skalpowanie, coś co chodzi mi po głowie...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Guttata
Bywalec
Bywalec

skalpowanie, coś co chodzi mi po głowie...

Nieprzeczytany post autor: Guttata »

Witam, chciał bym zapytać czy ktoś grał kiedyś tym sposobem, wydaje mi się to bardzo proste, zawsze jak na nowo zaczynałem tak grać to zarabiałem, jednak po pewnym czasie popełniałem błędy i zaliczałem wtopy... Sytuacja wygląda tak - EURUSD interwał M1, do tego wskażnik Heiken Ashi i linie trendu... Wchodzimy tylko zgodnie z dłuższym trendem, czyli jeśli wykres jest spadkowy, to nie wchodzimy na korekty wzrostowe, tylko na same spadki. SL w takim wypadku powyżej szczytu, TP według uznania. SL zazwyczaj wynosi 5-7 oczek. Nie traktujcie tego jako gotowej strategii, raczej chciał bym usłyszeć, czy ktoś próbował czegoś takiego i jakie były skutki. Grając 0.1 lota na 1k potrafiłem zarobić w ten sposób kilkanaście % na dzień, ale po pewnym czasie traciłem, bo zelazna konsekwencje miałem tylko na początku... Dodam ze wchodzimy gdy nastapi zamkniecie czerwonej swieczki pod linia, lub bialej nad linia w przypadku buy. Żółte strzałki to momenty wejścia, poziome linie to SL. Linie kreślimy dopiero wtedy gdy korekta będzie "odpowiednio" duza...

Obrazek

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Guttata pisze:Grając 0.1 lota na 1k potrafiłem zarobić w ten sposób kilkanaście % na dzień, ale po pewnym czasie traciłem, bo zelazna konsekwencje miałem tylko na początku...
I tu jest sedno sprawy jeśli się nie trzymamy założeń to nie okłamujmy się że mamy strategie.
Nawet na średnich kroczących można zarobić jak się postępuje według planu.
Jeśli strategia jest sprawdzona to powinna dać zarobić tylko nią graj. A czy ona jest dobra to zobaczysz po stanie konta,
Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Grałem kiedyś podobnie ale na zwykłych świeczkach - bez większego rezultatu. Linie trendu zawsze wydawały mi się ciekawe na większe ruchy.

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

Guttata pisze:Witam, chciał bym zapytać czy ktoś grał kiedyś tym sposobem, wydaje mi się to bardzo proste, zawsze jak na nowo zaczynałem tak grać to zarabiałem, jednak po pewnym czasie popełniałem błędy i zaliczałem wtopy...
Zidentyfikuj swoje błędy, opisz je dla siebie i przyklej do monitora. Jeśli coś Ci zarabia i przestaje, bo popełniasz błędy, znaczy że masz problem z dyscypliną i konsekwencją.
To czego używasz jest najmniej istotne, istotne jest, aby Twoja metoda była sprawdzona i żebyś miał zaufanie do niej.
pawelklos pisze:Linie trendu zawsze wydawały mi się ciekawe na większe ruchy.
Linie trendu jak wiele innych narzędzi technicznych (mediany, fibony i inne) to tylko pośrednie rozwiązania, których zadaniem jest stworzenie pewnej iluzji, która pomaga "odnaleźć się na wykresie". To czy ktoś rysuje linie trendu czy buźki na dołkach korekt w trendzie nie ma znaczenia, pod warunkiem, że wie dzięki temu czy kupić, sprzedać czy pozostać poza rynkiem (co niestety często dla wielu osób bywa trudne).
Linie trendu działają w moim przekonaniu tak samo na każdym interwale (naciągana kreska styczna do maksymalnej liczby ekstremów cenowych funkcji ceny w czasie). Często trzeba nanosić przyspieszone linie trendu, przecięcia często nie oznaczają wcale zmiany trendu itd. I podobnie jest z innymi narzędziami, co nie oznacza, że nie mogą być przydatne. Jest kwestia spojrzenia na kreskę jak na narzędzie i odkrycia sposobu na jego wykorzystanie. To wypracowanie metodologii patrzenia na to, co dzieje się aktualnie na wykresie. Potem ciężka praca oparta o cierpliwość i dyscyplinę.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

simonyx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: simonyx »

No tak na histori mozna rysowac te linie trendu jak sie podoba tak zeby zysk wyrysowac, raz jedziesz po szczytach raz po korpusach, raz w ogole sie z niczym nie styka. Mało precyzyjne ale wazne ze tobie działa.

Linie kreślimy dopiero wtedy gdy korekta będzie "odpowiednio" duza...

Co znaczy odpowiednio duża?

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

simonyx pisze:No tak na histori mozna rysowac te linie trendu jak sie podoba tak zeby zysk wyrysowac, raz jedziesz po szczytach raz po korpusach, raz w ogole sie z niczym nie styka. Mało precyzyjne ale wazne ze tobie działa.

Linie kreślimy dopiero wtedy gdy korekta będzie "odpowiednio" duza...

Co znaczy odpowiednio duża?
No z tym kreśleniem na m1 jest problem, bo tak jak piszesz na historii łatwo, ale online nigdy nie wiadomo o którą świeczkę oprzeć linię, która przebiła a która nie itd.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

@Guttata

to funkcjonuje, tylko .... czy jestes w stanie zdzierzyc 12 strat pod rzad?

To jest mala (?) szamotanina, wiec jesli chcesz z malego kapitalu tym sposobem stworzyc "imerium" to :
1. musisz miec super psyche!
2. odpusc sobie - lapanie groszy wprawdzie nie jest czyms podlym, ale jesli to ma byc zabawa to OK. Celem spekulacji jest zarabianie pieniedzy, a nie groszy ... mimo ze to sa tez pieniadze! Wiec... zainwestuj wiecej.
3. (Do)cen swoj czas i czcij go, jak Twego Ojca!

PS: sorki!

.Klikajac z laptopa czasami przez przypadek mozna poruszyc touchpada i tym samym znieksztaucic tresc wypowiedzi.

PS2. Zerknij na dostawcow danych RT w tickach.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

No i strategia działa przy silnych trendach ... Konsola wyłoży na łopatki ( jak w większości systemów )
Boby Fischer is great!

ODPOWIEDZ