davit pisze:i marzy o tym aby zastąpić siebie jakimś automatycznym rozwiązaniem co nie zawsze jest możliwe albo wcale
może powiem tak: nie wiele jest rzeczy których nie da się zaprogramować... Tzn. jak masz dobry pomysł to tylko kwestia wiedzy, doświadczenia i czasu, żeby to zaprogramować...
Jeśli czegoś się nie da zaprogramować to w większości przypadków wynika to z tego iż są to rzeczy subiektywne tzn. takie, które odnoszą się do twojego widzimisię w bieżącej chwili

Przykładowo, jeśli podejmujesz decyzje otwarcia pozycji na czuja to jest oczywiste, że raczej tego nie zaprogramujesz natomiast jak masz jakąś dobrze sprecyzowaną strategię to powinno się ją bardzo łatwo przerobić na kod.
Często dużo problemów sprawia to, że ludzie sami nie są świadomi, że wiele rzeczy w ich strategii jest subiektywna lub po prostu nie potrafią dokładnie opisać swojej strategii w każdej możliwej sytuacji (takie początkujące błędy).
Dobrym przykładem są strategie bazujące na liniach oporu i wsparcia - z teoretycznego punktu widzenia da się takie linie zaprogramować natomiast z praktycznego już będzie ciężko bo każdy sam decyduje jak one przebiegają i jak je interpretować (jaką decyzje podjąć).
davit pisze:tworze taką mała ankiete która mnie zmobilizuje lub zniechęci do programowania.
Myślę, że nie powinieneś się kierować ankietą dot. wyników różnych EA... Programowanie to przede wszystkim bardzo przydatna i ciekawa umiejętność. Natomiast ciężko jest stworzyć coś co działa w dłuższym okresie... Tak samo jest z opisanymi strategiami m.in. na tym forum - ile z nich rzeczywiście się sprawdza?! Myślę, że dużo się nie pomylę jeśli powiem, że żadna

Tak samo jest z EA - nie wiele jest takich działających ale jak już jakąś zrobisz to nie będziesz musiał siedzieć cały dzień przed tym malutkim ekranem

.
Poza tym umiejętność programowania pozwoli Ci przede wszystkim łatwo i szybko (a przede wszystkim obiektywnie) sprawdzić wyniki różnych strategii w dłuższym okresie czasu - wystarczy tylko zaprogramować i wrzucić do testera

Pozdrawiam
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain