E-booki, książki - szukam, kupie, sprzedam, zamienie.

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Yigrashill pisze:
Dr. Van K. Tharp, wolność i pieniądze. Poradnik spekulanta (bardzo dobra książka ale zdecydowanie nie dla początkujących )
a niby czemu nie? wg mnie wiedza z czego sie powinien skladac system jest potrzebna poczatkujacemu, chyba ze ktos chce grac czyims systemem

Awatar użytkownika
Yigrashill
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yigrashill »

Bo książka może przestraszyć amatora zawartymi w niej ideami :D
Powiedzmy szczerze, czy amator może z zerową wiedzą stworzyć gotowy system ? Oczywiście, że nie, więc po co się oszukiwać. Żeby zrobić system trzeba coś umieć, inaczej będzie taka nie wiadomo jaka papka pełna fałszywych przekonań, nawet Tharp o tym pisał :D

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Yigrashill pisze:Bo książka może przestraszyć amatora zawartymi w niej ideami Very Happy
Moim zdaniem, książka Van Tharpa jest przeznaczona dla osób z "otwartym umysłem" oraz "zacięciem psychologicznym". Osoby patrzące na świat w sposób zdeterminowany np. głównie przez matematykę czy nauki ścisło - logiczne, będą zawiedzione i powinny się trzymać od książki z daleka.

Ale jest to książka zdecydowanie dla początkujących.
Yigrashill pisze:Powiedzmy szczerze, czy amator może z zerową wiedzą stworzyć gotowy system ?
Pewnie nie, ale przynajmniej będzie wiedział jak się do tego zabrać.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

Edwin Lefevre Wspomnienia gracza giełdowego - poszukuje ebooka po polsku. jakby ktoś coś wiedział proszę PW. dzieki
Nie wierz w trendy.

daamiian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daamiian »

Czy mógłby mi ktoś udostępnić dwie pozycje (PW) :)

James Dicks - Forex dla początkujących
Krzysztof Kochan - Vademecum inwestora

Moshi
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Moshi »

Witam,

To mój pierwszy post na forum więc przepraszam za ewentualne niedopatrzenia.

Na rynku forex jestem początkujący, zapewne podobnie jak większość osób rozpoczynających wykazałem się brakiem cierpliwości i zaangażowania. Przemyślałem jednak wszystko i stwierdziłem, że warto przyjrzeć się bliżej całej sprawie, wykazać trochę cierpliwości by być może później czerpać z tego profity.

Proszę forumowiczów o pomoc w stawianiu pierwszych kroków i tutaj uważam najlepiej zacząć od strony teoretycznej. Wdzięczny będę za podanie / udostępnienie tytułów od których powinienem zacząć swą naukę. Chciał bym początkowo uzyskać informacje dot. samej giełdy następnie poprzez definicję pojęć etc aż do sposobów analiz. Proszę o wyszczególnienie najistotniejszych pozycji oraz ewentualne wyszczególnienie pozycji z którymi warto się zapoznać dodatkowo.

Wdzięczny będę również za podanie adresów stron z których będę mógł czerpać informacje niezbędne przy pierwszych transakcjach na rynku forex wraz z krótkim opisem ich zawartości. Wszystko co jest nieodłącznym towarzyszem gracza forex.

I ostatnie, proszę o opinie dot. najlepszej platformy dla początkującego, tj. sprawdzonej pod względem wiarygodności itp. do realnej gry w przyszłości oraz platformy na której będę mógł założyć konto demo w celu ćwiczenia,

Na koniec - zdaję sobie sprawę z tego, że większość z tych informacji o ile nie wszystkie zdołał bym znaleźć za pośrednictwem wyszukiwarki na forum czy wujka google jednak i tu i tu jest tak wiele wątków i różnych tematów w żaden sposób nie uporządkowanych a nowicjusz nie wie od czego powinien zacząć i zaczyna się gubić, pojawiają się niezrozumiałe pojęcia i braki a wiedza miesza się.
Chciał bym tego uniknąć i tym samym uniknąć po raz kolejny zniechęcenia do tej tematyki stąd ów post proszący o pomoc.

Z góry dziękuję.
Dawid

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Moshi pisze:Na koniec - zdaję sobie sprawę z tego, że większość z tych informacji o ile nie wszystkie zdołał bym znaleźć za pośrednictwem wyszukiwarki na forum czy wujka google jednak i tu i tu jest tak wiele wątków i różnych tematów w żaden sposób nie uporządkowanych a nowicjusz nie wie od czego powinien zacząć i zaczyna się gubić, pojawiają się niezrozumiałe pojęcia i braki a wiedza miesza się.
Wybacz stary, ale nikt tu nikogo za rączkę prowadził nie będzie. To nie przedszkole a wszyscy już tu mamy przekroczony pewnie wiek od którego człowiek sam zaczyna funkcjonować.
Tak więc na początek polecam dział dla początkujących - szczególnie tematy przyklejone oraz poczytanie tego wątku od początku. Wszystkie odp już są i nikt nie będzie ich pisał po raz n-ty. Więc wysil trochę rączki i użyj w razie potrzeby szukaj. Użytkownicy są od pomocy, ale nie od wyręczania czy leczenia z lenistwa.
Poczytaj, porozglądaj się i jak po tyg będziesz miał konkretne pytania to je zadaj.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Moshi
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Moshi »

To mój pierwszy post na forum więc przepraszam za ewentualne niedopatrzenia.
Ps. nie jestem osobą leniwą... wyszukiwarki używalem wiele razy jednak nie zdołała mi pomóc, spróbuję jeszcze raz

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

Witam,
czy ktoś z was posiada książkę pt. "Sieci neuronowe. Prognozowanie finansowe i projektowanie systemów transakcyjnych"?
Jeśli tak to mam kolejne pytanie:
1. czy książka jest warta ceny? Ile według was w ogóle wnosi nowych informacji?
2. czy ktoś chciałby ją jakoś tanio sprzedać/zamienić się (mam kilka pozycji do zbycia np. Murphego czy chociażby poziomy DiNapolego i inne, z których raczej już nie będę korzystać)
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Emde »

Witam,poszukuję pozycji,e-booków lub papierowych nt dywergencji.Na forum jest sporo(ukłon w stronę m.in. Kordita),ale jesli ma ktoś coś ciekawego,będę wdzięczny.
pozdrawiam,
Marcin.

ODPOWIEDZ