maariuszn pisze:Rozumiem, że T[x] zależy również od szerokości dobranego okna N. Dla jakich N najlepiej jest to sprawdzać? Wydaje się, że im większe N tym łatwiej osiągnąć to by funkcja T[x] była stała.
Z reguly V[t] liczy sie z N wartosci np. od R[t] do R[t-N+1] zatem uzywamy tego samego N. Jesli ktos uzywa innego modelu vol to musi sobie dobrac N doswiadczalnie.
Wraz ze wzrostem N rosnie szansa, ze T[t] = const, ale z drugiej strony jesli uzywamy tej samej wartosci N, ktorej uzylismy do wyliczania V to moze nam to zepsuc V, a co za tym idzie zepsuc T.
maariuszn pisze:Mam jeszcze jedno pytanie o funkcję V. Napisałeś, że należy ustacjonarnić szereg. Czy mam to rozumieć dosłownie w sensie ekonometrycznym, tzn. jeżeli testy stacjonarności (np. Dickey-Fuller) wykarzą, że szereg jest stacjonarny to funkcja V jest dobra?
Raczej nie traktuj tego doslownie, bo szereg R[t] w praktyce nigdy nie bedzie stacjonarny w sensie kryteriow ekonometrycznych. Jesli jednak ktores z testow wykaza stacjonarnosc to mimo wszystko radze sprawdzic kryteria, ktore podalem.
knx pisze:Jesli to za malo to mam dodatkowa podpowiedz: vol powinien wykazywac cechy anty-persystentne, nawet jesli jest uzywane do szeregow persystentnych.
maariuszn pisze:Czyli dochodzi jeszcze analiza R/S i sprawdzenie czy wykładnik Hursta jest w przedziale 0 < H < 0.5 ?
Mozna sie o to pokusic, choc w praktyce wystarcza prosta analiza odleglosci V[t] od sredniej arytmetycznej z V[0] do V[t]. Odleglosc ta powinna oscylowac wokol 0 z mniej wiecej rownym okresem.
Korzystajac z okazji UWAGA! - w jednym z poprzednich postow sie grubo pomylilem i napisalem bzdure. Otoz ponizsze wzory :
S[x] = R[x] + R[x-1] + ... + R[x-N+1]
AS[x] = R[x]/V[x] + R[x-1]/V[x-1] + ... + R[x-N+1]/ V[x-N+1]
powinny wygladac tak:
S[x] = ABS(R[x]) + ABS(R[x-1]) + ... + ABS(R[x-N+1])
AS[x] = ABS(R[x]/V[x]) + ABS(R[x-1]/V[x-1]) + ... + ABS(R[x-N+1]/ V[x-N+1])
gdzie ABS to oczywiscie wartosc bezwzgledna. Zaraz sprobuje zedytowac tamtego posta.
Niestety sie nie da. Moze ktos z adminow poprawi ?
// poprawione
mod tig3r