Praca licencjacka o giełdzie Forex

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Na studiach nie ma szóstek :D :D

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

klonmarcin pisze:Na studiach nie ma szóstek :D :D

8)
Ale jest 5,5
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Guerrilla
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guerrilla »

Wracając do tematu wątku mam prośbę o Waszą ocenę tematów na pracę licencjacką które wymyśliłem. Mam niedługo rozmowę z promotorem i pasowałoby żebym coś konkretnego mu już powiedział. Myślałem nad takimi oto tematami:

1.Przydatność AT w inwestowaniu intraday na wybranych parach walutowych.

2.Przydatność średnich kroczących w krótkoterminowym inwestowaniu na rynku walutowym.

3.Budowa systemu transakcyjnego do gry na rynku fx.(opisałbym po kolei parę podstawowych spraw na które trzeba zwrócić uwagę jak np mm, wybór pary, godziny handlu, zmienność itd).

4.Korzyści i zagrożenia płynące z gry krótkoterminowej na rynku fx.

Co Wy na to? Wiem, że tu nie ma nic specjalnego ale mam pustkę w głowie. Może któryś z tematów jest wart uwagi? Albo wymaga małych korekt? Każda pomoc będzie dla mnie na wagę złota :wink:

PS. Wydawało mi się ze temat o fx to nie problem a jak coś do czego przyszło to już nie jest tak różowo. Zawsze przy różnych referatach i tego typu sprawach największy problem sprawiał mi temat(o ile nie był z góry narzucony) a reszta już szła dużo lepiej :D

Dzięki z góry za pomoc
Perseverance, discipline, patience and determination...

erybnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: erybnik »

a co Ty studiujesz ?

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

Guerrilla pisze:mam prośbę o Waszą ocenę tematów na pracę licencjacką
No to po kolei:
Guerrilla pisze:1.Przydatność AT w inwestowaniu intraday na wybranych parach walutowych.
odpowiem pytaniem na pytanie: czy macie ograniczenia minimalne odnośnie ilości stron do pracy dyplomowej? bo jeśli nie to O.k. chociaż będzie trochę głupio gdy praca wyjdzie na góra 3 strony...
Guerrilla pisze:Przydatność średnich kroczących w krótkoterminowym inwestowaniu na rynku walutowym.
j.w. z tym, że praca będzie na półtorej strony (łącznie z opisem wszystkich rodzajów średnich)...
Guerrilla pisze:Budowa systemu transakcyjnego do gry na rynku fx.(opisałbym po kolei parę podstawowych spraw na które trzeba zwrócić uwagę jak np mm, wybór pary, godziny handlu, zmienność itd).
nieco lepiej ale do tematu na pracę dyplomową jeszcze dłuuuga droga...
Guerrilla pisze:4.Korzyści i zagrożenia płynące z gry krótkoterminowej na rynku fx.
praca na 1/4 strony, w dodatku korzyści możesz sobie ściągnąć z reklam brokerów a zagrożenia z ich regulaminu :D

Dodatkowo dochodzi pytanie:
erybnik pisze:a co Ty studiujesz ?
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Pytajnik pisze:bo jeśli nie to O.k. chociaż będzie trochę głupio gdy praca wyjdzie na góra 3 strony...
Mów za siebie, bo mogę od ręki napisać 20 - 30, szczególnie jak powstawiam sobie wykresy. I to na prawie każdy z tych tematów, w czym zresztą nie ma nic dziwnego, bo o tym się całe książki pisze.

Ja bym postawił na temat 1, ze względu na dużą bibliografię.

Najciekawszy i najbardziej przydatny dla samego siebie wydaje się temat 3, tylko z literaturą trochę krucho.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

Pytajnik po twoim opisie daje się zrozumieć twoją awersję do at, ale nie bądź tak złośliwy chociaż bo to nie temat o at, ale o pomocy przy pracy. to tak jak z obecną fizyką - podobno to czego uczą w szkołach jest błędne, ale jakieś zastosowanie znajduje.

co do pracy to kilka wniosków. o ile promotor cię nie ogranicza w jakiś sposób to przedstaw temat jak najszerszy czyli wg mnie 1 i 3. po ukończeniu pracy zawsze możesz temat uściślić.

dla tematu nr 1 warto określić się np. pary dolarowe, pary jenowe, egzotyki, złotówka i pod tym kątem analizować. jakie interwały stosuje się w analizie intra, analiza na tikach, uwzględnianie wyższych TF. potem można wspomnieć o wpływie indeksów giełdowych, raportów makro (głównie dolar) i interwencji BC (głównie frank i jen). poza tym oczywiście punkt najszerszy czyli instrumenty analiz, wskaźniki, kreski, techniki fibo, wsparcia i opory różnego rzędu, dzienne i tygodniowe, open close, piwoty, analiza indeksów walut. dalej np. trading systemowy i trading intuicyjny. wiadomo w takiej pracy musi być sporo punktów i podpunktów, więc najpierw bardzo szczegółowy plan i fru.

powodzenia
Money Never Sleeps

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Po kolei:

Pytajnik pisze:Guerrilla napisał:
1.Przydatność AT w inwestowaniu intraday na wybranych parach walutowych.

odpowiem pytaniem na pytanie: czy macie ograniczenia minimalne odnośnie ilości stron do pracy dyplomowej? bo jeśli nie to O.k. chociaż będzie trochę głupio gdy praca wyjdzie na góra 3 strony...

Mi by sama analiza problemu zajela kilkadziesiat stron.
Wg. mnie za malo konkretny temat. Doprezycuj albo zawez i bedzie ok, duzo teorii jest dostepnej.

Przydatność średnich kroczących w krótkoterminowym inwestowaniu na rynku walutowym.

j.w. z tym, że praca będzie na półtorej strony (łącznie z opisem wszystkich rodzajów średnich)...
Tu juz konkretniej, z teoria slabo ;)
Jestes w stanie zrobic jakies konkretne analizy ?
Budowa systemu transakcyjnego do gry na rynku fx.(opisałbym po kolei parę podstawowych spraw na które trzeba zwrócić uwagę jak np mm, wybór pary, godziny handlu, zmienność itd).

nieco lepiej ale do tematu na pracę dyplomową jeszcze dłuuuga droga...
temat jak najbardziej ok, tylko chyba nie dla Ciebie, po opisaniu paru podstawowych spraw , co bys chcial pisac w czesci badawczej?

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

Nie będę się rozwodził czy na tematy podane przez Guerrilla można się rozpisać czy też nie - lać wodę można zawsze i bez ograniczeń (jak by się uprzeć można napisać nawet na 1000 stron zahaczając m.in. o atrologię i takie tam), jednak praca (przynajmniej jeśli ma być dobrze oceniona) powinna dotyczyć głównie zaproponowanego tematu a nie jakiś pobocznych aspektów. Chciałem jednak powiedzieć, że trochę głupio brzmi temat zaczynający się od słowa "Przydatność"... To strasznie głupio brzmi a jeszcze gorzej wykazać ową "przydatność".
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Awatar użytkownika
thomas
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: thomas »

mam pytanko do bardziej doświadczonych, studiuje informatyke i mam zamiar pisac prace magisterską zwiazana z forexem, chcialem wstepnie napisac cos w stylu SYSTEMU WSPOMAGAJACEGO GRE NA GIELDZIE, czyli cos w rodzaju pare wskaznikow kazdy z jakąs waga i na ich podstawie decyzja kupuj/sprzedawaj, jezeli by mi starczylo czasu pokusil bym sie o dodatkowy wskaznik zbudowany na podstawie sieci neuronowej,

ma ktos jakis pomysl jak mogłby brzmiec temat w moim przypadku??

Dodano po 52 sekundach:

w sensie wogole czy warto za takie cos sie brac przy pracy magisterskiej

ODPOWIEDZ