VEGAS
Kurz po pojawieniu się Vegasa opadł, czy ktoś z Was kto grał tym system w realu 1 H lub 4 H może powiedzieć, czy w dłuższej (1 rok) perspektywie czasu ten system się sprawdził, dał zarobić, jakie obsunięcia kapitału się zdarzyły ? Domyślam się, że część użytkowników zmodyfikowała system, pytam ogólnie.
w skrócie największym będą to dwie szkoły :
- dołek niższego rzędu/pullback/cokolwiek - w trendzie rosnącym wyczekałeś do chwilowej zniżki i otworzyłeś longa. teraz czekasz na powrót do kontynuacji trendu.
- załamanie trendu - uznałeś ze trend rosnący się skończył i otwierasz krótkie bo liczysz ze odtąd cena będzie spadać.
oczywiście każda opcja ma swoje za i przeciw. musisz je rozważyć zanim otworzysz pozycje. to cala esencja tej gry. ty wybrałeś opcje nr 2. za jakiś czas się okaże czy słusznie

- dołek niższego rzędu/pullback/cokolwiek - w trendzie rosnącym wyczekałeś do chwilowej zniżki i otworzyłeś longa. teraz czekasz na powrót do kontynuacji trendu.
- załamanie trendu - uznałeś ze trend rosnący się skończył i otwierasz krótkie bo liczysz ze odtąd cena będzie spadać.
oczywiście każda opcja ma swoje za i przeciw. musisz je rozważyć zanim otworzysz pozycje. to cala esencja tej gry. ty wybrałeś opcje nr 2. za jakiś czas się okaże czy słusznie

Money Never Sleeps
Ja się wypowiem w odniesieni do bieżącej transakcji z poprzedniego postu.
SL-a początkowego na wcześniej załączonym gif-e widzisz wysoko, czerwona przerywana. Gdyby był niżej na świeczkach to było by już po trejdzie, bo była szpileczka zobacz na H1. Potem przestawiłem na BE, później jak już troche pipków wpadło to głupio by było stracić wszystko więc posuwałem niżej na tunel fibo ze zmianą risk na 1. A ostatni SL jest widoczny. A jeszcze dodam ze zaplanowałem 3 unity. 2unity z pierwszym target-em na MA 55.
SL-a początkowego na wcześniej załączonym gif-e widzisz wysoko, czerwona przerywana. Gdyby był niżej na świeczkach to było by już po trejdzie, bo była szpileczka zobacz na H1. Potem przestawiłem na BE, później jak już troche pipków wpadło to głupio by było stracić wszystko więc posuwałem niżej na tunel fibo ze zmianą risk na 1. A ostatni SL jest widoczny. A jeszcze dodam ze zaplanowałem 3 unity. 2unity z pierwszym target-em na MA 55.
faktycznie, Vegas H4 uwzględniał także kierunek tygodniowy. nie pamiętam tylko z czego to wynikało, zapewne chodzi o jakąś średnią długookresową. pzdrNiceFox pisze:Maciek Trend Weekly jest down czyli malejący, czyli transakcja nie na przełamanie trendu a na kontynuacje. Tak mi się przynajmniej wydaje
Money Never Sleeps
dokladnie to:MA 21 median price (HL/2) i SMA 5 median price (HL/2)MACIEK408 pisze:faktycznie, Vegas H4 uwzględniał także kierunek tygodniowy. nie pamiętam tylko z czego to wynikało, zapewne chodzi o jakąś średnią długookresową. pzdrNiceFox pisze:Maciek Trend Weekly jest down czyli malejący, czyli transakcja nie na przełamanie trendu a na kontynuacje. Tak mi się przynajmniej wydaje
ja dolozylem jeszcze kanal SHI i voltyChannel_stop_v
pozdrowienia
ale w sumie wystarczy filtrowac ADX
i maly link z wyjasnieniem pracy ADX
http://www.investopedia.com/articles/tr ... icator.asp
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, 11:23 przez fx_rambo, łącznie zmieniany 2 razy.