Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

luktom pisze:Po analizie masy artykułów i aktów prawnych muszę powiedzieć, że ogólnie sytuacja wygląda nieciekawie, jeśli faktycznym miejscem działania spółki jest Polska i chcemy świadczyć usługi przez Internet dla klientów z Polski.
Tutaj powtórzę to, co zostało już napisane wcześniej:

Jeśli chodzi o podatek, to prowadzenie działalności wyłącznie przez internet nie jest traktowane jako prowadzenie fizycznej działalności na terenie danego kraju i dlatego nie podlega opodatkowaniu - o tym było już wspomniane wcześniej tutaj (tak samo jest w Polsce jak w Stanach Zjednoczonych).

Po drugie, jeśli jest to spółka LLC zarejestrowana w Delaware, USA, to taka spółka posiada odrębną osobowość prawną i dlatego osoba będąca jej właścicielem nie musi o niej wspominać w swoich zeznaniach podatkowych - o tym również było wspomniane wcześniej tutaj.

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Tak, tak, to jest jasne.

Ja miałem na myśli sprawę faktycznego prowadzenia działalności i przyznawania się że cokolwiek dla tej firmy robisz.

Dopóki nie będą w stanie wykazać, że faktyczna praca na rzecz firmy odbywa się na terytorium Polski to możesz spać spokojnie, nawet jeśli jesteś właścicielem tej firmy i się specjalnie z tym nie kryjesz - bo tego nikt nie zabrania - USA należy do OECD, Polska też, więc zgodnie z prawem dewizowym nie ma przeszkód do założenia firmy.

Natomiast problem powstaje, gdybyś chciał zrobić cokolwiek w Polsce dla swojej firmy pod swoim nazwiskiem - ot choćby podpisać umowę z klientem jako dyrektor - wtedy podpadasz pod agenta zależnego :/

Tutaj znalazłem ciekawy artykuł na ten temat:

"Działalność agenta a powstanie zakładu w rozumieniu art. 5 Modelowej Konwencji"
http://go.luktom.biz/ooaFL

Oczywiście to wszystko jest kwestia prawna i ciężko stwierdzić jak w praktyce wyglądałoby dochodzenie w sprawie ustalenia czy istotnie zaszedł obowiązek podatkowy, no ale IMO lepiej zachować ostrożność i zawczasu powiedzieć głośno o możliwych pułapkach.

Jeśli chodzi o możliwość zrealizowania przyjmowania płatności internetowych to napisałem do dotpay.pl i platnosci.pl z zapytaniem czy obsługują firmy zagraniczne - obie firmy odpisały, że tak.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

luktom pisze:
Jeśli chodzi o możliwość zrealizowania przyjmowania płatności internetowych to napisałem do dotpay.pl i platnosci.pl z zapytaniem czy obsługują firmy zagraniczne - obie firmy odpisały, że tak.
Allegro też nie ma nic przeciw, jakby komuś to było potrzebne.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Camillus
Gaduła
Gaduła

MrYogi pisze:
luktom pisze:
Allegro też nie ma nic przeciw, jakby komuś to było potrzebne.
Jeśli chodzi o Polskę, to Polacy lubią krajowe systemy płatności elektronicznej. Jeśli natomiast działalność ma być również prowadzona poza granicami Polski, to proponuję Ariba (firma założona w 1997 którą można nazwać takim lepszym PayPal dla biznesu). Poprzez ich system w 2008 przeszło ponad 110 bilionów USD - oficjalne dane. To oznacza, że ufa im bardzo wiele ludzi i posiadają bardzo dobry system płatności elektronicznej.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Czy można przenieść firmę zarejestrowaną w Polsce do Delaware, USA? Jeśli tak, to w jaki sposób można tego dokonać?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Camillus pisze:Czy można przenieść firmę zarejestrowaną w Polsce do Delaware, USA? Jeśli tak, to w jaki sposób można tego dokonać?
Nie do końca rozumiem czemu b to miało służyć ?
Zamykasz firmę w PL i otwierasz w DE i po sprawie.
Napisz więcej czemu by miało służyć takie przeniesienie.

chyba że czegoś nie wiem ;)
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Wystarczy założyć firmę w DE i ona kupuje firmę w polsce i już ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tymek pisze:Wystarczy założyć firmę w DE i ona kupuje firmę w polsce i już ;)
Też racja :) Prostota jak zwykle najprostsza :]
Albert Einstein

Camillus
Gaduła
Gaduła

MrYogi pisze:
Camillus pisze:Czy można przenieść firmę zarejestrowaną w Polsce do Delaware, USA? Jeśli tak, to w jaki sposób można tego dokonać?
Nie do końca rozumiem czemu b to miało służyć ?
Zamykasz firmę w PL i otwierasz w DE i po sprawie.
Napisz więcej czemu by miało służyć takie przeniesienie.

chyba że czegoś nie wiem ;)
Pytam, ponieważ mam firmę budowlaną zarejestrowaną w Polsce i muszę coś z nią zrobić.
Tymek pisze:Wystarczy założyć firmę w DE i ona kupuje firmę w polsce i już ;)
Tylko, że wtedy nazwisko przedstawiciela firmy kupującej (właściciel) i firmy sprzedawanej (właściciel) będzie takie samo - nie może być sama nazwa firmy kupującej. Fiskus odrazu się doczepi.
MrYogi pisze:Wchodzimy na stronę
http://corp.delaware.gov/agents/agts.shtml
Jest to strona gdzie jest wykaz wszystkich Registered Agents i z tej listy musisz wybrać jednego,
WAŻNE Tylko i wyłącznie z tej listy wybieramy kogoś, gdyż maja stosowne uprawnienia i Ciebie nie wydymają.

Ja osobiście zrobiłem że wysłałem maila do każdego z nich co potrzebuje i czekałem na odpowiedz. wysłałem ok 140 maili. O dziwo się zdziwiłem, odpowiedz na ok 90 mali dostałem w ciągu 12h a na prawie całość w ciągu 48h chyba tylko 2 osoby nie odpowiedziały. Niektórzy się rozpisali i dokładnie podali co i jak pod to co potrzebuje inni olewka i tak wybrałem tego co mi pasuje.
Jaka jest różnica pomiędzy tymi wszystkimi zarejestrowanymi agentami (firmami)? Tylko cena czy coś więcej?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jak kupić firmę w PL tak żeby US się nie doczepił to metody CI nie dam, bo jej nie znam. Choć zawszę możesz np. zatrudnić tymczasowego pracownika w celu popisania umowy :]

A co do listy agentów to nieważne który, różnią się tylko ceną i tym co oferują, ale z doświadczenia wiem że lepiej wydać 100 USD więcej i mieć lepszą obsługę niż się pierniczyć jakimś leniem.
PS. Pamiętaj że to tylko osoba z podanej wcześniej listy musi być.
Albert Einstein

ODPOWIEDZ