresztą - zgodnie z zasadami - zaznaczone przeze mnie poprzednio miejsce to wejście na 1/2 pozycji
pzdr
OMFG!!Mike_Scofield pisze: Ale założę się, że ALTEC w niego wszedł i zgarnął 170 pipsów.
On ma inne wykresy ... Laughing
Co to jest jakiś konkurs wejść? Piszesz tak jak bys zazdrościł,zamiast pisac takie głupoty że ja mam inne wykresy i sie z tego nabijać zainstalował byś platforme która ma inne czas w tedy uzyskasz przesunięcie o jedna godzine na 4 godzinnych świeczkach i ty też będziesz miał "inne wykresy"Zobacz jak wygląda setup na fxpro a jak na xtb a w tedy zacznij coś pisac z sensem.
Hex przeciez wspominał o tym , wystarczyło to tylko przeczytac i się do tego zastosowac,i to naprawde pomaga w analizowaniu wykresów pod kątem ZL bo to co na jednej platformie nie wygląda jak setup na drugiej wygląda.
Człowieku zacznij się rozwijać w dobrą strone.
- Mike_Scofield
- Pasjonat
To, że HEX odszedł to niepowetowana strata, ale musimy dziękować Niebiosom, że zesłały nam Ciebie ALTEC.ALTEC pisze:Człowieku zacznij się rozwijać w dobrą strone.
I to od razu następnego dnia, to prawdziwy CUD ...
Prowadź ALTEC, nasz Miszczu ...
Obawiam się, że świece H1, M15 i M5 wyglądają tak jak u mnie ...ALTEC pisze:Zobacz jak wygląda setup na fxpro a jak na xtb a w tedy zacznij coś pisac z sensem.

Dodano po 4 minutach:
Szansa, że spadnie była duża, z tym się zgadzam.quapi pisze:wsparcie tworzyło się na bardzo małej aktywności rynku (sesja japońska) - fioletowa elipsa, ponadto momentum było spore, szansa, że spadnie dalej była duża.
Interesowało mnie tylko, dlaczego akurat w tym miejscu wejście. Czemu nie jedną świecę wcześniej albo później?
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
System jest dyskrecjonalny - ja stosuję metodę es/pip -a, bo najbardziej mi leży.Mike_Scofield pisze:Szansa, że spadnie była duża, z tym się zgadzam.quapi pisze:wsparcie tworzyło się na bardzo małej aktywności rynku (sesja japońska) - fioletowa elipsa, ponadto momentum było spore, szansa, że spadnie dalej była duża.
Interesowało mnie tylko, dlaczego akurat w tym miejscu wejście. Czemu nie jedną świecę wcześniej albo później?
Staram się wchodzić na następnej świecy po momo po utworzeniu się cienia w kierunku straty oraz na następnej (drugiej po momo)
Każdy wchodzi inaczej, ale zasady są te same - momentum, korekta zerująca amatorów, ruch w kierunku zysku zerujący pozycję przeciwną w wyższym TF.
Wszystko jest na kresliku w dwóch, trzech wątkach. Działa ZACHWYCAJĄCO

I będzie działać - bo jest to zgodne z naturą rynku
powodzenia