VPSy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

hmmm... niezbyt wiem o co Ci chodzi Luktom... ?
vps to nie jest zwykły komp, tylko maszyna virtualna, więc jako taka jest mniej narażona na niebezpieczeństwo zainfekowania, więc domyślnie na VPS nie instaluje się ani firewalla, ani antivira- na poziome systemu operacyjnego serwera, jest jakiś soft dbający o to (tak samo jak o aktualizacje systemu)

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Sorki, nie wspomniałem, że chodzi o dedyka, no a dedyk jest jakby na to nie patrzeć wystawiony na wszelkie zagrożenia.

Nie mniej jednak nawet domyślnie wbudowany w Windowsa firewalla daje więcej niż brak jakiegokolwiek firewalla, więc dziwię się dlaczego stawiają te systemy bez włączonego domyślnego firewalla Windows.

No w każdym razie okazało się, że problemem był robak Conficker, bo wywaleniu wszystko chodzi w porządku.

Largo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Largo »

Wady SWVPS:
- nie powiadamiają o planowanych rebootach serwera
- można mieć tylko 1 kopię zapasową w managerze Parallels Power Panel
- odpowiadają ćwierćinteligentnie na pytania
- tylko 16-bitowa głębia kolorów
- do użytej pamięci RAM wliczają procesy systemowe (ale może taki jest standard)

Largo
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy komuś SWVPS lub inny VPS chodzi na tyle szybko, że zdalny pulpit nie zamula z odświeżaniem ekranu?

astra
Pasjonat
Pasjonat

na szybkość połączenia z VPS wpływ ma jedynie połączenie internetowe. Jak szybkie masz łącze, przez ile routerów muszą przejść pakiety danych zanim dojdą do serwera utrzymującego Twojego VPS. Na większość tych paramentów (prócz własnego łącza internetowego) nie masz żadnego wpływu. Można jeszcze zoptymalizować (pod wglądem szybkości) soft na swoim kompie, przez który łączysz się z VPS. Podsumowując- problem nie leży w szybkości VPS tylko łącza danych

Largo
Stały bywalec
Stały bywalec

Astra, ja wiem co ma wpływ, ja pytam czy Ci szybko (tak jak lokalnie) rysuje zawartości okna czy widać opóźnienie?

BTW. na Viście można tuningować jeszcze parametry TCP, przez co ogólna wydajność netu rośnie, ale ja nie mam V.

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Largo pisze:Czy komuś SWVPS lub inny VPS chodzi na tyle szybko, że zdalny pulpit nie zamula z odświeżaniem ekranu?
U mnie nie zamula, nawet jak łączę się przez komórkę (oczywiście pod warunkiem, że jest w zasięgu HSDPA ;))
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

astra
Pasjonat
Pasjonat

wiesz, ja na vps puszczam tylko EA, więc mam "gołe" wykresy, bez żadnych wskaźników, więc ja nie zauważam żadnego opóźnienia, może sporadycznie (np. na danych), ale nie większe niż 0,5 s.
Nie wiem u jakiego brokera grasz, ale może Twój broker na swoje serwery Live w innym kraju niż VPS, wtedy też mogą się pojawić znaczne opóźnienia.

Dodano po 1 godzinach 18 minutach:
Largo pisze:BTW. na Viście można tuningować jeszcze parametry TCP, przez co ogólna wydajność netu rośnie, ale ja nie mam V
mi nie o to chodziło, wystarczy, zmniejszyć ilość kolorów w rdp do 15,16 bitów, wyłączyć wszelkie bajery graficzne i ograniczyć rozdzielczość (do niezbędnego minimum- im mniejsza tym lepiej). Załączam kilka screenów dla przykładu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Largo
Stały bywalec
Stały bywalec

Panowie,
Chyba muszę zdefiniować pojęcie "zamula", bo może to, co dla Was jest normalne, dla mnie jest zamulaniem.Dla mnie zamula, gdy jest widoczne jakiekolwiek szarpanie, rysowanie elementów pulpitu w porównaniu z pulpitem lokalnym.
Najlepiej byłoby nagrać filmik z poruszania oknami i wszystko stałoby się jasne:)
Ale proste pytanie kontrolne: czy na VPS macie TAKĄ SAMĄ szybkość jak na własnych pulpitach?

Astra, dzięki za wysiłek z wklejeniem screenów, ale ja jestem programistą i adminem i takie podstawy wcześniej sprawdziłem, również z 8-bitową głębią kolorów - i było tak samo. I też nie ma znaczenia broker, bo chodzi o wszystkie okna Windows, a nie tylko o wykresy MT4. Tak przy okazji ping do brokera jest 30-60 ms z czego jestem zadowolony.
Mam net kablowy 15Mbit/s down i 1Mbit/s up i ciekawym czy to za mało?

astra
Pasjonat
Pasjonat

ok, Largo jeśli chodzi o ogólną szybkość interface, okien itp, to nigdy to nie będzie taka szybkość jak na pulpicie lokalnym. Skoro jesteś adminem to wiesz doskonale, że nawet połączenie przed rdp do serwera stającego w lan powoduje opóźnienia w przesyłaniu obrazu, więc czego można się spodziewać przy połączeniu do vps odległego o kilkaset/kilka tysięcy kilometrów ? Ze względu na długie połączenie sieciowe, liczne routery po drodze to po prostu nie możliwe. Zawsze będą opóźnienia na takiej odległości niezależnie od zastosowanej technologi połączenia: rdp, rdp5, vnc, svnc, citrix, itp. Nie wiem czego się spodziewałeś...

ODPOWIEDZ