Teraz jest inna krew, coraz dochodzą nowe Forexowe pokolenia jako więc Ci co zostali i lizeli tamtej generacji powinni coś dać tym nowym. Że wtedy nie słuchałem wszystkich uwag to żałuję na szczęście Forum ma bogatą historię którą można czytać.
Już przechodzę do sprawy pragnę z lekka odkurzyć temat Hitmana (ukłony) i może choć trochę coś zrobię na Forum (jak dobrze pójdzie temat będzie ewoluował)
Dzień dobry mam na imię Tomasz i jestem przegrywającym , mam tendencję do wyrządzania szkód na moim koncie. Jak powinienem dziś zagrać i co powinienem zrobić aby nie stracić pieniędzy?
Wystarczy tylko jeden dzień, żebym grał dobrze tak aby dziś nie stracić pieniędzy to takie proste
Oto krótka Lista zmagań z którą powinien zapoznać się każdy poeczątkujący
1 Podstawowym elementem sukcesu na giełdzie (Forexie) jest opanowanie własnych emocji, bo to one blokuję twoje myślenie i ni jak ma się do rzeczywistości. Gdy pojawia się cierniowy busz( ból i żal) musisz go szybko przejść. Cierniowy busz to także pozytywne emocje, one również mogą zasłonić Ci drogę do sukcesu. Odrzuć natychmiast myśli nowych samochodów i domów one nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Nie możesz jeździć po emocjonalnej karuzeli uczuć. Jeżeli amator wchodzi w rynek zaczyna się skręcać z bólu, gdy kurs idzie w niepożądanym kierunku. Natomiast, gdy kurs idzie w oczekiwanym kierunku zaczyna być nazbyt podniecony ( nachodzą go myśli że to on jest ten jedyny), niema to nic w wspólnego z rynkiem , ryzykuje za dużo i traci wszystko. Gra jest ostra i bezwzględna, każdy jest przeciwko tobie i ty przeciwko wszystkim, każdy chce odebrać innym pieniądze i nikt nie chce ich przegrać.
Jeśli jesteś butny i przestraszony zaczynasz tworzyć dziwnie teorie na temat rynku, wiedz, że twoje konto na tym ucierpi
Jak przejść Cierniowy Busz ?
Skupić się na rzeczywistości , bo nie ma magicznych metod na rynku. Jeśli chcesz odnieść sukces to potraktuj to jak prawdziwe intelektualne zajęcie.
Ludzie lubią grać z sobą w różne gry, oszukują innych, ale najbardziej oszukują samego siebie. Szukają usprawiedliwienia swoich porażek a szukają go zazwyczaj u innych osób, instytucji bądź poglądów. Nie akceptują faktu że sami są kowalami własnego losu i błędy wynikają z ich postępowania ,lecz nadal szukają magicznych metod stworzonych przez nieomylnych guru rynku. Pamiętaj jedyną osobą która może cie uczynić bogatym to Ty Sam I Nikt Więcej
2 Brak dyscypliny . Twoja gra musi się odbywać z określonym planem , czyli musisz wchodzić na określonych poziomach, zabezpieczać się przed stratą a zyski realizować na jak najwyższym poziomie. Poczekaj na odpowiedni moment, zainwestuj i cierpliwie czekaj a będzie Ci dane. jeżeli kurs Idze w przeciwną stronę natychmiast akceptuj straty bo mogą się okazać większe opanuje cię frustracja odrobienia się i stracisz wszystko ( to jest już tylko droga w duł)
(Nie mówię konkretnie, że każdy system musi mieć duży RR lecz o tym że każdy system musi zarabiać)
3 Przed rozpoczęciem i po zakończeniu transakcji zawsze musisz prowadzić dobre notatki Dobre notatki. Powinny być rzetelne , dokładne, powinne one zawierać podstawowe informacje dotyczące danego rynku, także czasy publikacji ważnych danych ekonomicznych innych ważnych elementów.
Prowadzenie dziennika jest najważniejszym elementem i tajemnicą sukcesu! Dlaczego?
Bo ten kto umie uczyć się na własnych błędach i umie wyciągać z nich wnioski zawsze idzie do przodu ten kto ma najlepszą metodę, bądź największą wiedzę analityczną, lecz nie uczy się na własnych błędach stoi w miejscu, lub co gorsza cofa się, opanowują go negatywne emocje (dlaczego choć tak dużo wiem nadal popełniam te same głupie błędy i tracę swoje pieniądze)(flustracja)
4 Ucz się możliwie jak najwięcej. Im bardziej będziesz doskonalił swoje metody tym większy sukces osiągniesz, dawanie jest jednym z największych elementów nauki, więc aktywnie uczestnicz w dyskusjach, pouczając i debatując nad różnymi sprawami sam uczysz się najwięcej więcej.
Pamiętaj zawsze, że nie musisz się rzucać na rynek z dnia na dzień z coraz to nowymi metodami gdy wczorajsza przyniosła stratę, wiedz, że jutrzejsza też może przynieść stratę bo nie ma idealnych metod
5 Stawiaj na realistyczne plany. Ogólnie stawiaj na plany, bo bez określonego celu nigdzie nie dojdziesz a stojąc w miejscu nic nie osiągniesz co najwyżej stracisz pieniądze. Twoje cele muszą być realistyczne, ludzie często mają wygórowane wymagania a co gorsza Nic ku temu nie robią. Amator wchodzi na rynek wykorzystując dużą dźwignię widzi że w ciągu godziny zarobił 100 % bierze kalkulator i liczy że pod koniec miesiąca będzie co najmniej multimilionerem.
Realistyczny cel - przykład:
Mam 3000 zł za pół roku chcę osiągnąć z tego sumę 6000 zł Ciężkie do wykonania ale realistyczne, będę tak działał i tak pracował aby ten cel osiągnąć . Amator powie będę milionerem tylko za miesiąc już go nie ma na parkiecie, stracił wszystko i pamięta o giełdzie jako o złym koszmarze.
Nie mówię tu żebyś rezygnował ze swoich marzeń, lecz pamiętaj ,,Zacznij od podstaw a potem idź dalej”
Całość tych zagadnień łączy się piękną ładną całość im więcej wiesz tym bardziej rozumiesz takie aspekty
Żeby uprzedzić pytania dotyczące Dlaczego napisałem, że jestem przegrywającym już odpowiadam
To jest metoda anonimowych przegrywających. Skupiam się na swoich złych stronach i akceptuję fakt że nie jestem doskonałym inwestorem (choćbym posiadał największą wiedzę zawsze mogę popełniać błędy). Ogólnie rzecz mówiąc metoda ma mnie zmotywować do rzetelnej pracy każdego oddzielnego dnia . Skupiam się na dzisiejszej rzeczywistości, a nie na wczorajszej przegranej, albo jutrzejszej wygranej
Powodzenia życzę

Może chcesz coś napisać ? Masz jakiś pomysł to wal śmiało ?