Meta Trader 5

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Czy będą nas dymać na MT5

tak
158
83%
nie
33
17%

Liczba głosów: 191

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

zibirex pisze:opatrzcie, jeden program MT5 - a zmienia cały mechanizm rynkowy na foreksie
sam program MT5 nie nie zmienia, po prostu producent musiał się dostosować do nowych regulacji NFA, raczej trudno żeby robił MT5 w dwóch wersjach na amerykę i resztę świata. Zmieniły się regulacje NFA i one rzeczywiście zmieniły rynek, zresztą taka była intencja twórców tych zmian. Po za tym coraz częściej mówi się o tym, że z czasem regulacje podobne do NFA zostaną wprowadzone i w Europie.
zibirex pisze:Podejrzewam, że będzie możliwośc wyboru programu u brokerów, albo MT 4 albo MT 5
nie będzie takie możliwości, bo producent MT- Metaquotes będzie wspierał tylko jedna wersję, wspieranie 2 byłoby o wiele droższe i po prostu nieopłacalne.
zibirex pisze:Jeśli zostanie ten nowy program wprowadzony, to foreks straci przynajmniej jednego inwestora
bez przesady, oprócz MT są tez inne terminale do Forexu, nie tylko MT jest na świecie. Są inne dobre platformy: DealBook, Saxo, itp.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

zibirex pisze:oraz konieczność zamykania zawsze jako pierwszej - transakcji najstarszej to ....zupełna porażka.
Naprawdę zrobili coś takiego? Przecież to bzdura kompletna
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

nowe regulacje NFA:
1. nie można hedge-ować pozycji, czyli otwierać buy i sell na tej samej parze
2. wprowadzenie FIFO- First In First Out- pozycja,która została otwarta jako pierwsza, musi też zostać zamknięta jako pierwsza, czyli zamykanie pozycji w kolejności ich otwarcia a nie jak Ci się chce.
3. Zlecenia wchodzące na rynek nie mogą mieć od razu wprowadzonego SL i TP. Czyli najpierw wklepujesz zlecenie, one jest akceptowane przez brokera (lub nie), a dopiero potem możesz wpisać SL i TP poprzez modyfikacje zlecenia,które jest już na rynku.
... to tak w skrócie...
MT5 chcąc nie chcą musi się do tych nowych regulacji NFA dostosować

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

astra pisze:2. wprowadzenie FIFO- First In First Out- pozycja,która została otwarta jako pierwsza, musi też zostać zamknięta jako pierwsza, czyli zamykanie pozycji w kolejności ich otwarcia a nie jak Ci się chce.
3. Zlecenia wchodzące na rynek nie mogą mieć od razu wprowadzonego SL i TP. Czyli najpierw wklepujesz zlecenie, one jest akceptowane przez brokera (lub nie), a dopiero potem możesz wpisać SL i TP poprzez modyfikacje zlecenia,które jest już na rynku.

Moim zdaniem, tragedia. Na szczęście świat na MT5 się nie kończy.

Co za kretyn to wymyślił?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Akurat ja nie widzę nic złego w FIFO Wiem, że utrzymywanie pozycji w kombinacjach jest lepsze, że na giełdach też jest jak się chce, ale z FIFO da się żyć. Każdą strategię da się do tego dostosować, oprócz tych, których głównym zadaniem jest hedżowanie.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nievinny pisze:Akurat ja nie widzę nic złego w FIFO
Naprawdę? A jak masz konto w USD i otwierasz małą pozycję zabezpieczającą?
To co? Po każdym trejdzie otwierać ją na nowo? Przy skalpowaniu zaczyna robić się ciekawie...

A pozycje długoterminowe?

Pewnie, można sobie założyć kilka kont, na każdym kilka subkont, i jedziemy. Tylko po co cały ten cyrk?

Brak możliwości otwierania pozycji od razu z SL to po prostu działanie na szkodę klienta. I tyle.

Moim zdaniem, albo jest to jakaś "kaczka dziennikarska", albo ktoś palnął głupotę, i szybko się z niej wycofa. Instytucje typu NFA czy KNF są po to, aby pomagać inwestorom, a nie im szkodzić, a te rozwiązania są po prostu szkodliwe. Czas pokaże jak to będzie naprawdę wyglądać.

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Jasne z FIFO da się żyć bez hedgowania pozycji też da się żyć. ( tylko co to za życie chciałoby się napisać ;) ) ale prawda jest taka że MetaQuotes wystąpiła trochę przed szereg uznając że politycy zapaleni kryzysem raz dwa sprawią całemu światu takie rozwiązania jakie wprowadzili amerykanie a to guzik prawda. Producent wcale nie musiał dostosować się do nowych rozwiązań bo te dotyczą usług brokerskich nie dostawców softu. Koszty supportowania dwóch wersji też nie mają tutaj żadnego znaczenia. Więc nie zmyślajmy. To wszystko z jednego powodu mówimy tu o aplikacji po stronie klienta jest jeszcze strona serwera i to tam wszystko musi być NFA-ok.
Wszystko na własną prśbę

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

O ile jeszcze brak hedge-owania dotknie tylko niektórych (bo w zamyśle jest to wymierzone głównie w wielkie instytucje) to przy braku SL, zgadzam się z Jasonem to już poważne działanie na szkodę klienta. Tylko jak to dokładnie ma być z tym SL? Bo skrypty chyba będą dostępne? Bo taki skrypt luktoma ustawia poziomy SL i TP w niecała sekundę po otwarciu pozycji, w takim przypadku to żadna różnica.

A co do FIFO to utrudni życie najbardziej skalpującym na różnych parach jednocześnie, chociaż w mid i long też też może nieraz poprzestawiać szyki.

Pozostaje się dostosować bo prędzej czy później będzie tak raczej w całej Europie na wszystkich platformach i u wszystkich brokerów . Bo jeśli nie wprowadzą tego wszędzie to brokerzy z MT będą tracić klientów i kwestią czasu będzie pojawienie się jakiejś konkurencji dla MT

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Właściwie można chyba skomentować to jednym zdaniem. Nie handlujecie/gracie, w domyśle zarabiacie pieniądze, dlatego ze platforma wam sprzyja tylko dlatego że znacie się na forexie. Mam rację? 8)
Wszystko na własną prśbę

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Np. opcją? Możliwości są setki, oczywiście, najtaniej i najlepiej zabezpieczać się na platformie. Ale to nie oznacza, że to jedyna możliwość.

Long term? Wiem, że kusi, aby otworzyć pozycję przeciwną do trendu, ale z moich obserwacji to się nie sprawdzało, więc tak nie robiłem. Czasem musiałem otwierać na nowo, ale uznałem, że tak będzie bezpieczniej.
Dlaczego? Bo jak potem będzie duża kasa to nikt nie będzie się bawił w takie rzeczy. Tj. będzie zupełnie inaczej i do tego staram się przyzwyczajać.

Będąc ciut uszczypliwym - czyż nie mamy być elastyczni?

Ja wiem tyle - nie jest tak źle.
Trade what you see, NOT what you hear or think

ODPOWIEDZ