Firma w Delaware i inne kraje offshore.
Tak ( koszt wyniesie ok 8.000 PLN ) lepsze niż 190.000 PLN :]roymakkay pisze:hipotetycznie zarobiłem 1 mln zł na dukascopy.com, chce kupić sobie dom i samochód w polsce czy da się to zrobić nie płacąc podaktu od dochodu 1 mln tak czy nie ? tak czy nie ?
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Witam!
Miałem wstępną rozmowę z agentem rejestrującym firmy w delaware i dowiedziałem się, że oni nie świadczą 'nominee service' i w ogólne byli zdziwieni, że o takie coś pytam. Pomyślałem, że może coś pomieszałem, bo interesowałem się też innymi krajami (np. dla firmy w Seszelach nominee to normalność), ale przecież gdyby dla firmy w delaware nie korzystało się z 'nominee service', to niepotrzebne by było pełnomocnictwo do otwarcia rachunku bankowego...
W związku z tym pytam: gdzie rejestrowaliście swoje firmy w delaware? Ja miałem to zrobić z 'valis international', ale oni właśnie nie świadczą 'nominee service'.
Miałem wstępną rozmowę z agentem rejestrującym firmy w delaware i dowiedziałem się, że oni nie świadczą 'nominee service' i w ogólne byli zdziwieni, że o takie coś pytam. Pomyślałem, że może coś pomieszałem, bo interesowałem się też innymi krajami (np. dla firmy w Seszelach nominee to normalność), ale przecież gdyby dla firmy w delaware nie korzystało się z 'nominee service', to niepotrzebne by było pełnomocnictwo do otwarcia rachunku bankowego...
W związku z tym pytam: gdzie rejestrowaliście swoje firmy w delaware? Ja miałem to zrobić z 'valis international', ale oni właśnie nie świadczą 'nominee service'.
Witam wszystkich
Mam pytanie do obeznanych w tej sprawie ludzi.
Wkrótce dla mnie inwestycje będą jedynym źródłem dochodu, w związku z czym chciałbym otworzyć rachunek na firmę, rachunek z dostępem do NYSE oraz NASDAQ (czyli broker amerykański, odpada CFD i SB), i pewnie inny broker dla forexu (z tym to już można otworzyć gdziekolwiek).
Potrzeba:
- otworzenie rachunku inwestycyjnego w USA (jest druga możliwość – otworzenie subrachunku poprzez firmę z Cypru, ale obrót instrumentami będzie odbywał się wszystko jedno w USA – akcje NYSE)
- Bycie zatrudnionym w firmie offshore (lub prowadząc działalność „współpracować” z offshore) przynajmniej następne 1-2 lata, jednym słowem bycie w stosunku do pracy.
Czyli w zasadzie na razie nawet nie chodzi o zmniejszenie opodatkowania (co zresztą byłoby dobrze) a o otwarcie rachunku na firmę i stosunku do pracy w PL.
Co mogli byście doradzić w takiej sytuacji? Z tego też co rozumiem, w moim przypadku Dalaware nie będzie offshorem, jako że będę inwestować w instrumenty finansowe USA, czyli de-facto prowadzić działalność na terytorium państwa, w którym zarejestrowana spółka. Co jest sprzeczne z „nieprowadzeniem działalności na terenie USA, jak również posiadania w USA źródła przychodów”. Z tego, co rozumiem rachunek u brokera w USA i obrót instrumentami finansowymi podlega pod „prowadzenie działalności na terenie USA”? Czy może nie mam racji?!
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki
Alex
Mam pytanie do obeznanych w tej sprawie ludzi.
Wkrótce dla mnie inwestycje będą jedynym źródłem dochodu, w związku z czym chciałbym otworzyć rachunek na firmę, rachunek z dostępem do NYSE oraz NASDAQ (czyli broker amerykański, odpada CFD i SB), i pewnie inny broker dla forexu (z tym to już można otworzyć gdziekolwiek).
Potrzeba:
- otworzenie rachunku inwestycyjnego w USA (jest druga możliwość – otworzenie subrachunku poprzez firmę z Cypru, ale obrót instrumentami będzie odbywał się wszystko jedno w USA – akcje NYSE)
- Bycie zatrudnionym w firmie offshore (lub prowadząc działalność „współpracować” z offshore) przynajmniej następne 1-2 lata, jednym słowem bycie w stosunku do pracy.
Czyli w zasadzie na razie nawet nie chodzi o zmniejszenie opodatkowania (co zresztą byłoby dobrze) a o otwarcie rachunku na firmę i stosunku do pracy w PL.
Co mogli byście doradzić w takiej sytuacji? Z tego też co rozumiem, w moim przypadku Dalaware nie będzie offshorem, jako że będę inwestować w instrumenty finansowe USA, czyli de-facto prowadzić działalność na terytorium państwa, w którym zarejestrowana spółka. Co jest sprzeczne z „nieprowadzeniem działalności na terenie USA, jak również posiadania w USA źródła przychodów”. Z tego, co rozumiem rachunek u brokera w USA i obrót instrumentami finansowymi podlega pod „prowadzenie działalności na terenie USA”? Czy może nie mam racji?!
Alex
Według mnie będziesz w takim wypadku podpadał pod podatek stanowy i normalnie musisz się rozliczyć. Jednak łowy za to nie dam, nie jestem expertem.avasfx pisze: Co mogli byście doradzić w takiej sytuacji? Z tego też co rozumiem, w moim przypadku Dalaware nie będzie offshorem, jako że będę inwestować w instrumenty finansowe USA, czyli de-facto prowadzić działalność na terytorium państwa, w którym zarejestrowana spółka. Co jest sprzeczne z „nieprowadzeniem działalności na terenie USA, jak również posiadania w USA źródła przychodów”. Z tego, co rozumiem rachunek u brokera w USA i obrót instrumentami finansowymi podlega pod „prowadzenie działalności na terenie USA”? Czy może nie mam racji?!
Alex
Dobrym sposobem na sprawdzeniem tej informacji jest wysłanie maila ( po angielsku ) do ok 30 agentów, z zapytaniem w tej sprawie, napewno któryś odpowie co i jak .
Ps. Pisząc maila to w takim kontekście że chcesz otworzyć firmę przez tego agenta, jedynie przed otwarciem chcesz się upewnić. znacząco to podnosi prawdopodobieństwo odpowiedzi, niż gdybyś tylko zadął im pytanie.
Albert Einstein
Albert Einstein
avasfx pisze:Co dwie głowy to nie jedna. Dziękuję za radę, spróbuję się dowiedzieć.
A w kwestii zatrudnienia, mogę naprzykład otworzyć oddział, lub zatrudnić samego siebie w tej firmie?
Dziękuję
Możesz otworzyć swój odział w PL i sam siebie zatrudnić. P{płacisz sam sobie np. 5000 PLN i z tego odprowadzasz podatki ZUS i zdrowotne. Cała reszta co jest na firmę to już z tego nie płacisz czyli np. 10.000.000 EUR miesięcznie jest bez podatku :]
Oczywiście nie możesz ujawniać że to Twoja firma.
Dodano po 14 godzinach 4 minutach:
http://biznes.interia.pl/news/raje-poda ... we,1434435
Ciekawe kiedy rządy otworzą oczy że podnoszenie podatków tylko obniża wpływy do budżetu :]
Albert Einstein
Albert Einstein
Jeśli ktoś ma firmę w Delaware i zakładał konto bankowe w Deutsche Bank to prosiłbym o kontakt na priv.
Dodano po 19 godzinach 50 minutach:
Korekta :
Proszę o kontakt osobę która założyła firmę w Delaware oraz założył rachunek bankowy w dowolnym polskim banku. ( na PW lub Skype )
Pozdrawiam
Dodano po 19 godzinach 50 minutach:
Korekta :
Proszę o kontakt osobę która założyła firmę w Delaware oraz założył rachunek bankowy w dowolnym polskim banku. ( na PW lub Skype )
Pozdrawiam
Albert Einstein
Albert Einstein
Z tego co wien, to zakładając w Polsce oddział amerykańskiej firmy, trzeba go zarejestrować w KRS (sp. z.o.o) i prowadzić księgowość rachunkową - jeśli coś pomyliłem, to proszę mnie poprawić.
Mając oddział w polsce można starać się o dotacje z Unii Europejskiej.
Nie zakładałem konta bankowego w Polsce dla firmy założonej w Delaware, USĄ.
Mając oddział w polsce można starać się o dotacje z Unii Europejskiej.
Nie zakładałem konta bankowego w Polsce dla firmy założonej w Delaware, USĄ.