Domyślałem się, że różnią się tylko ceną. Tak pamiętam, że tylko z tej listy na rządowej stronie stanu Delaware mam wybrać agenta,MrYogi pisze:A co do listy agentów to nieważne który, różnią się tylko ceną i tym co oferują, ale z doświadczenia wiem że lepiej wydać 100 USD więcej i mieć lepszą obsługę niż się pierniczyć jakimś leniem.
PS. Pamiętaj że to tylko osoba z podanej wcześniej listy musi być.
Firma w Delaware i inne kraje offshore.
Czy potrzebuję...
- US Office Address & Mail Forwarding Service (fizyczny adres biura w USA)
- EIN (firmowy numer indyfikacji podatkowej)
- Apostille (poświadczenie dokumentów dla użytku międzynarodowego)
- Anonymous Filing (anomimowe dane na certyfikacie inkorporacji/formacji)
... jeśli będę prowadził działalność wyłącznie przez internet (e-business) ale i również zawierał umowy z amerykańskimi firmami i chciał posiadać firmowe konto w Stanach Zjednoczonych?
- US Office Address & Mail Forwarding Service (fizyczny adres biura w USA)
- EIN (firmowy numer indyfikacji podatkowej)
- Apostille (poświadczenie dokumentów dla użytku międzynarodowego)
- Anonymous Filing (anomimowe dane na certyfikacie inkorporacji/formacji)
... jeśli będę prowadził działalność wyłącznie przez internet (e-business) ale i również zawierał umowy z amerykańskimi firmami i chciał posiadać firmowe konto w Stanach Zjednoczonych?
Żeby założyć konto w banku amerykańskim musisz mieć:
- Tax ID (EIN)
- Certificate of Incorporation
- Certificate of Good Standing (tzn. informacja , że nie zalegasz z podatkami stanowymi).
- Dokument poświadczający adres. Z reguły dostajesz cos takiego od agenta i nie musisz wykupywać dodatkowych uslug.
- Apostile de la Hague.
-2 Dokumenty ze zdjęciem reprezentanta i pełnomocnictwo od firmy.
Niestety w większości przypadków musisz przyjechać do USA, żeby założyć konto dla firmy.

- Tax ID (EIN)
- Certificate of Good Standing (tzn. informacja , że nie zalegasz z podatkami stanowymi).
- Dokument poświadczający adres. Z reguły dostajesz cos takiego od agenta i nie musisz wykupywać dodatkowych uslug.
- Apostile de la Hague.
-2 Dokumenty ze zdjęciem reprezentanta i pełnomocnictwo od firmy.
Niestety w większości przypadków musisz przyjechać do USA, żeby założyć konto dla firmy.
To potrzebujesz, żeby polski US nie mógł sprawdzić, czy przypadkiem nie uchylasz się od płacenia podatków.- Anonymous Filing (anomimowe dane na certyfikacie inkorporacji/formacji)

Czyli z tego co wymieniłem, to nie potrzebuję tylko US Office Address & Mail Forwarding Service, bo fizyczny adres dostaję od agenta.mdurlik pisze:Żeby założyć konto w banku amerykańskim musisz mieć:
- Tax ID (EIN)
- Apostile de la Hague.
Takim reprezentantem z pełnomocnictwem od firmy jest oczywiście agent.mdurlik pisze:-2 Dokumenty ze zdjęciem reprezentanta i pełnomocnictwo od firmy.
To fakt. Muszę pozostać anonimowy.mdurlik pisze:To potrzebujesz, żeby polski US nie mógł sprawdzić, czy przypadkiem nie uchylasz się od płacenia podatków.- Anonymous Filing (anomimowe dane na certyfikacie inkorporacji/formacji)
Camillus przy zakładaniu konta w USA uważaj bo jest trochę naciągaczy ( pracowników banków ) gdzie przy zakładaniu konta dla firmy w DE piszą że wymagany jest minimum np. 1000 USD na koncie, jednak to jest bzdura bo możesz mieć ile chcesz, byle starczyło na obsługę konta ( poniżej 100 USD na koncie i styka )
Widziałem nawet "oferty" banków gdzie kwota była rzędu nawet 5000 USD.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Dziękuję serdecznie za informacjęMrYogi pisze:Camillus przy zakładaniu konta w USA uważaj bo jest trochę naciągaczy ( pracowników banków ) gdzie przy zakładaniu konta dla firmy w DE piszą że wymagany jest minimum np. 1000 USD na koncie, jednak to jest bzdura bo możesz mieć ile chcesz, byle starczyło na obsługę konta ( poniżej 100 USD na koncie i styka )

Tutaj jest problem, bo jest bardzo trudno dostać wizę do Stanów Zjednoczonych.mdurlik pisze:Niestety w większości przypadków musisz przyjechać do USA, żeby założyć konto dla firmy.
Chcę coś zrozumieć:
Rejestruję firmę w Delaware, USA przez internet i wszystko opłacam kartą kredytową. Wybieram opcję przyspieszonej rejestracji - na stronie agenta pisze, że przy tej opcji firmę rejestrują w ciągu 24 godzin. Mam rozumieć, że oni rejestrują firmę bez mojego podpisu, czy jak?
Zgadza się, tyklo tak, firma będzie zarejestrowana w 24h ale zanim dostaniesz dokumenty i inne pierdoły to trochę minie, przyspieszonym trybem będzie z tydzień, normalnie ok 2 tygodni łącznie w przesyłem dokumentów.Camillus pisze:
Rejestruję firmę w Delaware, USA przez internet i wszystko opłacam kartą kredytową. Wybieram opcję przyspieszonej rejestracji - na stronie agenta pisze, że przy tej opcji firmę rejestrują w ciągu 24 godzin. Mam rozumieć, że oni rejestrują firmę bez mojego podpisu, czy jak?
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Dziękuję. Oni piszą również o wysyłce dokumentów PDFem.MrYogi pisze:Zgadza się, tyklo tak, firma będzie zarejestrowana w 24h ale zanim dostaniesz dokumenty i inne pierdoły to trochę minie, przyspieszonym trybem będzie z tydzień, normalnie ok 2 tygodni łącznie w przesyłem dokumentów.Camillus pisze:
"24 hour Filing of your Corporation or LLC" - ta opcja nie jest taka droga, bo tylko 75$.
Jak zapłacę wszystko kartą kredytową, to pieniądze powinny odrazu do agenta dojść.
Czy "Anonymous Filing" oznacza tylko brak imienia i nazwiska na certyfikacie inkorporowania spółki, czy również anonimowość w publicznych rejestrach (jeśli takie są)?
Z tego co mi wiadomo, to anonimowość odpada w przypadku zakładania kont bankowych itd., bo jest wymagane imię i nazwisko na dokumentach firmowych.
Z tego co mi wiadomo, to anonimowość odpada w przypadku zakładania kont bankowych itd., bo jest wymagane imię i nazwisko na dokumentach firmowych.