Polski broker ECN - dyskusja?
Ale promujesz utopię. Jak mamy odpowiadać na utopię?
Ja jestem realistą i widzę sytuację tak a tak. I jakoś nie mam ochoty walczyć ze światem o dobro ogółu, a mam wrażenie, ze wszystkie Twoje wywody do tego się odnoszą. Po co uszczęśliwiać ludzi na siłę? Kto umie ten sam o siebie zadba, kto nie umie ten ma problem,a le to nie oznacza, ze mamy wszystkich prowadzić za rękę. Trochę samodzielności do cholery...
Ja jestem realistą i widzę sytuację tak a tak. I jakoś nie mam ochoty walczyć ze światem o dobro ogółu, a mam wrażenie, ze wszystkie Twoje wywody do tego się odnoszą. Po co uszczęśliwiać ludzi na siłę? Kto umie ten sam o siebie zadba, kto nie umie ten ma problem,a le to nie oznacza, ze mamy wszystkich prowadzić za rękę. Trochę samodzielności do cholery...
Trade what you see, NOT what you hear or think
Wlasnie ow "matching" mialem na mysli.MarianDolar pisze:ECN nikogo nie wyszukuje. firma prowadząca ECN zapewnia odpowiednią infrastrukturę techniczną, w szczególności prowadzi order booka w którym następuje matching zleceń klientów ECN (instytucji), które z kolei mogą działać jako broker dla mniejszych klientów (detal), dawać im lewar czy supportować swoim standingiem kredytowym (coś jak prime broking).forex pisze:Poniewaz ECN nie jest strona transakcji, to musi wyszukac kontrahcenta albo wsrod swoich klientow albo na zewnatrz (interbank lub inny ECN)

Mam nadzieje, ze rozjasnilem nieco moja mysl, a nie zagmatwalem jeszcze bardziej.

- jasonbourne
- Pasjonat
Ja też mam takie wrażenie. Co więcej, chyba większości osób to tak naprawdę nie obchodzi, tym bardziej że przeważnie postulaty zz są oderwane od twardej, realnej rzeczywistości. Pewnie, można narzekać, że Słońce świeci, i to jeszcze złośliwie właśnie w mój monitor, ale zamiast narzekać, albo zastanawiać się jak je zgasić, lepiej przestawić monitor w inne miejsce.Nievinny pisze:I jakoś nie mam ochoty walczyć ze światem o dobro ogółu, a mam wrażenie, ze wszystkie Twoje wywody do tego się odnoszą.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
OK znalazłem.Dużo racji.Tylko ja jestem rogata dusza i staram się przełamywać rzeczy niemożliweraposo pisze:zz napisał:
No tak.........tylko nie odnosi się to do tego o czym się zapluwam..............
Wysłałem Ci na PW info jakiś czas temu, zajrzyj.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Korzystam z platformy ECN u jednego brokera i z MT4 u drugiego (real accounts).
Jeśli mogę dorzucić swoje zdanie po ostatnim roku transakcyjnym zakończonym w pazdzierniku tego roku to broker ECN
zdecydowanie ma u mnie więcej sympatii niż MM MT4 Czy tak również byłoby ew z polskim brokerem ECN - mam wątpliwości.
W moim doświadczeniu góruje taki element porównawczy jak to że praktycznie nie potrzebowałem zadnego reklamacyjnego supportu
ze strony brokera ECN - zarowno po złożeniu jakichś zleceń (a było ich ok 200) jak i wypłat - wszystko OK.
Natomiast z MM MT4 miałem ( mówiąc delikatnie) kilka spraw do wyjaśnienia
Na pytanie czy zdecydowałbym się przejść do polskiego ECN`a odpowiedziałbym, że nie, a przynajmniej nie od razu.
To wynika z tego, ze nie chce płacić za ew. dopracowywanie jakichś szczegółów technicznych infrastruktury czy zwiazanych z softwarem.
Jeśli jechać daleko to na sprawdzonym, dobrym koniu
Poza tym know how platformy ECN nawet gotowe kupione z licencja wymaga czasu, zeby wszystko odbywało się na wysokim poziomie dla klienta
a co dopiero mówić o tworzeniu go od prawie podstaw.
Tak to wygląda w praktyce jak się odsieje szum marketingowo-peerowy
A że PLN? To dla mnie zaden argument w perspektywie wprowadzenia EURO.
Jeśli chodzi o ogólną skuteczność to bez przesady. Moim zdaniem platforma MT4 w tym wcale nie przeszkadza
poza jakimś pojedynczym niekorzystnym epizodem
Jeśli już to dany broker - złośliwy czynnik ludzki -
z dominującą filozofią biznesową typu "wygrana-przegrana" z ktorego uslug zawsze mozemy zrezygnowac
Jeśli mogę dorzucić swoje zdanie po ostatnim roku transakcyjnym zakończonym w pazdzierniku tego roku to broker ECN
zdecydowanie ma u mnie więcej sympatii niż MM MT4 Czy tak również byłoby ew z polskim brokerem ECN - mam wątpliwości.
W moim doświadczeniu góruje taki element porównawczy jak to że praktycznie nie potrzebowałem zadnego reklamacyjnego supportu
ze strony brokera ECN - zarowno po złożeniu jakichś zleceń (a było ich ok 200) jak i wypłat - wszystko OK.
Natomiast z MM MT4 miałem ( mówiąc delikatnie) kilka spraw do wyjaśnienia

Na pytanie czy zdecydowałbym się przejść do polskiego ECN`a odpowiedziałbym, że nie, a przynajmniej nie od razu.
To wynika z tego, ze nie chce płacić za ew. dopracowywanie jakichś szczegółów technicznych infrastruktury czy zwiazanych z softwarem.
Jeśli jechać daleko to na sprawdzonym, dobrym koniu

Poza tym know how platformy ECN nawet gotowe kupione z licencja wymaga czasu, zeby wszystko odbywało się na wysokim poziomie dla klienta
a co dopiero mówić o tworzeniu go od prawie podstaw.
Tak to wygląda w praktyce jak się odsieje szum marketingowo-peerowy

A że PLN? To dla mnie zaden argument w perspektywie wprowadzenia EURO.

Jeśli chodzi o ogólną skuteczność to bez przesady. Moim zdaniem platforma MT4 w tym wcale nie przeszkadza
poza jakimś pojedynczym niekorzystnym epizodem

z dominującą filozofią biznesową typu "wygrana-przegrana" z ktorego uslug zawsze mozemy zrezygnowac

"I trade what I see not what I think"
- jasonbourne
- Pasjonat
No to może napisz co to za broker i jakie problemy, na pewno przydatna informacja dla innych osób.gart pisze:Natomiast z MM MT4 miałem ( mówiąc delikatnie) kilka spraw do wyjaśnienia Wink
No i jaki ECN.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
Generalnie widzę że w tej naszej dyskusji rodzi się totalne nieporozumienie i niezrozumienie.
Obawiam się że koledzy podchodzą do tego nieodpowiedzialnie...................
Nie można tak tego traktować jak wy to robicie.Skoro są dane że np. najlepsi traderzy mają tylko około 67% trafień to nie możemy absolutnie podchodzić do tego tematu na zasadzie że może zlecenie wejdzie może zlecenie nie wejdzie a może będzie tylko opóżnione o 40 sekund, lub wczoraj broker był super i zlecenie wchodziło natychmiast a dzisiaj już nie jest super ponieważ zlecenie wchodzi po 40 sekundach itp.Nie chcę nikogo urazić lecz takie podejście do sprawy jest kabaretem
Pozdrawiam.
Ps. proszę o dyskusje pod tym kontem .

Nie można tak tego traktować jak wy to robicie.Skoro są dane że np. najlepsi traderzy mają tylko około 67% trafień to nie możemy absolutnie podchodzić do tego tematu na zasadzie że może zlecenie wejdzie może zlecenie nie wejdzie a może będzie tylko opóżnione o 40 sekund, lub wczoraj broker był super i zlecenie wchodziło natychmiast a dzisiaj już nie jest super ponieważ zlecenie wchodzi po 40 sekundach itp.Nie chcę nikogo urazić lecz takie podejście do sprawy jest kabaretem

Pozdrawiam.
Ps. proszę o dyskusje pod tym kontem .
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
- jasonbourne
- Pasjonat
Pod kątem. Poza tym nie wiem o czym dyskutować, przez dwa lata gry na Oandzie miałem tylko dwie sytuacje, że czekałem na otwarcie zlecenia dłużej niż 0,5 sekundy. A przecież to broker MM.zz pisze:proszę o dyskusje pod tym kontem .
Może jak dojdę do kilku milionów, zaczną mi utrudniać życie. Może znacznie wcześniej. Ale to jest martwienie się na zapas.
A co ma ECN do tego? To jakas swieta krowa, ze nic sie jej nie stanie? ECN jak kazda inna firma moze nagle "zaginac". Jesli myslisz ze bedziesz bezpieczniejszy bo czuwas nadzor KNF, to powodzenia.zz pisze:
Chętnie zobaczę Twoją minę jak przychodzisz po 10 latach inwestowania do biura maklerskiego po kasę a tubiura nie ma
znikneło
jak np. WGI no............... chyba jest to logiczne dla każdego forumowicza że po to się na ten temat zapluwam.........
.
Chyba nikt normalny nie trzyma swojej kasy w jedym miejscu tylko ja dyweryfikuje.
Pozdr.