Praca licencjacka o giełdzie Forex

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Doniek pisze:tudenTM84 tego tematu sam nie wymyslilem tylko znalazłem w spisie tutułów prac dyplomowych Politechniki Gdańskiej
Bo to jest dobry temat, gorzej moze byc z bibliografia :wink:
Boby_Fischer pisze:Mój temat pracy MGR : " Zastosowanie zaawansowanych technik Fibonacciego w ocenie efektywności inwestycji na rynkach finansowych"
Bedziesz pisal rowniez o analizie czasu? Wtedy moze byc juz naprawde fajna praca:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Tak o analizie czasu będę również pisał w jednym z podrozdziałów.
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Boby_Fischer pisze:Tak o analizie czasu będę również pisał w jednym z podrozdziałów.
A dasz przeczytac jak skonczysz :?: Jak chcesz, mozemy nawet sie umowic na jakas oplate, ale bez szalenstw oczywiscie...

I wiesz jaka to bedzie technika analizy czasu? Carolan?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Doniek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Doniek »

Chodzi własnie o to, że praca magisterska z tego co mnie uczono na metodologii ma podejmować jakis temat w sposób badawczy(część empiryczna) Więc problem w tym co w takim temacie ktory napisalem będzie to opisywać . Nie chciałbym pisać o czymś strasznie "oświechtanym" jak bezrobocie/inflacja/globalizacja (choc zalezy tez to od ktorej strony ktos ugryzie dany temat) AT wiadomo temat rzeka ;) Czy o fundamentach znajde duzo literatury? A co do samej pracy jak juz pisałem - chciałbym ją połączyć z wprowadzeniem w przyszłe inwestowanie.
Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim...

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Moja praca podzielona została na 3 części ( 3 rozdziały):
1- Fibo ceny + Fibo czasu ( właśnie nad Carolanem się zastanawiam ..?)
2- Elliot ( z głównym naciskiem na prawidłowe rozpoznawania korekt - osobiście uważam iż korekty w teorii Elliota są najpiękniejsze )
3- Empiria ( czyli wykresy, przykłady, komentarze...)

Oczywiście to w wielkim uproszczeniu napisałem , ale jeżeli macie jakieś koncepcje, pomysły to piszcie śmiało!

Dopiero mam 1 rozdział i myślę, że jeszcze nie do końca gotowy :P

ps. Żadnych udziwnień w postaci opłat nie będzie :) Myślę, że za rok o tej porze praca będzie gotowa :)
Boby Fischer is great!

StudenTM84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: StudenTM84 »

jeśli chodzi o mnie i AT to po pierwsze olałbym wszystkie formacje... W teorii możesz je opisać ale dla mnie to idiotyzm :D. Poza tym, z formacjami rzeczywiście ciężko byłoby Ci napisać coś sensownego w części empirycznej. Ja w takim temacie skupiłbym główną uwagę na przydatności wskaźników... Np. stworzyłbym jakąś logiczną strategię na potrzeby pracy, używającą wskaźniki i starałbym się udowodnić przydatność tych wskaźników. Problem jednak polega na tym, że w czasie trendu każdy wskaźnik działa natomiast gdy pojawia się konsolidacja praktycznie wszystko się wykłada... Można tworzyć jakieś warunki, co robić gdy cena np. się cofnie o ileś tam punktów chociaż tak naprawdę to nigdy nie wiemy, że trend rzeczywiście się skończył, czy to tylko chwilowe przejście :/.
Poza tym czy ty na pewno chcesz pisać o prognozowaniu? bo twój kierunek oraz specjalizacja nie za bardzo tu pasują... ja właśnie bardziej skoncentrowałbym się na AF... (której zresztą również nie ufam ;P).
Jeśli już się zdecydowałeś na prognozowanie to tak jak napisałem wcześniej - polecam zbudować jakiś prosty model ekonometryczny np. z 3-5 zmiennymi i tu masz prace rzekę... nie dość, że połowę pracy zajmą Ci testy parametrów (czy są istotne i takie tam) to potem możesz robić badania na wielu rynkach (m. in. GPW i Forex). Wszystko jest do zrobienia w excelu (lub w MQL-u jak umiesz programować :P). Poza tym zmienne w Twoim modelu mogą być właśnie wskaźnikami z AT! Przykładowo twój model wyglądałby następująco: Y= a1*X1+a2*X2+a3*X3+a4*X4+a5*X5+a0*B, gdzie a1,2,3... to parametry, które obliczasz przez rozwiązywanie układów równań (operacje na macierzach - wszystko jest w excelu!) natomiast X1 to np. średnia MA z 15 okresów, X2 to RSI z 14 okresów i tak dalej... B to wyraz wolny (który wynosi 1), natomiast Y to zmienna objaśniana czyli to co prognozujesz np. cene Open lub średnią MA z 15 okresów (tylko przynajmniej o jakiś okres późniejszy niż zmienne objaśniające :P)... sprawa banalna! Poza tym wszystkie dane możesz sobie ściągnąć z platformy prosto do excela :)
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain :)

Awatar użytkownika
Doniek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Doniek »

Co do prognozowania, przechodzilem juz przez to robiąc projekt na ten przedmiot (wszystko w excelu) sam projekt zajał mi ponad 40s. wiec tak jakby druga praca licencjacka ;) Choc moze cos w stylu AT vs AF?
Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim...

StudenTM84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: StudenTM84 »

hmm... wydaje mi się, że ciężko będzie Ci porównać te dwie metody... AT odnosi się zazwyczaj do krótkiego okresu natomiast AF tylko do długiego... teoretycznie można AT podciągnąć pod długi okres ale prognozy takie są bardzo mało efektywne (żeby nie powiedzieć losowe...). Oczywiście to twoja praca i Ty zdecydujesz! poza tym ty możesz dostrzegać teraz pewne rzeczy, których ja jeszcze nie widzę...
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain :)

anemo187
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: anemo187 »

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum :) Czytam je od jakiegos czasu, jednak dopiero teraz dręczy mnie kwestia którą chciałbym tutaj poruszyć. Studiuje zaocznie ekonomię na Uniwersytecie Szczecińskim i w tym roku przyszło mi napisać licencjatkę. To mój drugi kierunek, więc mam już jakieś doświadczenie z tym związane. Przedstwię Wam temat i plan mojej pracy, ocencię ją i napiszcie swoje uwagi, być może mi się przydadzą.

Studium efektywności wybranych narzędzi analizy technicznej w inwestycjach na rynku Forex

Plan pracy:

Wstęp

1. Geneza i funkcjonowanie rynku walutowego
1.1 Historia handlu walutami
1.2 Charakterystyka rynku Forex
- podmioty, instytucje (banki jak zarabiają, fundusze, inwestorzy)
- systemy walutowe
- rynki walutowe
- kursy walutowe (czynniki określające, rodzaje)
1.3 Podstawy rynku Forex
- platformy handlowe
- dźwignie, loty
1.4 Ryzyko związane z inwestowaniem na rynku Forex
- ryzyko kursowe
- ryzyko ekonomiczne (bezrobocie, inflacja itp.)

2. Metody analizy technicznej
2.1 Wprowadzenie – czym jest AT?
2.2 Analiza trendów
2.3 Analiza formacji (opis wybranych formacji)
2.4 Analiza wskaźnikowa (opis wybranych wskaźników)

3. Ocena funkcjonowania wybranych narzędzi
3.1 Badanie trendów
3.2 Badanie formacji
3.3. Badanie wskaźników
3.4 Wnioski

4. Analiza techniczna, a analiza fundamentalna
4.1 Różnice pomiędzy AT a AF
4.2 Łączenie obu technik przy prognozowaniu kursów walutowych

Zakończenie

Plan skonsultowałem z rektorem, W.Tarczyńskim, napisał pare książek o AT i rynkach finansowych, ogólnie uważam go za oblatanego i kompetentnego gościa w tym temacie. Chciałbym jednak poznać Wasze opinie, ponieważ zastanawiam się jeszcze nad 4. rozdziałem, czy ma on w ogóle sens? Może lepiej dodać charakterystykę AF jako podrozdział do rozdziału 2 i darować sobie porównania pomiędzy AT i AF?
No i jeszcze część empiryczna. Rektor doradził mi, abym wziął sobie jakieś 2-3 pary walutowe, okres czasu 2 lata wstecz i analizował opisane wcześniej narzędzia pod względem ich efektywności, później porównał stopę zwrotu z lokatą, obligacjami i np.kontraktem na WIG20. Co myślicie o takiej analizie? Ciężko mi sobie to wyobrazić, bo niby jak mam ocenić narzędzie, skoroz góry znam rezultaty wahań kursowych. Może mam napisać, jakie decyzje bym podjął w danej sytuacji na podstawie danych wskaźników czy formacji, i jakie skutki to przyniosło. Ale z kolei te decyzje mogą być nieobiektywne, bo znał bym przyszłość. Może lepiej założyć sobie konto demo i zaczynać z określoną kwotą, grać przez jakiś okres czasu i wtedy porównać stopy zwrotu?
Sorry za długiego posta, mam nadzieje że nie namieszałem za bardzo. Dzięki za pomoc.

Pozdro,
anemo187

Awatar użytkownika
Guerrilla
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guerrilla »

Chciałbym odgrzebać temat. Macie może jakieś nowe pomysły co do tematu pracy licencjackiej? No i co myślicie o poście anemo187(ten nad moim). Dzięki z góry za pomoc :)

ODPOWIEDZ