skalpowanie, coś co chodzi mi po głowie...
skalpowanie, coś co chodzi mi po głowie...
Witam, chciał bym zapytać czy ktoś grał kiedyś tym sposobem, wydaje mi się to bardzo proste, zawsze jak na nowo zaczynałem tak grać to zarabiałem, jednak po pewnym czasie popełniałem błędy i zaliczałem wtopy... Sytuacja wygląda tak - EURUSD interwał M1, do tego wskażnik Heiken Ashi i linie trendu... Wchodzimy tylko zgodnie z dłuższym trendem, czyli jeśli wykres jest spadkowy, to nie wchodzimy na korekty wzrostowe, tylko na same spadki. SL w takim wypadku powyżej szczytu, TP według uznania. SL zazwyczaj wynosi 5-7 oczek. Nie traktujcie tego jako gotowej strategii, raczej chciał bym usłyszeć, czy ktoś próbował czegoś takiego i jakie były skutki. Grając 0.1 lota na 1k potrafiłem zarobić w ten sposób kilkanaście % na dzień, ale po pewnym czasie traciłem, bo zelazna konsekwencje miałem tylko na początku... Dodam ze wchodzimy gdy nastapi zamkniecie czerwonej swieczki pod linia, lub bialej nad linia w przypadku buy. Żółte strzałki to momenty wejścia, poziome linie to SL. Linie kreślimy dopiero wtedy gdy korekta będzie "odpowiednio" duza...

- daromanchester
- Przyjaciel Forum
I tu jest sedno sprawy jeśli się nie trzymamy założeń to nie okłamujmy się że mamy strategie.Guttata pisze:Grając 0.1 lota na 1k potrafiłem zarobić w ten sposób kilkanaście % na dzień, ale po pewnym czasie traciłem, bo zelazna konsekwencje miałem tylko na początku...
Nawet na średnich kroczących można zarobić jak się postępuje według planu.
Jeśli strategia jest sprawdzona to powinna dać zarobić tylko nią graj. A czy ona jest dobra to zobaczysz po stanie konta,
Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Zidentyfikuj swoje błędy, opisz je dla siebie i przyklej do monitora. Jeśli coś Ci zarabia i przestaje, bo popełniasz błędy, znaczy że masz problem z dyscypliną i konsekwencją.Guttata pisze:Witam, chciał bym zapytać czy ktoś grał kiedyś tym sposobem, wydaje mi się to bardzo proste, zawsze jak na nowo zaczynałem tak grać to zarabiałem, jednak po pewnym czasie popełniałem błędy i zaliczałem wtopy...
To czego używasz jest najmniej istotne, istotne jest, aby Twoja metoda była sprawdzona i żebyś miał zaufanie do niej.
Linie trendu jak wiele innych narzędzi technicznych (mediany, fibony i inne) to tylko pośrednie rozwiązania, których zadaniem jest stworzenie pewnej iluzji, która pomaga "odnaleźć się na wykresie". To czy ktoś rysuje linie trendu czy buźki na dołkach korekt w trendzie nie ma znaczenia, pod warunkiem, że wie dzięki temu czy kupić, sprzedać czy pozostać poza rynkiem (co niestety często dla wielu osób bywa trudne).pawelklos pisze:Linie trendu zawsze wydawały mi się ciekawe na większe ruchy.
Linie trendu działają w moim przekonaniu tak samo na każdym interwale (naciągana kreska styczna do maksymalnej liczby ekstremów cenowych funkcji ceny w czasie). Często trzeba nanosić przyspieszone linie trendu, przecięcia często nie oznaczają wcale zmiany trendu itd. I podobnie jest z innymi narzędziami, co nie oznacza, że nie mogą być przydatne. Jest kwestia spojrzenia na kreskę jak na narzędzie i odkrycia sposobu na jego wykorzystanie. To wypracowanie metodologii patrzenia na to, co dzieje się aktualnie na wykresie. Potem ciężka praca oparta o cierpliwość i dyscyplinę.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx
guzik "www" poniżej 
mój Blog, szkolenia fx

No tak na histori mozna rysowac te linie trendu jak sie podoba tak zeby zysk wyrysowac, raz jedziesz po szczytach raz po korpusach, raz w ogole sie z niczym nie styka. Mało precyzyjne ale wazne ze tobie działa.
Linie kreślimy dopiero wtedy gdy korekta będzie "odpowiednio" duza...
Co znaczy odpowiednio duża?
No z tym kreśleniem na m1 jest problem, bo tak jak piszesz na historii łatwo, ale online nigdy nie wiadomo o którą świeczkę oprzeć linię, która przebiła a która nie itd.simonyx pisze:No tak na histori mozna rysowac te linie trendu jak sie podoba tak zeby zysk wyrysowac, raz jedziesz po szczytach raz po korpusach, raz w ogole sie z niczym nie styka. Mało precyzyjne ale wazne ze tobie działa.
@Guttata
to funkcjonuje, tylko .... czy jestes w stanie zdzierzyc 12 strat pod rzad?
To jest mala (?) szamotanina, wiec jesli chcesz z malego kapitalu tym sposobem stworzyc "imerium" to :
1. musisz miec super psyche!
2. odpusc sobie - lapanie groszy wprawdzie nie jest czyms podlym, ale jesli to ma byc zabawa to OK. Celem spekulacji jest zarabianie pieniedzy, a nie groszy ... mimo ze to sa tez pieniadze! Wiec... zainwestuj wiecej.
3. (Do)cen swoj czas i czcij go, jak Twego Ojca!
PS: sorki!
.Klikajac z laptopa czasami przez przypadek mozna poruszyc touchpada i tym samym znieksztaucic tresc wypowiedzi.
PS2. Zerknij na dostawcow danych RT w tickach.
to funkcjonuje, tylko .... czy jestes w stanie zdzierzyc 12 strat pod rzad?
To jest mala (?) szamotanina, wiec jesli chcesz z malego kapitalu tym sposobem stworzyc "imerium" to :
1. musisz miec super psyche!
2. odpusc sobie - lapanie groszy wprawdzie nie jest czyms podlym, ale jesli to ma byc zabawa to OK. Celem spekulacji jest zarabianie pieniedzy, a nie groszy ... mimo ze to sa tez pieniadze! Wiec... zainwestuj wiecej.
3. (Do)cen swoj czas i czcij go, jak Twego Ojca!
PS: sorki!
.Klikajac z laptopa czasami przez przypadek mozna poruszyc touchpada i tym samym znieksztaucic tresc wypowiedzi.
PS2. Zerknij na dostawcow danych RT w tickach.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% 

- Boby_Fischer
- Gaduła