Psychika inwestowania

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Skoro na FX wg. różnych źródeł najważniejszy jest cel, a nim jest to co można kupić za zarobione pieniądze, czyli czy chcemy czy nie celem na FX są pieniądze (a te dość intensywnie działają na człowieka - ten materialny świat Wink ).
To jest wlasnie bardzo zly cel i punkt koncentracji. Tym bardziej, ze przeciez zly system to nie jest system, ktory zawsze traci, ale system, ktory predzej czy pozniej zbankrutuje, ale zanim to sie stanie, moze przeciez zarabiac nawet przez dluzszy okres. Poza tym, jak juz mowilem wielokrotnie, osoby ktore graja tylko i wylacznie dla pieniedzy, bardzo szybko koncza kariere na FX.

Jeszcze tylko dodam, chociaz to znowu oczywista oczywistosc, ze najlepiej koncentrowac sie na swoim systemie oraz ewentualnie na sobie, jezeli mamy problemy z wykorzystaniem potencjalu systemu. A zysk jest tylko i wylacznie konsekwencja dzialania prawidlowo zaprojektowanego systemu oraz gracza, ktory umie go wykorzystac. I niczym wiecej...

magictrader pisze:bo gdy się prawidłowo rozegra wystarczająco dużo partii to sukces na Wimbledonie sam przyjdzie czy się tego chce czy nie,
No ale chyba nie kazdy jest w stanie wygrac Wimbledon :P Nawet jezeli tego bardzo chce :wink:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

jasonbourne pisze: No ale chyba nie kazdy jest w stanie wygrac Wimbledon :P Nawet jezeli tego bardzo chce :wink:
i nie każdy może zostać milionerem dzięki FX, nawet jeśli tego chce ;-).

Ale jakieś mniejsze turnieje, z których da się wyżyć można systematycznie rozgrywać :).

Tak mnie tylko naszło, bo sam sobie po dłuuuugim czasie uzmysłowiłem, co jest najważniejsze. Nie cel, a droga. Idąc dobrą drogą dojdzie się do celu. Natomiast mając cel, a nie skupiając się na drodze można długo błądzić :).

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

magictrader pisze:Nie cel, a droga.
Moze i droga, ale np. dla mnie najwazniejszy jest system. Od tego wszystko sie zaczyna, na tym wszystko sie konczy, i cala gra do tego sie sprowadza. Chociaz zeby do tego dojsc, mialem dosc "ciekawa droge" :P , ale akurat Ty dobrze o tym wiesz...
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Yigrashill
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yigrashill »

jasonbourne pisze:dla mnie najwazniejszy jest system
Dla mnie system też jest najważniejszy, choć równie dobrze można to nazwać drogą :D
tak jak Hitman mówił system to nie wskaźniki, ustawienia i linie lecz plan na parkiecie :)

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

Yigrashill pisze:Dla mnie system też jest najważniejszy, choć równie dobrze można to nazwać drogą
Właśnie system jest najważniejszy, oczywiście tylko ten dobry i kompletny i profesjonalny.
Yigrashill pisze:tak jak Hitman mówił system to nie wskaźniki, ustawienia i linie lecz plan na parkiecie
Bo doświadczeni traderzy już to wiedzą. Min. dzięki też takim książkom jak "poradnik spekulanta " Trampa. Wskaźniki jak ktoś używa dają ewentualnie tylko punkty wejścia. Dla części osób dalej system = punktom wejścia. Sam tak miałem na początku przez dłuższy okres, ale na szczęście ten etap dawno się skończył. Dobry system zawiera wszystkie niezbędne elementy, jest kompletny a punkty wejścia stanowią jedynie z 10% do 20% całego systemu

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

System systemem. Doświadczalnie udowodniono, że na 10 trejderów, którym dano skuteczny i zarabiający system z zyskiem wyszło 2 :).

System jest potrzebny, bo w totolotka z rynkiem lepiej nie grać, ale ostatni etap psychologicznej wędrówki sprowadza się do uwierzenia w to, że to co opracowaliśmy działa :). To już nie jest zmaganie się z rynkiem, bo wiemy po testach, że strategia jest ok, tylko z samym sobą, aby trzymać się zasad skutecznego systemu... A tu pomaga nastawienie na drogę, a nie na cel. Po prostu jak najlepiej wykonywać plan działania, a sukces sam przyjdzie :).

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Luke23 pisze:Min. dzięki też takim książkom jak "poradnik spekulanta " Trampa.
Van Tharpa :wink: Donald Trump chyba nie gra ma FX

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

Faktycznie strzeliłem byka :D Autor to oczywiście Van K. Tharp
Bardziej znane nazwisko łatwiej zapada w pamięć.

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

A dla mnie ważniejsze jest podejście do rynku a nie system sam w sobie, który stanowi niewielki % sukcesu...
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
Ayla
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ayla »

A dla mnie ważniejsze jest podejście do rynku a nie system sam w sobie, który stanowi niewielki % sukcesu...
no i doswiadczenie czasmi mi system krzyczy kup kup kup ale jak patrze ze cena sie dziwnie zachowuje to omijam takie sygnaly.

ODPOWIEDZ